Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 12. 2020,
19.49

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49

5

Natisni članek

Amy Klobuchar obisk ZDA Anže Logar

Torek, 8. 12. 2020, 19.49

3 leta, 5 mesecev

Logar v Washingtonu s kongresnikom in senatorko slovenskega rodu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49

5

Anže Logar | Minister za zunanje zadeve Anže Logar je danes imel pogovor s kongresnikom Paulom Gosarjem in senatorko Amy Klobuchar, ki sta oba slovenskega rodu. | Foto STA

Minister za zunanje zadeve Anže Logar je danes imel pogovor s kongresnikom Paulom Gosarjem in senatorko Amy Klobuchar, ki sta oba slovenskega rodu.

Foto: STA

V okviru obiska v Washingtonu je minister za zunanje zadeve Anže Logar danes imel pogovor s kongresnikom Paulom Gosarjem in senatorko Amy Klobuchar, ki sta oba slovenskega rodu. Zaradi ukrepov ameriškega kongresa ob epidemiji koronavirusa sta pogovora potekala prek avdiovideo povezave. Slovenski minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec pa je danes družbi državnega sekretarja Blaža Košoroka podpisal memorandum o razumevanju v zvezi s strateškim civilnim jedrskim sodelovanjem med Slovenijo in ZDA.

Mike Pompeo Anže Logar
Novice Logar pričakuje nadaljevanje dialoga tudi s prihodnjo vlado ZDA

Vodja slovenske diplomacije se je Paulu Gosarju in Amy Klobuchar v pogovoru zahvalil, da sta v začetku lanskega leta v predstavniškem domu in senatu ameriškega kongresa ustanovila skupini prijateljstva s Slovenijo. Poudaril je, da sta tovrstna podpora in pomoč v najvišjem predstavniškem telesu ZDA za našo državo neprecenljivi. Izrazil je upanje, da se bo delovanje obeh skupin nadaljevalo tudi v 117. kongresu, ki se začne po novem letu, so sporočili z ministrstva za zunanje zadeve.

Odnosi z ZDA so za Slovenijo prednostnega pomena

Logar je v pogovoru tudi poudaril, da so odnosi z ZDA za Slovenijo prednostnega pomena. Izrazil je zadovoljstvo nad okrepljenim sodelovanjem med državama v zadnjem obdobju. Parlamentarna diplomacija po ministrovih besedah pomembno dopolnjuje angažiranje na medvladni ravni.

Sogovornikoma je tudi predstavil priprave na predsedovanje Slovenije Svetu EU v drugi polovici prihodnjega leta, pri čemer je zagotovil, da bomo krepitvi transatlantskega sodelovanja namenjali posebno pozornost. Ob koncu pogovorov je kongresnika Gosarja in senatorko Klobucharjevo povabil, da Slovenijo obiščeta zasebno in kot člana uradnih kongresnih delegacij, so še sporočili z MZZ, piše STA.

Vrtovec podpisal memorandum 

Slovenski minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec pa je danes v State Departmentu v družbi državnega sekretarja Blaža Košoroka podpisal memorandum o razumevanju v zvezi s strateškim civilnim jedrskim sodelovanjem med Slovenijo in ZDA.

S slovenskega ministrstva za infrastrukturo so sporočili, da pomeni podpis memoranduma nadgradnjo že sicer tradicionalno dobrih odnosov med državama tudi na področju energetike. "Slovenija in ZDA na področju energetike že vrsto let dobro sodelujeta, še posebno v segmentu analiz in načrtovanja integracije prenosnih sistemov za zemeljski plin in električno energijo, pri izmenjavi dobrih praks na področju kibernetske varnosti, okrepitvi prizadevanj za izboljšanje energetske učinkovitosti in uporabe obnovljivih virov energije," so dodali.

Jernej Vrtovec | Foto: Daniel Novakovič/STA Foto: Daniel Novakovič/STA

State Department je prav tako sporočil, da memorandum izboljšuje sodelovanje na področju energetske varnosti in utrjuje diplomatske ter gospodarske odnose med državama. V imenu ZDA je memorandum podpisal namestnik državnega sekretarja ZDA za nadzor nad oborožitvijo in mednarodno varnost Christopher Ford.

"ZDA in Slovenija sta partnerja na področju civilne jedrske energije od leta 1975, ko se je začela gradnja Westinghousove jedrske elektrarne v Krškem, ki regiji dobavlja čisto energijo vse od leta 1983," je ob tem sporočil State Department. Ameriško ministrstvo za zunanje zadeve pojasnjuje, da so takšni memorandumi diplomatski mehanizem, ki utrjuje in širi strateške vezi med ZDA in partnerskimi državami z zagotavljanjem okvirja za sodelovanje pri vprašanjih civilne jedrske energije in sodelovanjem strokovnjakov iz vlade, industrije, nacionalnih laboratorijev in akademskih ustanov.

"Gre za malce bolj strokovno stvar kot le politični dogovor"

Več kot 40 let odličnega sodelovanja na področju civilne jedrske energije z ZDA je omenil tudi minister Vrtovec, ki je poudaril, da podpis memoranduma nikakor ne pomeni, da bi Westinghouse dobil preferenčno obravnavo za gradnjo drugega bloka Jedrske elektrarne Krško (NEK).

"To ne daje prednosti nobeni družbi. Preden se odločimo za drugi blok NEK, je potrebnih še veliko korakov. Med drugim dobiti vsa dovoljenja, ki jih zahtevajo okoljevarstveniki, in tako naprej. Ti koraki niso tako enostavni in razpis bo tisti, ki bo odločil o tem, katera družba bo prišla s tehnologijo. Ni politika tista, ki odloča, ampak stroka in tender. Sem privrženec nove NEK, ampak je treba prej izpolniti vse predpogoje," je dejal Vrtovec in med drugim omenil odlagališče odpadkov.

Janez Janša Mike Pompeo Bled
Novice Ameriški državni sekretar pohvalil Slovenijo

Na sestanku z ameriškimi sogovorniki so govorili tudi o razvoju majhnih "modularnih" jedrskih reaktorjev, ki naj bi šli v uporabo do leta 2026. Vrtovec meni, da ima Slovenija veliko strokovnjakov, ki pri tem lahko kaj ponudijo. "Zakaj ne bi bila Slovenija tista, ki naredi korak naprej. Naj sicer povem, da smo zavezani k razogljičenju, sam sem privrženec tako imenovanega green deala in jedrska tehnologija je lahko velik prispevek k temu, da imamo zagotovljeno energetsko neodvisnost, hkrati pa smo prijazni do okolja," je dejal minister Vrtovec.

Poudaril je, da je zelo vesel podpisa memoranduma, ne glede na to, da pričakuje medijsko poročanje o tem, da so ga podpisali z odhajajočo vlado ZDA. "Gre za malce bolj strokovno stvar kot le politični dogovor. Ta sporazum ostane," je zagotovil minister in dodal, da ta memorandum ne bo končal v predalu z nastopom nove vlade ZDA. Poudaril je, kako zelo pomembno je, da je Slovenija energetsko neodvisna država in da lahko to neodvisnost dodatno zagotavlja z izvrstnimi strokovnjaki na področju jedrskega sodelovanja.

Jernej Vrtovec
Novice Slovenija z ZDA podpisuje memorandum glede civilnega jedrskega sodelovanja

Pogovor tudi o drugih projektih

Sicer pa v State Departmentu ni bilo le govora o jedrski energiji, ampak tudi o drugih virih energije. Govorili so o možnosti sodelovanja pri oskrbi z zemeljskim plinom, pri čemer je Vrtovec omenil novo plinsko povezavo Madžarske in Slovenije, o čemer se še dogovarjajo in upa, da bo dogovor hitro sklenjen. Govorili so tudi o Luki Koper, ki je strateška za zaledne države Slovenije in za zaveznike in bi lahko bila tudi za ZDA.

Američane skrbi, da je Evropa zelo odvisna od ruskega plina, in poudarjajo pomen diverzifikacije. "Tudi o tem smo govorili. Slovenija je pri nafti in plinu zelo odvisna od ene države. Že ob obisku državnega sekretarja Mika Pompea v Sloveniji sem dal sporočilo, prav tako tudi danes, da mora Slovenija te vire diverzificirati. O tem, kakšne poti bomo ubrali, pozneje, ampak verjamem, da bomo dobili primerno rešitev, ki ne bo predraga za Slovenijo, zlasti za plin, ker je zelo drago, da smo odvisni le od ene države," je dejal minister, ki države poimensko ni posebej omenil.

Po besedah ministra so govorili tudi o drugih infrastrukturnih projektih, kot je drugi tir, o hitri železniški povezavi s partnerskimi državami srednje Evrope. "Železniška infrastruktura je pomembna tudi za naše zaveznike. Tudi za vojaški transport in pri tem lahko ponudimo številne priložnosti," je dejal Vrtovec v izjavi za slovenske dopisnike ob koncu uradnega obiska v ZDA, poroča STA.

Anže Logar
Novice Logar danes pri Pompeu v Washingtonu
Ne spreglejte