Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 9. 2020,
7.57

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44

Natisni članek

Španija Koronavirus ZDA Indija

Ponedeljek, 28. 9. 2020, 7.57

3 leta, 6 mesecev

V Madridu delno zaprtje že za milijon ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44
Koronavirus v Madridu | Novi koronavirus se v Španiji trenutno širi hitreje kot kjerkoli drugje v EU. | Foto Reuters

Novi koronavirus se v Španiji trenutno širi hitreje kot kjerkoli drugje v EU.

Foto: Reuters

Za približno milijon prebivalcev španske prestolnice od danes velja delna karantena. Madrid in njegova okolica sta žarišče drugega vala epidemije novega koronavirusa, pri čemer so tamkajšnje oblasti tarča ostrih kritik španske vlade, da njihovi ukrepi za zajezitev širjenja okužb niso dovolj strogi in dovolj hitri.

15:50

Po svetu več kot milijon smrti

11:27

Grčija: umrl migrant

10:25

Avstrija s 14,3% padcem BDP

09:28

Indija bo kmalu prehitela ZDA

08:02

ZDA: ponekod rast okužb

  • 15:50

    Po svetu več kot milijon smrti

    Zaradi bolezni covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus, je po svetu umrlo že več kot milijon ljudi, je razvidno iz statistike francoske tiskovne agencije AFP. Največ smrtnih žrtev so potrdili v ZDA, kjer je umrlo več kot 200 tisoč ljudi.

    V devetih mesecih od izbruha je novi koronavirus pustil svoj pečat na vseh ravneh družbe in gospodarstva. Zaradi strogih ukrepov je bilo v neke vrste karanteni več kot štiri milijarde ljudi. Širjenje bolezni se je zaradi ukrepov konec pomladi umirilo, ob rahljanju ukrepov pa je spet v porastu, poroča STA.

    Danes dopoldne je bolezen covid-19 terjala po svetu več kot 1.002.000 življenj, potrdili pa so več kot 33,16 milijona okužb. Po številu smrtnih žrtev za ZDA sledijo Brazilija, Indija, Mehika in Velika Britanija.

    Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je nedavno posvarila, da bi se lahko število mrtvih podvojilo, če ne bodo sledili skupni globalni ukrepi za zajezitev pandemije. Uradno so virus sars-cov-2 prvič potrdili konec lanskega leta v kitajskem mestu Wuhan, njegov izvor pa za zdaj še ni znan. Marca letos so virus potrdili že v več kot sto državah, WHO pa je razglasila pandemijo.

  • 11:27

    Grčija: umrl migrant

    Koronavirusna bolezen 19 je zahtevala prvo smrtno žrtev v katerem od migrantskih centrov v Grčiji, so v nedeljo sporočile grške oblasti. Gre za 61-letnega Afganistanca, ki je bil nameščen v migrantskem centru Malakasa blizu Aten, umrl pa je v eni od atenskih bolnišnic, kjer se je zdravil za covidom-19. Grške oblasti so za taborišče Malakasa ter še dva migrantska centra blizu grške prestolnice v začetku meseca razglasile karanteno zaradi okužb z novim koronavirusom, navaja STA.

    O okužbah med migrant poročajo tudi z grškega otoka Lezbos. Po nedavnem požaru v tamkajšnjem prenatrpanem migrantskem centru Moria so v začasnem taborišču, kamor so premestili del prosilcev za azil, potrdili več kot 240 okužb z novim koronavirusom.

    Grški minister za migracije Notis Mitaraki je v nedeljo sporočil, da so iz taborišč na grških otokih premestili vse otroke brez spremstva. V Grčiji je skupaj okoli 100.000 migrantov, večinoma so nameščeni v začasnih taboriščih ter v hotelskih sobah in stanovanjih.

    Grške oblasti so v nedeljo sporočile, da se je v zadnjem dnevu z novim koronavirusom okužilo 218 ljudi, covidu-19 pa so podlegli trije. Od začetka pandemije so v Grčiji potrdili 17.444 okužb in 379 smrti zaradi novega koronavirusa, še piše STA.

