Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
25. 2. 2024,
12.33

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,79

Natisni članek

Aleksandar Vučić Gordan Grlić Radman Srbija Hrvaška

Nedelja, 25. 2. 2024, 12.33

2 meseca

Med Srbijo in Hrvaško letijo obtožbe in očitki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,79
Grlić Radman | Hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman je s svojimi izjavami vznemiril Beograd. | Foto Guliverimage

Hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman je s svojimi izjavami vznemiril Beograd.

Foto: Guliverimage

Srbski zunanji minister Ivica Dačić je danes ostro obsodil izjavo vodje hrvaške diplomacije Gordana Grlića Radmana, ki je srbskega predsednika Aleksandra Vučića označil za "ruski satelit", Beograd pa je v zvezi s tem Hrvaški poslal protestno noto. Vučić je hrvaškega zunanjega ministra obtožil vmešavanja v notranje zadeve Srbije, žalitev in groženj.

Hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman je v sobotnem pogovoru za hrvaški portal N1 dejal, da Srbija vodi dvojno politiko, s katero se poskuša približati EU in Rusiji hkrati, a da se bo na koncu morala odločiti, na čigavi strani je. Pri tem je naredil razliko med srbskim narodom in aktualno vlado v Beogradu ter srbskega predsednika Aleksandra Vučića označil za "ruski satelit".

"Kar zadeva Srbijo, so eno državljani, drugo pa Vučić in njegova politika, ki se mora odločiti, na katerem stolu bo sedela," je dejal Grlić Radman, ki se je ob tem obregnil ob Vučića.

"Mogoče je nekakšen trabant (pristaš, op. p.) ali satelit Rusije, vendar kot zavezniki in partnerji ZDA ne bomo dovolili nobenega ruskega vpliva ali drugih malignih vplivov, ki bi spodkopavali stabilnost Zahodnega Balkana," je poudaril šef hrvaške diplomacije.

"Nikoli nisem bil nikogaršnji hlapec, kar za Grlića Radmana ne moremo reči," je puščico v Zagreb vrnil Aleksandar Vučić. | Foto: Guliverimage "Nikoli nisem bil nikogaršnji hlapec, kar za Grlića Radmana ne moremo reči," je puščico v Zagreb vrnil Aleksandar Vučić. Foto: Guliverimage

Njegove izjave so v Beogradu sprožile oster odziv. Srbski predsednik je v soboto zvečer Grlića Radmana obtožil vmešavanja v notranje zadeve Srbije, žaljenja srbskega naroda in groženj.

"Grlić Radman ima v eni stvari prav, morda sem nekomu trabant, morda wartburg, mogoče tudi fičko, ampak nikoli nisem bil nikogaršnji plačanec in hlapec, kar pa ne moremo reči za Grlića Radmana," je na Instagramu sporočil Vučić.

Beograd je Zagrebu poslal protestno noto

Srbski zunanji minister Ivica Dačić je danes najostreje obsodil "sramotno izjavo" vodje hrvaške diplomacije, Beograd pa je zaradi spornih izjav Zagrebu poslal protestno noto.

Beograd pričakuje, da se bodo visoki hrvaški predstavniki v prihodnje vzdržali izjav, ki predstavljajo vmešavanje v notranje zadeve Srbije, in bodo sledili "politiki sprave in dobrososedskih odnosov", je sporočilo srbsko zunanje ministrstvo.

To je druga protestna nota v tem mesecu, potem ko so srbske oblasti prejšnji teden protestirale zaradi zažiga lutke srbskega predsednika Vučića na pustnem karnevalu v hrvaškem kraju Kaštel Stari.

Ne spreglejte