Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 2. 2023,
13.42

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,40

18

Natisni članek

Emmanuel Macron Francija italija Giorgia Meloni

Petek, 10. 2. 2023, 13.42

1 leto, 2 meseca

Melonijeva jezna: spor med Rimom in Parizom se širi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,40

18

Giorgia Meloni | Oster očitek Melonijeve je pokazal, kako negotovi so postali odnosi med Italijo in Francijo. | Foto Guliver Image

Oster očitek Melonijeve je pokazal, kako negotovi so postali odnosi med Italijo in Francijo.

Foto: Guliver Image

Spor med Rimom in Parizom se je po poročanju Politica še poglobil po tem, ko je italijanska premierka Giorgia Meloni Francijo napadla, ker ni bila povabljena k francoskemu predsedniku Emmanuelu Macronu, ki je v Parizu gostil ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega.

Italijanska premierka Giorgia Meloni je v četrtek na vrhu voditeljev EU v Bruslju napadla Francijo in obsodila svoje francoske kolege, ker je v sredo zvečer niso povabili na srečanje z Volodimirjem Zelenskim v Parizu.

Še bolj opazno je, da so bile njene omalovažujoče pripombe dejansko nespodbudne, saj so bile odgovor na vprašanje o drugi temi: ali je bilo "neprimerno", da sta Francija in Nemčija predstavljali Evropo med nedavnim obiskom ZDA, da bi razpravljali o Washingtonskem subvencijskem pohodu. "Odkrito povedano, včerajšnje povabilo Zelenskemu se mi je zdelo bolj neprimerno," je na to odvrnila Melonijeva. 

Oster očitek je pokazal, kako negotovi so postali odnosi med Italijo in Francijo, odkar je skrajna desničarka Melonijeva lani prevzela položaj. Državi sta se sprva sprli, ko je Italija reševalno ladjo z 230 migranti preusmerila v Francijo in ji ni dovolila pristati.

Takrat je francoski notranji minister Gérald Darmanin opozoril na "izjemno hude posledice" za odnose med državama in dejal, da bo Pariz prekinil načrte za sprejem prosilcev za azil iz Italije.

Melonijeva in Macron se v Bruslju ne bosta srečala 

Diplomati v Bruslju so upali, da bodo spor med Italijo in Francijo pravočasno rešili, in sicer še pred glavno razpravo o migracijah na vrhu voditeljev EU ta teden. A da so odnosi še vedno zamrznjeni, lahko sklepamo po tem, da na dnevnem redu ni dvostranskega srečanja med Melonijevo in francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom.

Tudi italijanskim novinarjem v Bruslju niso vnaprej sporočili, da bo italijanska premierka pred vrhom podala izjavo, kaj šele da bo s to izjavo grajala Francijo. Toda to je storila in s tem dejanjem tvegala nadaljnje poslabšanje francosko-italijanskih odnosov.

Giorgia Meloni in Olaf Scholz
Novice Melonijeva poudarila tesno sodelovanje z Berlinom
Giorgia Meloni
Novice Italijanska vlada omejila reševalne operacije nevladnih organizacij na morju
Giorgia Meloni
Novice Melonijeva Zelenskemu zagotovila popolno podporo Italije
Giorgia Meloni
Novice Italijanski poslanci dali zaupnico vladi, sprejeli tudi proračun
Ne spreglejte