Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Petek,
9. 8. 2013,
13.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Amy Klobuchar

Petek, 9. 8. 2013, 13.44

8 let

Amy Klobuchar: ZDA želijo, da gre Sloveniji dobro

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"Vem, da je to zelo pomemben čas za Slovenijo, kar zadeva gospodarstvo in politiko. Niso lahki časi, a časi velikih priložnosti," o naši državi pravi ameriška senatorka slovenskega rodu Amy Klobuchar.

Senatorka je te dni obiskala deželo, iz katere so se v ZDA podali stari starši njenega očeta. "V ZDA, na sever Minnesote so odšli ob prelomu stoletja. Bili so rudarji. Do konca so ohranili svoj ponos glede Slovenije. Moja babica je nenehno delala potico. Med odraščanjem smo poslušali tudi o drugih regijah, o Hrvaški, Srbiji … Ko sem odraščala, je obstaja Jugoslavija, a sem vedno vedela, da sem Slovenka, ker so svojo družino identificirali kot slovensko," pove o svojih koreninah. "Moj ded je delal 4.500 metrov pod zemljo in ni nikoli dokončal srednje šole, a je hranil denar v konzervi za kavo, da bi mojega očeta poslal na kolidž. Nato pa sem jaz kot hči novinarja in učiteljice postala prva ženska iz Minnesote, izvoljena v senat."

Potica je edina slovenska beseda, ki jo pozna, prizna v smehu. To tradicionalno slovensko sladico postreže, kadar na zajtrk ob četrtkih med zasedanjem senata povabi prebivalce iz Minnesote. Postregla jo je tudi med inavguracijo Baracka Obame. "Potico kupujemo v treh pekarnah v predelu Minnesote, kjer sta živela moja babica in dedek." Nad potico je navdušen še en ameriški senator s slovenskimi koreninami Tom Harkin, ki jo je za božič podaril vsem senatorjem. S Harkinom in zdaj upokojenim kongresnikom Jimom Oberstarom so bili skupina, osredotočena na Slovenijo. "Zelo nam je mar za prihodnost Slovenije in močno zavezništvo med našima državama," pravi in poudari, da je njen priimek edini slovenski v ameriškem senatu.

V Sloveniji je že bila pred leti s svojim očetom. "Izvedela sem, da moj priimek Klobuchar v slovenščini pomeni izdelovalec klobukov. Priimek moje babice je bil Pucelj. Spoznali smo nekatere sorodnike v Novem mestu in Ribnici ter manjših krajih na jugu Slovenije. Super se je vrniti kot ameriška senatorka." Tokrat je prišla, ker je želela, da njen mož in hčerka vidita Slovenijo. Čeprav je obisk zasebne narave, se je srečala s premierko Alenko Bratušek.

"Vem, da je to zelo pomemben čas za Slovenijo, kar zadeva gospodarstvo in politiko. Niso lahki časi, a časi velikih priložnosti. Vidim to čudovito državo, ves potencial proizvodnih idej in tako izobraženo delovno silo. Najprej je treba videti vse te pozitivne stvari, potem pa se vprašati, kako smo lahko konkurenčni v globalnem svetu. Veliko tega bo odvisnega od sodelovanja z mednarodno skupnostjo. Ko gledam ta podjetja v državni lasti in tranziciji v zasebno last, mislim, da bo to ustvarilo svet priložnosti za Slovenijo ne glede na to, kako težka bo ta tranzicija," pove.

Velik potencial Slovenije vidi v turizmu in opozarja, da bi bilo treba (strukturno) olajšati dostop do naše države. "Da bi to dosegli, bo treba spremeniti nekaj pravil in predpisov. Slovenija mora ugotoviti, kako to narediti, in pustiti za seboj pretekle razprtije. Ugotoviti morate: 'Lažje bi bilo, če bi ostali takšni, kot smo, vendar smo v novem gospodarstvu, ki je zelo drugačno. Moramo se biti sposobni spremeniti, da bomo konkurenčni v tem gospodarstvu.' ZDA želijo, da gre Sloveniji dobro, ker je za nas pomembna zaveznica. Naše stališče je, da je ne glede na to, kdo jo vodi, pomembno, da se začete reforma nadaljujejo," meni.

V politiko jo je gnala želja, da bi svet postal boljši. Po študiju prava je nekaj časa delala kot odvetnica, nato je bila osem let izvoljena tožilka. Leta 2006 je kandidirala v senat kot predstavnica Demokratske kmečko-delavske stranke Minnesote in bila z 58 odstotki glasov izvoljena. Postala je prva izvoljena senatorka iz Minnesote in prva ameriška Slovenka v senatu.

"Vi imate prvič žensko na čeli vlade, kar je zelo razburljivo, mi pa imamo končno 20 žensk v senatu. To je več kot v vseh sklicih senata do zdaj. Lani sem na Twitterju zapisala, da imamo tako veliko žensk, da imamo prvič v zgodovini ZDA 'prometni zamašek' na ženskem stranišču v senatu," pravi senatorka, ki jo je New York Times pred leti omenil kot eno izmed 17 žensk, ki utegnejo nekega dne postati predsednica ZDA. "Moja trenutna služba mi je zelo všeč. Trdo delam, da predstavljam Minnesoto, na to sem trenutno osredotočena," diplomatsko odgovori na vprašanje, ali bi jo položaj prvega moža oziroma ženske ZDA zanimal.

O Edwardu Snowdnu, trenutno najbolj znanem žvižgaču, nima najboljšega mnenja. "Mislim, da je storil nekaj narobe. Ne razkriješ, kaj se dogaja z varnostjo tvoje države na način, kot je to storil on. Menim, da bi se moral vrniti domov ter se spoprijeti z obtožbami in tem, kar je naredil. Včasih si želim, da bi se v tem primeru ljudje v drugih državah postavili v našo kožo; če bi Slovenec podpisal, da ne bo razkrival podatkov, potem pa vse razkril in šel v drugo državo, bi ljudje morda o tem razmišljali drugače." Kot nekdanja tožilka verjame, da je treba pogledati dokaze ter da bi se Snowden moral vrniti domov in se spoprijeti z obtožbami.

Ne spreglejte