SiolNET. Novice Svet
0,09

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Merklova dvomi o evropskem dogovoru glede azilne politike

0,09

termometer

Angela Merkel
Foto: Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes po srečanju s španskim premierjem Pedrom Sanchezom v Berlinu podvomila, da bodo na vrhu EU v Bruslju konec tedna sklenili dokončni dogovor glede skupne evropske azilne politike. Po njeni oceni potrebujejo več časa, da se dogovorijo še o dveh odprtih vprašanjih.

Kot je pojasnila, se morajo z evropskimi partnerji dogovoriti še o postopkih za obravnavo prošenj za azil ter delu dublinske uredbe, ki določa, kje lahko iskalci azila zaprosijo zanj.

Merklova: Okrepiti je treba sodelovanje z afriškimi državami

Ob tem je kanclerka ponovno pozvala k dvostranskim dogovorom držav članic EU z državami izvora in tranzitnimi državami. Pri tem pa naj bi se posamezne države lahko dogovarjale v imenu celotne Evropske unije. Kot je pojasnila, bi si morali evropski voditelji razdeliti odgovornost, vsak pa naj bi spregovoril z eno ali dvema državama "v imenu vseh evropskih kolegov" in Evropske komisije, navaja kanclerko nemški časnik Die Welt.

Po njenem prepričanju je treba namreč okrepiti sodelovanje z afriškimi državami, kot je bilo to na primer s Turčijo. "To je vedno princip dajanja in jemanja, tako kot se je to izkazalo z dogovorom med EU in Turčijo," navaja Merklovo nemški časnik Die Welt.

Angela Merkel Novice Bild: Angela Merkel v kratkem načrtuje izredni vrh vpletenih članic EU o migracijah

Sanchez je Merklovi obljubil podporo na vrhu EU v četrtek in petek. Tako kot že na mini vrhu EU o migracijah je izpostavil pomen skupne evropske vizije. Podprl je tudi dogovore z afriškimi državami.

Španija ima že tradicionalno dobre odnose z nekaterimi državami izvora in tranzitnimi državami ter dobro razume razmere. "Tu lahko vsekakor dosežemo uspeh in se bomo tudi potrudili," je dejal Sanchez.

Pogovori o migracijskem kaosu se nadaljujejo

Merklova in Sanchez sta o migracijah skupaj z drugimi evropskimi voditelji že spregovorila na mini vrhu EU o migracijah v nedeljo v Bruslju, a takrat niso dosegli nobenih sklepov, razprava o skupni evropski politiki se bo nadaljevala konec tedna.

Vodja nemških krščanskih demokratov (CDU) je že pred tem napovedala sklenitev dvostranskih dogovorov glede vračanja prosilcev za azil, ki so registrirani v drugi članici EU. V notranjepolitičnem migracijskem sporu z notranjim ministrom in vodjo sestrske Krščansko-socialne unije (CSU) Horstom Seehoferjem ji je ta namreč zagrozil, da bo v primeru neuspeha kanclerke 1. julija na meji začel zavračati migrante, ki so registrirani v drugi članici EU. Kar pa bi lahko vodilo v verižno reakcijo.

Miro Cerar Novice Miro Cerar: Nezakonite migracije so nesprejemljive #video
Voditelji članic EU bodo v četrtek in petek v Bruslju obravnavali vrsto tem, a v ospredju bo migracijski kaos, ki ni posledica zaostrovanja krize zaradi povečanja migracijskih pritiskov, temveč političnih iger, zlasti v najvplivnejši članici Nemčiji. Pričakuje se dogovor o vzpostavitvi centrov za izkrcanje in obravnavo migrantov v tretjih državah.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin