Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 2. 2019,
6.54

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

98

Natisni članek

Melania Trump Donald Trump

Torek, 19. 2. 2019, 6.54

5 let, 1 mesec

Melania Venezuelcem in Kubancem o slovenskem izhodu iz socializma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

98

Melania Trump, Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je v govoru o Venezueli pred venezuelskimi in kubanskimi izseljenci v Miamiju izrekel podporo samooklicanemu začasnemu predsedniku Juanu Guaidoju in zagrozil venezuelskim vojaškim poveljnikom, da bodo izgubili vse, če se ne postavijo na pravo stran in med drugim dovolijo vstop humanitarne pomoči v Venezuelo.

Trump je generalom sporočil, da tvegajo svojo prihodnost in življenja, ker ne bodo našli zavetišča in izhoda, ampak bodo izgubili vse. Trump si želi mirne tranzicije oblasti, vendar pušča odprte vse opcije, kar pomeni tudi vojaško.

Trumpa je pred govorom predstavila prva dama ZDA Melania Trump v vlogi "preživele" socializma. Ameriški mediji so njen nastop pospremili s komentarjem, da se je rodila v "komunistični" Sloveniji, sama pa je poudarila, da ve, kako je biti blagoslovljen s svobodo, potem ko je živela v socializmu.

Novice "Ko smo živeli v socializmu, so nam Slovenci iz Venezuele pošiljali pakete pomoči." #video

"Vemo, kje imate skrit denar"

Trump je imel govor na Mednarodni univerzi Floride v Miamiju in je obsojal socializem, predsednika Venezuele Nicolasa Madura in izražal podporo Guaidoju. Vojaškim poveljnikom Venezuele, ki so še vedno na strani Madura, je pred tem grozila že tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders, ki je povedala, da ZDA vedo, kje po svetu imajo skupaj s svojimi družinami skrit denar.

Jug Floride je poln kubanskih priseljencev, tam pa živi tudi okrog 100.000 priseljencev iz Venezuele oziroma njihovih potomcev. "Socializem je popolnoma razdejal Venezuelo, kjer niti največje rezerve nafte na svetu niso dovolj za prižgano luč. To se nam ne bo nikoli zgodilo. Socializem obljublja blaginjo, vendar prinaša revščino," je dejal Trump z mislijo tudi na naraščanje zahtev po večji enakopravnosti znotraj ameriške družbe.

Poleg Venezuele je Trump kritiziral tudi socializem na Kubi in v Nikaragvi ter napovedal, da bo ameriška celina kmalu prva svobodna celina v zgodovini človeštva. Po govoru je tvitnil, naj vsi člani Madurovega režima pomagajo končati nočno moro revščine, lakote in smrti.

Juan Guaido
Novice Cerar: Slovenija bo priznala Guaidoja za začasnega predsednika Venezuele

Dosedanji predsednik Venezuele Nicolas Maduro trdi, da v državi ni nobene humanitarne krize. | Foto: Reuters Dosedanji predsednik Venezuele Nicolas Maduro trdi, da v državi ni nobene humanitarne krize. Foto: Reuters

Poje eno, pleše pa drugo pesem?

Trumpovim poslušalcem so predvajali tudi video posnetek Guaidoja, ki se je zahvalil za podporo Trumpu in Floridi ter sporočil, da gre v njegovi državi za debato med demokracijo in diktaturo, za debato med življenjem in smrtjo, ter zatrdil, da gre za boj, ki je vprašanje obstoja.

Demokratski politiki Floride sicer opozarjajo, da Trump glede Venezuele poje eno, pleše pa drugo pesem. Predsednica demokratov Floride Terrie Rizzo je spomnila, da Trumpova vlada na primer redno zapira in izganja venezuelske prosilce za azil, ki bežijo pred lakoto in režimom, ki ga želi Trump odstraniti.

Maduro je Trumpov govor hitro zavrnil in sporočil, da je ameriški predsednik v Miamiju zvenel kot nacist. Na državni televiziji je zavrnil Trumpovo izdajanje ukazov venezuelski vojski. "Kdo je vrhovni poveljnik naših oboroženih sil? Donald Trump iz Miamija? Mislijo, da si lastijo Venezuelo," je med drugim povedal Maduro.

Venezuela Caracas protesti Maduro Guaido
Novice Venezuela zavrnila vstop evropskim poslancem

Maduro blokira dostop humanitarne pomoči

Trump je Madura in vojaški vrh obtožil, da blokirajo dostop humanitarne pomoči lačnemu prebivalstvu, kar je res. Režim je pot pomoči preko meje v soboto iz Kolumbije blokiral s cestnimi zaporami. Maduro trdi, da v državi ni nobene humanitarne krize.

Kriza je, ljudje bežijo, inflacija je ponorela, mednarodna skupnost pa poskuša pomagati tudi s koncerti. Britanski milijarder Richard Branson v petek pripravlja velik dobrodelni koncert v kolumbijskem mestu Cucuta na meji z Venezuelo. To se sedaj primerja z akcijo irskega pevca Boba Geldofa za zbiranje denarja proti lakoti v Etiopiji.

Če Venezuelci nimajo hrane, pa jim iger konec tedna ne bo manjkalo, saj je venezuelski minister za informiranje Jorge Rodriguez sporočil, da bo vlada v petek in še v soboto pripravila koncerte in to na mostu pri Cucuti, ki povezuje obe državi čez reko Tachira. V Cucuti se nalaga ameriška humanitarna pomoč za Venezuelo.

Ne spreglejte