Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 2. 2023,
19.10

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,61

3

Natisni članek

Švedska Finska Nato Ulf Kristersson Sanna Marin

Četrtek, 2. 2. 2023, 19.10

1 leto, 2 meseca

Marinovi ni všeč, da se Švedsko prikazuje kot "problematičnega otroka v razredu"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,61

3

Sanna Marin in Ulf Kristersson | Po besedah finske premierke Sanne Marin tako Finska kot Švedska izpolnjujeta vse pogoje za članstvo. Izrazila je prepričanje, da bodo kmalu vse članice Nata ratificirale njuna pristopna protokola. | Foto Reuters

Po besedah finske premierke Sanne Marin tako Finska kot Švedska izpolnjujeta vse pogoje za članstvo. Izrazila je prepričanje, da bodo kmalu vse članice Nata ratificirale njuna pristopna protokola.

Foto: Reuters

Finska premierka Sanna Marin in njen švedski kolega Ulf Kristersson sta danes izjavila, da bosta njuni državi ne glede na nasprotovanje Turčije v Nato vstopili skupaj. Pot, ki se je začela, se mora nadaljevati z "roko v roki", je v Stockholmu dejala Marinova in dodala, da je skupni vstop v interesu vseh, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Odkar je 21. januarja na protestu pred turškim veleposlaništvom v Stockholmu švedsko-danski desničarski skrajnež Rasmus Paludan sežgal izvod Korana, je Ankara že večkrat opozorila, da bi Turčija lahko ratificirala le vstop Finske v Nato. Zaradi incidenta je Turčija pretekli teden tudi preložila nov krog pogovorov z nordijskima državama.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v sredo znova zagrozil, da bi Ankara lahko vstop Finske v zavezništvo potrdila brez Švedske. Pristopni proces Finske je ob tem ocenil kot pozitiven, Švedski pa je sporočil, naj se ne trudi zaman.

Recep Tayyip Erdogan
Novice Erdogan Švedski ponovno sporočil, naj ne računa na vstop v Nato

"Na to pot smo se podali skupaj. In skupaj tudi zaključujemo pot do članstva," je danes dejal Ulf Kristersson, medtem ko je Sanna Marin poudarila, da ji ni všeč, da se Švedsko prikazuje kot "nekakšnega problematičnega otroka v razredu", navaja dpa.

Po besedah finske premierke obe državi izpolnjujeta vse pogoje za članstvo. Izrazila je tudi prepričanje, da bodo kmalu vse članice Nata ratificirale njuna pristopna protokola.

erdogan
Novice Erdogan: Glede Finske se lahko odločimo drugače. Švedska bo ob tem šokirana.

Večina Fincev sicer meni, da bi morala Finska sama postati članica Nata, če bi se sprejem Švedske zavlekel, kaže danes objavljena anketa v finskem dnevniku Ilta-Sanomat.

Po ruskem napadu na Ukrajino sta nordijski državi po desetletjih nevtralne drže maja lani zaprosili za članstvo v Natu. Turčija in Madžarska ostajata edini od 30 držav članic Nata, ki še nista ratificirali vstopa Švedske in Finske v zvezo.

Turčija od Švedske med drugim zahteva izročitev članov ali simpatizerjev v Turčiji prepovedane Kurdske delavske stranke, pa tudi vpletenih v poskus državnega udara leta 2016.

Madžarski častniki
Novice Kaj na vojaškem področju naklepa naša soseda Madžarska?
Ne spreglejte