Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Torek,
19. 7. 2016,
8.14

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,38

4

Natisni članek

Cleveland Slovenci v tujini Melania Trump

Torek, 19. 7. 2016, 8.14

6 let, 6 mesecev

Kaj o Melanii menijo ameriški Slovenci

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,38

4

volitve ZDA, melania trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Clevelandu v Ohiu živi velika skupnost ameriških Slovencev, hkrati pa je to mesto prizorišče nacionalne konvencije, na kateri bo Donald Trump prejel predsedniško nominacijo, njegova soproga Melania pa bi lahko postala prva dama ZDA.

Da prihaja iz Slovenije, je Melania omenila tudi v svojem govoru prvi dan republikanske konvencije v Clevelandu, mestu z okoli 390 tisoč prebivalci. Največji delež od okoli 300 tisoč Slovencev, ki živijo v severni Ameriki, živi prav v Clevelandu.

Časnik New York Times je med njimi preveril, kaj si mislijo o morebitni prihodnji prvi dami ZDA in svoji rojakinji Melanii, ki prihaja iz Sevnice.

"Je tipična Slovenka: je pametna in trdoživa. Mislim, da je bolj trdoživa kot Donald," o njej meni radijski voditelj Paul Laurisha, ki je omenil, da bogataševe žene v Clevelandu še ni bilo, da pa bi jo z veseljem pozdravili in pokazali, kako skušajo ohraniti slovensko kulturo. "Pravi, da je iz Slovenije in da govori šest jezikov. Vsaj eno slovensko besedo bi lahko rekla, vsaj 'hvala'," doda Laurisha.

Slovenci v ZDA
Slovenci so se množično naseljevali v ZDA že v 19. stoletju in v prvih desetletjih 20. stoletja, nato pa je po letu 1945 sledil še nov val priseljencev. V ZDA rojeni potomci izseljencev predstavljajo več kot 90 odstotkov slovenske izseljenske skupnosti.

Med štetjem v ZDA leta 1990 se je 124.437 oseb opredelilo, da so slovenskega porekla. Ob štetju leta 2000 se je za slovensko poreklo opredelilo 175.099 oseb. Danes tri četrtine Slovencev živi v šestih zveznih državah, in sicer v Ohiu (49.598), Pennsylvaniji (14.584), Illinoisu (11.743), Minnesoti (6.614), Wisconsinu (6.478) in Kaliforniji. Med vidnejšimi Američani slovenskih korenin je tudi demokratska senatorka Amy Klobuchar.

Neuradne ocene o številu Slovencev v ZDA in njihovih potomcev se gibljejo še precej višje, od 300.000 pa vse do 600.000. 

Samo v Clevelandu obstajajo štiri slovenske radijske oddaje, večina skupin ima svojo spletno stran, kot osrednji spletni medij pa se je v zadnjih dveh letih uveljavila spletna stran ClevelandSlovenian.com.

Leta 2008 je bil v Clevelandu ustanovljen Slovenski muzej in arhiv, ki s poletjem 2009 začenja redno delovati v prenovljenih prostorih.

V začetku leta 2009 je v okviru Cleveland State University začel delovati tudi Center za slovenske študije, januarja 2012 pa se je pod okriljem GK RS v Clevelandu ustanovila Slovenian American Business Association (SABA)  - www.sloaba.com z nalogo boljšega povezovanja gospodarstva iz Slovenije in ZDA, navaja slovensko zunanje ministrstvo.

Ne spreglejte