  • 10:25

    Avstrija s 14,3% padcem BDP

    Avstrijsko gospodarstvo se je v drugem letošnjem četrtletju glede na trimesečje poprej realno skrčilo za 12,1 odstotka, na letni ravni pa je bil padec 14,3-odstoten, je danes začasne podatke objavil avstrijski statistični urad. Generalni direktor urada Tobias Thomas je potrdil, da gre za največji padec po drugi svetovni vojni.

    Avstrija, Dunaj | Foto: Reuters Foto: Reuters

    Ukrepi za zajezitev širjenja covida-19 so v drugem letošnjem trimesečju pustili sledi na številnih delih avstrijskega gospodarstva. Največji padec, 61,1-odstoten na letni oz. 65,2-odstoten na četrtletni ravni, je bil zabeležen v dejavnosti turizma in gastronomije. Sledile so zabavne in kulturne prireditve, kjer je bil padec glede na leto prej 35,3-odstoten, glede na predhodno četrtletje pa 27-odstoten.

    Avstrijski statistični urad je danes dodal še, da je lani avstrijski bruto domači proizvod (BDP) realno porasel za 1,4 odstotka. Že to je pomenilo ohlajanje glede na prejšnja leta; leta 2017 je bila gospodarska rast v državi 2,4-odstotna, leta 2018 pa 2,6-odstotna.

    "Pandemija covida-19 je gospodarstvo prizadela v fazi konjunkturnega ohlajanja. V skoraj celotnem prostoru EU so bile stopnje rasti že leta 2019 občutno šibkejše kot v letih poprej," je dodal Thomas.

    Avstrijski inštitut za gospodarske raziskave Wifo je konec julija ocenil, da je avstrijski BDP v drugem četrtletju na letni ravni upadel za 12,8 odstotka. (STA)

  • 09:28

    Indija bo kmalu prehitela ZDA

    V Indiji je število okužb z novim koronavirusom preseglo šest milijonov, je danes sporočilo indijsko ministrstvo za zdravje. Samo v zadnjem dnevu so potrdili več kot 82 tisoč okužb. Do zdaj je v Indiji zaradi covid-19 umrlo 95.542 ljudi, od tega samo v zadnjem dnevu 1.039.

    Število okužb se v Indiji z 1,3 milijarde prebivalcev trenutno širi hitreje kot kjerkoli drugje na svetu. Indija, ki je po številu okužb druga v pandemiji najbolj prizadeta država, bo ob tem trendu v nekaj tednih prehitela ZDA, kjer so prejšnji teden potrdili več kot sedem milijonov okužb.

    Indijske oblasti in zdravniki ob tem opozarjajo na dva dogodka v Indiji prihodnji mesec, ki bi lahko dodatno prispevala k poslabšanju razmer - začetek hindujskega verskega festivala, na katerem se zbirajo velike množice ljudi, in volitve v državi Bihar, v kateri je približno 72 milijonov volivcev. Indijski premier Narendra Modi je v nedeljo prebivalce pozval, naj upoštevajo epidemiološka priporočila in tudi zunaj nosijo maske. "Ta pravila so orožje v vojni proti koronavirusu. So močno orodje za reševanje življenj," je dejal Modi. (STA)

  • 08:02

    ZDA: ponekod rast okužb

    Primeri koronavirusa v ZDA najbolj naraščajo na srednjem zahodu.

    V ZDA se je do nedelje zvečer po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa z novim koronavirusom okužilo 7,1 milijona ljudi, za covid-19 pa jih je umrlo že 205 tisoč. V ZDA je zdaj povprečno po 42 tisoč novih okužb na dan.

    Število okužb trenutno najhitreje narašča na srednjem zahodu ZDA, kjer povprečje pozitivnih testov na dan ponekod presega 25 odstotkov. V Severni Dakoti je povprečje v tednu dni naraslo na 30 odstotkov, v Južni Dakoti pa na 26 odstotkov. V Minnesoti in Montani jih je po sedem odstotkov.

    Na vzhodu ZDA, na primer v New Yorku, Vermontu, Mainu in Massachusettsu, je povprečje že več tednov nižje od odstotka na dan.

