SiolNET. Novice Slovenija
6,98

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V nedeljo potrdili 39 novih okužb #video

6,98

termometer

V Sloveniji so v nedeljo ob 909 testiranih okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 39 ljudeh. V bolnišnici se zdravi 79 ljudi, od tega jih je 16 v intenzivni enoti. Včeraj sta umrla dva bolnika.

V Sloveniji so okužbo z novim koronavirusom od začetka epidemije potrdili pri 5.388 ljudeh, trenutno pa je aktivno okuženih 1.639. Do danes je umrlo 149 ljudi z boleznijo covid-19. Včeraj so na zdravljenje v bolnišnico sprejeli deset ljudi, devet pa so jih odpustili. 

Največ novih okužb so včeraj potrdili v ljubljanski občini - 9. Največ okužb je bilo potrjenih v starostni skupini med 35 in 44 let, in sicer 12. 

V soboto izjemno slab rezultat

V soboto smo v Sloveniji okužbo potrdili pri 159 ljudeh, čeprav je bilo opravljenih le 1.917 testov. Gre za enega najvišjih deležev pozitivnih rezultatov glede na vse opravljene teste, bil je kar 8,3-odstoten. V nedeljo je bil delež pozitivnih rezultatov glede na vse opravljene teste 4,29-odstoten. 

Covid-19, Koronavirus Novice Dosegli smo neželena mejnika, obetajo se novi ukrepi

Največ potrjenih okužb je bilo pretekli četrtek, in sicer 192. Največ novih primerov so v zadnjih dneh potrdili v Ljubljani, večje žarišče pa je tudi v Črni na Koroškem. 

V jeseniški bolnišnici okužen še en od zaposlenih

V Splošni bolnišnici Jesenice, kjer so v minulih dneh pri petih bolnikih in pri petih zaposlenih ugotovili okužbo z novim koronavirusom, so v nedeljo potrdili okužbo še pri enem od zaposlenih. Gastroenterološki in abdominalni oddelek bodo za nove sprejeme ponovno odprli, če bodo nova testiranja ostalih zaposlenih ta teden negativna, navaja STA.  jeseniški bolnišnici trenutno nimajo več bolnikov, ki bi bili okuženi z novim koronavirusom. 

Več novih okužb v bolnišnicah in domovih za starejše

Virus se še vedno najbolj širi v domovih za starejše občane, bolnišnicah, šolah in tudi delovnih organizacijah, je danes navedel vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. Nove primere okužb so med zaposlenimi zabeležili v UKC Ljubljana in UKC Maribor ter v bolnišnici v Slovenj Gradcu.

Splošna bolnišnica Jesenice ni bila določena za tako imenovano bolnišnico za covid-19, zato so okužene bolnike že premestili v ostale bolnišnice. Splošna bolnišnica Jesenice ni bila določena za tako imenovano bolnišnico za covid-19, zato so okužene bolnike že premestili v ostale bolnišnice. Foto: STA

Več novih okužb so potrdili tudi v domovih za starejše, je na današnji vladni novinarski konferenci dejal Kacin. Tako so čez vikend tri nove okužbe zabeležili v Pegazovem domu v Rogaški Slatini, kjer je skupno okuženih 25 stanovalcev in šest zaposlenih. V Domu Danice Vogrinc Maribor imajo okuženih 42 stanovalcev in 23 zaposlenih. V Centru za usposabljanje, delo in varstvo Črna na Koroškem pa je okuženih 43 uporabnikov in 15 zaposlenih. V Koroškem domu starostnikov je stanje nespremenjeno, okuženih ostaja sedem stanovalcev in štirje zaposleni, trije okuženi stanovalci se zdravijo bolnišnici, navaja STA.

Pojavilo se je več okužb pri novih izvajalcih. V domu starejših občanov v ljubljanski Šiški so zaznali okužbo pri stanovalki, zaposleni in študentki, okužbe med seboj niso povezane. Preventivno so naredili 83 brisov stanovalcev in 37 zaposlenih, vsi brisi so negativni, je še naštel Kacin. Okužbo so potrdili tudi v enoti Muretinci Doma starejših občanov Ptuj in v domu starejših SeneCura Radenci. V omenjenem domu je karantena preventivno odrejena sedmim zaposlenim. Dve okužbi so potrdili tudi pri zaposlenih v Domu počitka Mengeš. "Glede na to, da se število prehladnih obolenj tako kot vsako leto v tem času že povečuje, bodo podatki, ki jih bomo imeli v prihodnjih dneh, ključni za podajanje ugotovitev vzorcev širjenja virusa v Sloveniji," je po pisanju STA ocenil Kacin.

Pripravljen imajo načrt

Po njegovih navedbah je pripravljen načrt "znatnega povečanja bolnišničnih kapacitet; v ta namen je bila opravljena tudi reorganizacija Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana". Na podoben način bi se lahko po mnenju Kacina organizirale tudi druge bolnišnice, a hkrati je opozoril, da to prinaša negativne posledice za redne dejavnosti bolnišnic in zdravstvenih domov.

Potrdil je, da gredo razmišljanja tudi v smer, da bi se za bolnišnice uporabilo objekte, ki se jih doslej ni uporabljalo v ta namen, kot primer je navedel telovadnice, bi se tam organizirala večja bolnišnica. "To je vsekakor boljša možnost, kot pa da imamo kup majhnih oddelkov po različnih bolnišnicah," je ocenil. Pojasnil je še, da je razprava o namestitvi v kontejnerje v zimskem času presežena in da je bolje uporabiti novejšo telovadnico, navaja STA. 

 

Do 250 novih okužb na dan

Projekcije širjenja koronavirusa, ki jih pripravljajo na Institutu "Jožef Stefan", kažejo, da reprodukcijsko število R še vedno narašča, namesto da bi padalo. Ocenjeno reprodukcijsko število je R = 1,3 (podvojitveni čas 18 dni ob dveh uvoženih primerih/dan).

Če se to ne bo zmanjšalo, bo število pozitivnih testov v prihodnjem obdobju fluktuiralo v območju od 50 do 250 okoli trenutne povprečne vrednosti 145, ki bo naraščala. Posodobljene analize so objavljene na spletu.

5325

 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin