Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 2. 2019,
11.04

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,34

21

Natisni članek

Nicolas Maduro Venezuela Juan Guaido

Četrtek, 14. 2. 2019, 11.04

5 let, 2 meseca

Cerar: Slovenija bo priznala Guaidoja za začasnega predsednika Venezuele

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,34

21

Juan Guaido | Slovenija bo Juana Guaidoja priznala za začasnega predsednika Venezuele. | Foto Reuters

Slovenija bo Juana Guaidoja priznala za začasnega predsednika Venezuele.

Foto: Reuters

Slovenija bo priznala Juana Guaidoja za začasnega predsednika Venezuele z namenom, da izvede predčasne volitve, je po seji vlade dejal zunanji minister Miro Cerar. Vlada je danes potrdila predlog, ki ga je pripravilo zunanje ministrstvo, o tem pa bo obvestila tudi državni zbor.

Slovenija je "prepoznala" vodjo venezuelske opozicije in predsednika parlamenta Juana Guaidoja za začasnega predsednika Venezuele, in to z izključnim namenom, da razpiše predčasne volitve, je po seji vlade povedal zunanji minister Miro Cerar.

Kot je povedal Cerar, je vlada potrdila predlog, ki ga je pripravilo zunanje ministrstvo, "da predsednika nacionalne skupščine Venezuele Juana Guaidoja prepozna za začasnega predsednika Venezuele izključno z namenom, da razpiše ter izvede svobodne, poštene in demokratične volitve".

Venezuela
Novice Slovenski novinar: V Venezueli lahko ustvarijo novi Vietnam

Vlado k priznanju Guaidoja pozvali tudi v Slovenci, živeči v Venezueli

Ne gre za priznanje alternativne oblasti, ampak za prepoznanje vloge začasnega predsednika za izvedbo demokratičnih volitev, na katerih naj bi se znova vzpostavila legitimna oblast. "Nič več kot to," je poudaril Cerar. "Zasledujemo le nove volitve. To je edini cilj," je dodal in poudaril, da so vlado k tovrstnemu dejanju pozvali tudi Slovenci, živeči v Venezueli.

Slovenija se je s tem pridružila 23 članicam EU, ki so že prepoznale vlogo Guaidoja kot začasnega predsednika Venezuele z namenom, da izvede volitve. Pri tem je Cerar poudaril, da je 19 članic to odločitev sprejelo v enem dnevu, Slovenija pa je o tem razpravljala dva tedna. To je po njegovih besedah načelo kredibilnost države pri učinkovitosti sprejemanja tovrstnih odločitev.

"Zasledujemo le nove volitve. To je edini cilj," je ob odločitvi vlade o priznanju Juana Guaidoja za začasnega venezuelskega predsednika poudaril zunanji minister Miro Cerar. | Foto: STA , "Zasledujemo le nove volitve. To je edini cilj," je ob odločitvi vlade o priznanju Juana Guaidoja za začasnega venezuelskega predsednika poudaril zunanji minister Miro Cerar. Foto: STA ,

Venezuela Caracas protesti Maduro Guaido
Novice Slovenci v Venezueli pozivajo vlado: Podprite Guaidoja

Poudaril je, da je odločitev slovenske vlade namenjena predvsem podpori Venezuelcem, ki trpijo hudo krizo že več let. Več kot 85 odstotkov Venezuelcev živi pod pragom revščine. Okoli tri milijone Venezuelcev je zapustilo državo. Sedanja vlada pod vodstvom predsednika Nicolasa Madura pa "izvaja sistematično politično represijo in si je uzurpirala oblast", je še povedal Cerar.

Slovenija tako kot preostale evropske in druge države ne priznava izidov predsedniških volitev v Venezueli maja lani, na katerih je sicer zmagal Maduro, "ker niso bile ne svobodne ne poštene, torej so bile nedemokratične, nepregledne in zato tudi nelegitimne", je še poudaril Cerar in spomnil, da so zunanji ministri članic EU na to opozorili že osem dni po teh volitvah. Od tedaj EU poziva k novim demokratičnim volitvam v Venezueli, je pojasnil minister.

Venezuela Caracas protesti Maduro Guaido
Novice Venezuelska beda: številni morajo po zdravila v drugo državo #video

Ta hip je edini demokratično izvoljeni "in kot takšen tudi mednarodno priznan" organ narodna skupščina. Ko je Maduru potekel prejšnji mandat in ko se je predsednik skupščine Guaido potem razglasil za začasnega predsednika države, ga je zdaj kot takega prepoznala tudi Slovenija. Kot je še pojasnil Cerar, gre za "deklarativni akt in ne konstitutivni akt", s katerim je Slovenija "prepoznala dejstvo" v Venezueli. "S tem ne posegamo v notranje zadeve države," je še poudaril.

Vlada že postopala na tak način

Tovrstni postopek je slovenska vlada že uporabila pri "prepoznanju" začasne vlade v Libiji ali pa upornikov v Siriji, je še pojasnil Cerar. Ta postopek ne predvideva poprejšnje obravnave v državnem zboru, ima pa ta vso možnost, da še sproži razpravo o tem vprašanju, je še dodal minister. Pojasnil je, da je na današnji seji vlade le minister iz vrst SD poudaril, da bi si želeli prej razpravo v zunanjepolitičnem parlamentarnem odboru, kar je sicer predlagala SD. Kako so glasovali ministri, pa Cerar ni vedel povedati.

Izrazil je tudi pričakovanje, da današnja odločitev vlade ne bo načela sodelovanja z Levico, na kar je ta sicer opozorila, ker da je priznanje Guaidoja priznanje ameriškega imperializma in intervencionizma. V opozorilu, da se raven razprave v državnem zboru vse bolj niža in da postaja vse bolj žaljiva, je Cerar menil, da je nasprotovanje današnji odločitvi vlade "nasprotovanje demokraciji in človekovim pravicam" v Venezueli.

Brglez vladno odločitev ocenjuje kot napačno

Neposredno po Cerarjevem nastopu se je v imenu SD že odzval poslanec Milan Brglez in menil, da je vlada zdaj priznala le eno stran v sporu in si sama naložila mednarodnopravne obveznosti. Odločitev je ocenil kot napačno, ker bi lahko vodila v državljansko vojno v Venezueli. Slovenija pa bo soodgovorna za vse, kar bo storil Guaido oziroma koalicija voljnih, je menil.

"Naša politika pa ni v priklanjanju koaliciji voljnih, ampak spoštovanje ustave," je še poudaril Brglez in napovedal poglobljeno razpravo v državnem o tem vprašanju, ker da današnja odločitev vlade ni bila v skladu s slovensko ustavo. Zatrdil je še, da zato ministri SD te odločitve tudi niso podprli.

Ameriški vojaki
Novice ZDA naj bi na Karibih namestile specialce za intervencijo v Venezueli

Proti priznanju Guaidoja tudi Levica

Sklepu vlade nasprotujejo tudi pri Levici. "Ta odločitev vlade je za nas nedopustna," je dejala poslanka Levice Violeta Tomić. Kot je pojasnila, je s tem ogrožena tudi Venezuela, kjer se lahko zgodi tudi državljanska vojna.

Dodala je, da bodo zahtevali sklic izredne seje odbora državnega zbora za zunanje zadeve, na kateri bodo zahtevali preklic sklepa vlade. Ob tem ni navedla časovnega okvirja, kdaj bi se to lahko zgodilo. O sodelovanju s koalicijo pa je ocenila, da današnja odločitev vlade ne pripomore k boljšem sodelovanju, o morebitnih drugih posledicah pa ni govorila.

Ne spreglejte