    Upada pa število smrti zaradi covid-19, predvsem v primerjavi z vrhuncem pandemije aprila, ko je v New Yorku umiralo več kot 800 ljudi na dan. Približno toliko je zdaj dnevno povprečje za vso državo. (STA)

Novi koronavirus se v Španiji trenutno širi hitreje kot kjerkoli drugje v EU, saj beležijo okoli 300 novih okužb na sto tisoč prebivalcev v zadnjih dveh tednih, v Madridu pa celo več kot 700 na sto tisoč prebivalcev. Doslej so v državi potrdili več kot 700 tisoč okužb in več kot 31 tisoč smrti zaradi bolezni covid-19, poroča STA.

Hrvaška
Novice Dobre novice: brez novih okužb v Dubrovniku in Istri

Španska vlada kritična do ukrepov oblasti v Madridu

Od polnoči na območju prestolnice veljajo omejitve gibanja za še dodatnih 167 tisoč prebivalcev, kar pomeni, da se te zdaj nanašajo že na približno milijon ljudi, kar je slaba šestina vseh prebivalcev Madrida. V prvi fazi so jih namreč uvedli pred tednom dni za okoli 850 tisoč ljudi, večinoma iz revnejših sosesk v južnem predmestju prestolnice, kar je sprožilo jezo in proteste, češ da gre za diskriminacijo.

Ljudje lahko svoje soseske zapustijo le zaradi odhoda v službo, šolo ali k zdravniku. Ob tem sicer niso omejeni na svoje domove, ampak se lahko na območjih, kjer živijo, razmeroma prosto gibajo. Odkar je španska vlada 21. junija odpravila izredne razmere, so pristojnosti na področju javnega zdravja in boja proti epidemiji spet v rokah 17 avtonomnih španskih regij. Španska vlada je sicer v zadnjem obdobju močno nezadovoljna z ravnanjem regionalnih oblasti v Madridu in jih že nekaj časa poziva k sprejetju bolj drastičnih ukrepov, sicer naj bi se odločila za posredovanje, poroča STA.

Angela Merkel
Novice Merklova močno zaskrbljena. Okoli božiča dnevno 19 tisoč okužb?

V Melbournu odpravili policijsko uro

Dobre novice pa prihajajo iz Avstralije. Potem ko se je število novih okužb z novim koronavirusom v zvezni državi Viktorija bistveno zmanjšalo in upadlo na najnižjo raven po 12. juniju, so oblasti danes odpravile policijsko uro, ki je preteklih osem tednov ponoči veljala na širšem območju Melbourna, piše STA.

V drugi najštevilčnejši avstralski zvezni državi, ki velja za glavno žarišče epidemije v Avstraliji in kjer so zabeležili kar tri četrtine vseh okužb v državi, so v zadnjem dnevu potrdili pet novih okužb z novim koronavirusom in tri nove smrtne žrtve. Skupaj je tako v Viktoriji zaradi bolezni covid-19 umrlo 787 ljudi, po vsej državi pa 875. V Avstraliji so sicer do zdaj našteli 27 tisoč okužb s koronavirusom, od tega kar 18 tisoč v zvezni državi Viktoriji.

Od danes so na območju Melbourna spet dovoljena zbiranja na prostem, a največ petih oseb iz dveh različnih gospodinjstev. | Foto: Reuters Od danes so na območju Melbourna spet dovoljena zbiranja na prostem, a največ petih oseb iz dveh različnih gospodinjstev. Foto: Reuters

Zaradi zelo spodbudnih podatkov je ministrski predsednik Viktorije Daniel Andrews v nedeljo napovedal odpravo oziroma omilitev vrste strogih ukrepov za zajezitev epidemije. Med drugim se je tako danes končala kar osem tednov trajajoča policijska ura na širšem območju Melbourna, kjer živi slabih pet milijonov ljudi. Policijsko uro, ki je veljala od 21. ure zvečer do 5. ure zjutraj, so oblasti skupaj z drugimi strogimi ukrepi uvedle drugega avgusta, ko so v Melbournu beležili po 700 novih okužb na dan.

