Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 6. 2018,
14.45

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

Angela Merkel migranti migracije

Torek, 26. 6. 2018, 14.45

5 let, 10 mesecev

Merklova dvomi o evropskem dogovoru glede azilne politike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09
Angela Merkel | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes po srečanju s španskim premierjem Pedrom Sanchezom v Berlinu podvomila, da bodo na vrhu EU v Bruslju konec tedna sklenili dokončni dogovor glede skupne evropske azilne politike. Po njeni oceni potrebujejo več časa, da se dogovorijo še o dveh odprtih vprašanjih.

Kot je pojasnila, se morajo z evropskimi partnerji dogovoriti še o postopkih za obravnavo prošenj za azil ter delu dublinske uredbe, ki določa, kje lahko iskalci azila zaprosijo zanj.

Merklova: Okrepiti je treba sodelovanje z afriškimi državami

Ob tem je kanclerka ponovno pozvala k dvostranskim dogovorom držav članic EU z državami izvora in tranzitnimi državami. Pri tem pa naj bi se posamezne države lahko dogovarjale v imenu celotne Evropske unije. Kot je pojasnila, bi si morali evropski voditelji razdeliti odgovornost, vsak pa naj bi spregovoril z eno ali dvema državama "v imenu vseh evropskih kolegov" in Evropske komisije, navaja kanclerko nemški časnik Die Welt.

Po njenem prepričanju je treba namreč okrepiti sodelovanje z afriškimi državami, kot je bilo to na primer s Turčijo. "To je vedno princip dajanja in jemanja, tako kot se je to izkazalo z dogovorom med EU in Turčijo," navaja Merklovo nemški časnik Die Welt.

Angela Merkel
Novice Bild: Angela Merkel v kratkem načrtuje izredni vrh vpletenih članic EU o migracijah

Sanchez je Merklovi obljubil podporo na vrhu EU v četrtek in petek. Tako kot že na mini vrhu EU o migracijah je izpostavil pomen skupne evropske vizije. Podprl je tudi dogovore z afriškimi državami.

Španija ima že tradicionalno dobre odnose z nekaterimi državami izvora in tranzitnimi državami ter dobro razume razmere. "Tu lahko vsekakor dosežemo uspeh in se bomo tudi potrudili," je dejal Sanchez.

Pogovori o migracijskem kaosu se nadaljujejo

Merklova in Sanchez sta o migracijah skupaj z drugimi evropskimi voditelji že spregovorila na mini vrhu EU o migracijah v nedeljo v Bruslju, a takrat niso dosegli nobenih sklepov, razprava o skupni evropski politiki se bo nadaljevala konec tedna.

Vodja nemških krščanskih demokratov (CDU) je že pred tem napovedala sklenitev dvostranskih dogovorov glede vračanja prosilcev za azil, ki so registrirani v drugi članici EU. V notranjepolitičnem migracijskem sporu z notranjim ministrom in vodjo sestrske Krščansko-socialne unije (CSU) Horstom Seehoferjem ji je ta namreč zagrozil, da bo v primeru neuspeha kanclerke 1. julija na meji začel zavračati migrante, ki so registrirani v drugi članici EU. Kar pa bi lahko vodilo v verižno reakcijo.

Vlada
Novice Miro Cerar: Nezakonite migracije so nesprejemljive #video
Voditelji članic EU bodo v četrtek in petek v Bruslju obravnavali vrsto tem, a v ospredju bo migracijski kaos, ki ni posledica zaostrovanja krize zaradi povečanja migracijskih pritiskov, temveč političnih iger, zlasti v najvplivnejši članici Nemčiji. Pričakuje se dogovor o vzpostavitvi centrov za izkrcanje in obravnavo migrantov v tretjih državah.
Ne spreglejte