Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Torek,
19. 7. 2016,
7.14

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,53

5

Natisni članek

Melania Trump Donald Trump volitve v ZDA 2016

Torek, 19. 7. 2016, 7.14

6 let, 6 mesecev

Melania obtožena prepisovanja od Michelle Obama

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,53

5

melania trump, volitve, ZDA | Foto Reuters

Foto: Reuters

"Prihajam iz Slovenije, lepe, majhne države, ki je bila tedaj komunistična," se je na republikanski nacionalni konvenciji predstavila Melania Trump.

Po koncu govora soproge kmalu tudi uradno republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa so se v ameriških medijih pojavile obtožbe, da je Melania dele govora prepisala iz govora prve dame ZDA Michelle Obama iz leta 2008 na demokratski nacionalni konvenciji.


Kaj o Melaniji menijo ameriški Slovenci


Del govora, ki naj bi ga Melania povzela po Michelle Obama, se nanaša na njeno opisovanje odraščanja v Sloveniji: "Vse odkar sem bila majhna, so mi starši vcepljali vrednote, da moraš trdo delati za tisto, kar si v življenju želiš, da te tvoja beseda obvezuje in da delaš, kar govoriš, ter izpolnjuješ svoje obljube, da si spoštljiv do ljudi. /.../ Te vrednote moramo predati na mlajše generacije. Ker želimo, da naši otroci vedo, da je edina omejitev njihovih dosegov moč njihovih sanj in njihova pripravljenost, da trdo delajo za njihovo uresničitev."

Michelle Obama je leta 2008 dejala: "Barack in jaz sva bila vzgojena s številnimi skupnimi vrednotami: da trdo delaš za tisto, kar si želiš v življenju; da te tvoja beseda obvezuje in da delaš, kar praviš, da boš naredil; da si do ljudi spoštljiv, tudi če jih ne poznaš. /.../ Barack in jaz sva odločena, da bova gradila življenja po teh vrednotah in jih predajala na prihajajoče generacije. Ker hočeva, da najini otroci - in vsi otroci v tej državi - vedo, da je edina omejitev višine njihovih dosežkov obseg njihovih sanj in njihova pripravljenost, da delajo za njih."

Kdo je napisal govor Melanie Trump, ni znano, sama pa je v pogovoru za NBC zatrdila, da ga je napisala sama "s čim manj pomoči drugih".

"Pri pisanju njenega čudovitega govora je ekipa Melanijinih piscev pazila na njene življenjske inspiracije in v nekaterih primerih so vključili delčke, ki so odsevali njeno razmišljanje. Melaniji izkušnje z imigracijo in njena ljubezen do ZDA so sijale skozi govor, zaradi česar je bil ta uspešen," so se na obtožbe uradno odzvali v Trumpovi kampanji.

Vodja Trumpove kampanje Paul Manafort je za CNN ocenil, da so bile v govoru uporabljene "splošne besede in fraze."

Odzivi na Twitterju na govor Melanie Trump
 

"Zanimivo, da ji ljudje popuščajo zaradi tega in se pretvarjajo, kot da je samo preprosta kmečka deklica iz Slovenije."

"Če bi Obama opravil svoje delo in zgradil zid okoli Slovenije, se to Melanijino prepisovanje ne bi nikoli zgodilo."

"Nisem vedel, da je Michelle iz Slovenije in da ima sina Barrona."

Zaradi prijaznosti se je zaljubila vanj

V svojem govoru je sicer Melania svojega moža opisala kot zvestega in neomajnega: "Strog je, kadar je to potrebno, je pa tudi prijazen, pravičen in skrben. Prijaznost se ne opazi vedno, vendar je tam, da jo lahko vsi vidimo. To je eden od razlogov, da sem se zaljubila vanj."

Melania je omenila, da se je iz Slovenije kot manekenka preselila v Italijo, nato pa v ZDA, kjer je spoznala Trumpa in postala ameriška državljanka. Večina njenega govora se je vrtela okoli hvaljenja njenega moža. Trumpa pozna 18 let in opisala ga je kot borca, ki je zvest in ki opravi svoje delo.

Napadi na Clintonovo

Večina drugih govorov prvi dan konvencije se je vrtela okoli napada v Bengaziju, za katerega republikanci krivijo demokratsko kandidatko Hillary Clinton, okoli kriminala in nevarnosti nezakonitih migracij. Nekdanji župan New Yorka Rudy Giuliani je bil deležen najbolj glasnega aplavza. "Kdo bi zaupal Hillary Clinton, da jih bo zaščitila? Jaz že ne," je dejal.

"Modra življenja so pomembna"

Giuliani, ki je kot župan močno zmanjšal kriminal v New Yorku, se je zahvalil vsem policistom v ZDA: "Ko pridejo, da bi vam rešili življenje, ne vprašajo, ali ste temnopolti ali belopolti, ampak samo pridejo, da bi vas rešili." Trump trdi, da zaradi umorov policistov v Dallasu in Baton Rougeu, ki naj bi bili odgovor na smrt temnopoltih v rokah policije, država razpada, kar pa predsednik ZDA Barack Obama odločno zanika. Kot odgovor na gibanje Življenja temnopoltih so pomembna, je na konvenciji v Clevelandu eden izmed govorcev, šerif iz Wisconsina David Clarke, dejal, da so pomembna tudi modra življenja (modra barva je povezana s policisti) in požel navdušen aplavz.

Neuspešen poskus upora

Gibanje "Nikoli Trump", ki ga sestavljajo najbolj konservativni republikanci, je neuspešno poskusilo blokirati nominacijo Trumpa. Gibanje si je prizadevalo za spremembo pravil konvencije, da bi lahko delegati glasovali za kandidata po svoji izbiri, a je njihov načrt spodletel, ko so si tri zvezne države premislile. Vodstvo republikancev je gibanje obtožilo, da so sabotirali njihova prizadevanja, da bi v zadnjem trenutku stranka za svojega kandidata nominirala koga drugega kot newyorškega milijarderja.

Ne spreglejte