127 tisoč ljudi se je vrnilo na delo

Od danes so tudi znova dovoljena zbiranja na prostem, a največ petih oseb iz dveh različnih gospodinjstev. Približno 127 tisoč ljudi se je lahko po dolgem času vrnilo na delo, saj so med drugim odpravili nekatere omejitve v gradbeništvu in industriji. Spet so odprti otroški vrtci, dovoljeni so tudi manjši verski obredi. Še vedno pa morajo prebivalci Melbourna načeloma ostajati doma in lahko, a le z utemeljenim razlogom, potujejo le v radiju petih kilometrov. Vse nebistvene storitve so prepovedane, odprte so le restavracije za dostavo hrano na dom.

Kot je napovedal Andrews, bodo, če bodo podatki o širjenju virusa ostali ugodni, kmalu sledile še druge omilitve, s katerimi se bo življenje vrnilo v "covid-19 normalo", če bo šlo vse po načrtih, pa bi lahko imeli prebivalci Viktorije celo razmeroma "normalen božič". Obenem je sicer poudaril, da morajo ljudje na vsak način še naprej spoštovati stroga pravila o ohranjanju varne medsebojne razdalje, še piše STA.

Zakaj je bil Melbourne žarišče epidemije?

Melbourne naj bi, vsaj deloma, postal žarišče epidemije zaradi slabega varovanja hotelov na obrobju mesta, kamor so nameščali potnike, ki so jim ob prihodu iz tujine odredili karanteno. Po nekaterih ocenah naj bi kar 90 odstotkov od omenjenih 18 tisoč okužb v Viktoriji "zakrivila" okužena štiričlanska družina, ki so jo namestili v enega od teh hotelov, piše STA.

Prav danes se po poročanju nemške tiskovne agencije dpa končuje šest tednov trajajoča preiskava o tem, kdo je odgovoren za to, da so omenjene hotele varovali premalo plačani in neustrezno usposobljeni varnostniki, namesto da bi to nalogo prevzeli policisti ali vojaki. Kot sicer kaže, pa pri tem ni šlo za specifično odločitev kateregakoli posameznika ali skupine, ampak predvsem posledico dejstva, da so se vsi, s policisti na čelu, tej nalogi izogibali. Izsledke preiskave naj bi objavili novembra.

Aleš Hojs
Novice Hojs: Lahko se zgodi, da bomo spet razglasili epidemijo #video

V Srbiji so v zadnjem dnevu potrdili 30 novih primerov okužbe s koronavirusom

V Srbiji so v zadnjih 24 urah opravili 5268 testiranj na novi koronavirus in potrdili 30 novih primerov okužbe, od tega 21 v Beogradu, kažejo podatki srbskih oblasti. Doslej so v Srbiji potrdili 33.414 primerov okužbe. V zadnjem dnevu pa je umrl še en bolnik s covidom-19, skupaj 748.

V srbskih bolnišnicah je 279 bolnikov s covidom-19, od tega jih je 20 na ventilatorju, poroča STA.

V BiH 80 novih okužb

V BiH so medtem potrdili 80 novih okužb s koronavirusom, pri čemer so opravili 1226 testov. 49 novih primerov so zabeležili v Federaciji BiH, 30 v Republiki srbski, enega pa v distriktu Brčko. Pristojne oblasti danes poročajo o 12 novih smrtnih žrtvah covida-19 v državi, pri čemer je osem ljudi umrlo v zadnjem dnevu, štirje pa že prej.

Tam so doslej potrdili 26.999 primerov okužbe z novim koronavirusom, trenutno imajo 3472 aktivnih okužb. Skupaj pa je umrlo 833 bolnikov s koronavirusno boleznijo 19.

Še 48 novih primerov okužbe ob 387 testih pa so v zadnjih 24 urah potrdili v Severni Makedoniji. Umrli so še štirje ljudje s covidom-19. Doslej so potrdili 17.674 okužb, umrlo je 729 ljudi, poroča STA. Aktivno okuženih je 2303 ljudi.

Ne spreglejte