Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 10. 2022,
20.19

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

122

Natisni članek

Rusija Ukrajina Elon Musk

Torek, 4. 10. 2022, 20.19

1 leto, 6 mesecev

Neverjetne besede Putinove zaupnice: ali sploh sliši, kaj govori?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

122

Margarita Simonjan | Margarita Simonjan velja za eno od arhitektk javnega mnenja v Rusiji. | Foto Twitter

Margarita Simonjan velja za eno od arhitektk javnega mnenja v Rusiji.

Foto: Twitter

221. dan vojne v Ukrajini. Propagandni televizijski monolog Margarite Simonjan, šefinje od kremeljskega denarja odvisnega medija RT in ene najtesnejših zaupnic Vladimirja Putina, ta jo vabi celo na sestanke za zaprtimi vrati, so mnogi uporabniki Twitterja danes pospremili in komentirali z nejevero, saj njene besede zvenijo kot satira in šala na račun Rusije. Po informacijah kremeljskih virov je Rusijo v zadnjih dveh tednih, torej od razglasitve delne vojaške mobilizacije, zapustilo okoli 700 tisoč ljudi. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes na svoji spletni strani objavil odlok, ki Ukrajincem prepoveduje pogajanja z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Iz Kremlja so medtem sporočili, da se z Ukrajino ne bodo pogajali o miru, dokler bo predsednik Zelenski oziroma dokler si Zelenski ne premisli. 

Pomembnejši dogodki dneva:

20.00
Glavna ruska propagandistka Zahod obtožila tega, kar Rusija pravkar počne Ukrajini
19.02 Ljudi, ki so Rusijo zapustili od začetka delne mobilizacije, je kar za tretjino Slovenije 
17.27 Zelenski: Ukrajina se ne bo pogajala s Putinom. Rusija: Mi pa ne z Zelenskim. 
16.06 Ruski glasbenik storil samomor, ker ni hotel na fronto
13.29 V Donbas prispeli prvi vpoklicani ruski vojaki
10.39 Srhljiv posnetek: v Rusiji opazili "jedrski vlak"
7.15 ZDA Ukrajini obljubljajo dodatne raketne sisteme himars
22.01 Tako bi Musk končal vojno v Ukrajini

20.00 Glavna ruska propagandistka Zahod obtožila tega, kar Rusija pravkar počne Ukrajini

Margarita Simonjan, ki kot ena najvplivnejših medijskih figur v Rusiji tamkajšnje državljane že tako rekoč od začetka vojne v Ukrajini ščuva proti Zahodu in navija za uporabo jedrskega orožja, je med današnjim gostovanjem v pogovorni oddaji na četrtem največjem ruskem televizijskem kanalu TV Centre Rusijo poskusila prikazati kot žrtev zahodnega kolonializma.

Številni komentatorji na Twitterju so ob tem opozorili, da Rusija vse našteto, kar je Simonjanova danes očitala Zahodu, pravkar počne v Ukrajini, in se z nejevero spraševali, ali ruska propagandistka tega res ne sliši. 

Simonjanova je med drugim dejala:

- da je Rusija trenutno žrtev neokolonializma, a se ta ne imenuje tako,

- da si kolonizatorji poskušajo prisvojiti surovine in druge resurse osvojenega ozemlja,

- da kolonizatorji poskušajo spremeniti mnenje prebivalcev na okupiranih ozemljih v lastno korist, njihove vrednote in mentaliteto,

- da si kolonizatorji ne prizadevajo ohraniti identitete okupiranega ljudstva,

- da naj jih kolonizatorji pustijo pri miru in jim pustijo živeti, kot si želijo živeti,

- da kolonizatorji tiste, ki se uprejo okupatorju, označijo za zle, slabe osebe, slabo državo, diktaturo,

- da se bodo še naprej upirali kolonizaciji.

Simonjanova je med svojim monologom zajadrala v resnično bizarne vode: med drugim je dejala, da je na Zahodu prepovedana uporaba materinega mleka (dojenje) in da mamam na Zahodu otroci ne smejo reči mama, saj jih v tem primeru "odpeljejo".  | Foto: Reuters Simonjanova je med svojim monologom zajadrala v resnično bizarne vode: med drugim je dejala, da je na Zahodu prepovedana uporaba materinega mleka (dojenje) in da mamam na Zahodu otroci ne smejo reči mama, saj jih v tem primeru "odpeljejo". Foto: Reuters

Mnogi na Twitterju so ob teh besedah opozorili, da se Rusije trenutno ne trudi kolonizirati nihče, da pa vse, kar je naštela Simonjanova, v resnici trenutno Rusija počne z Ukrajino: kolonizira (aneksira) njihovo ozemlje in to imenuje posebna vojaška operacija, prisvaja si njihove surovine (plinska polja, kmetijske površine) in druge resurse (jedrska elektrarna Zaporožje), spreminja mnenje prebivalcev (referendum o pridružitvi Rusiji), briše njihovo identiteto (mnogi prepoznavni Rusi so že večkrat izrazili mnenje, da Ukrajina kot država ne obstaja oziroma ne bi smela obstajati), demonizira vse Ukrajince kot naciste in celo sataniste ter ne preneha napadati tistih, ki se upirajo kolonizaciji (invaziji).

19.02 Ljudi, ki so Rusijo zapustili od začetka delne mobilizacije, je kar za tretjino Slovenije 

Ruska izdaja prepoznavnega mednarodnega medija Forbes razpolaga z informacijami, da je Rusijo od 21. septembra, ko je Vladimir Putin podpisal dekret o delni vojaški mobilizaciji, zapustilo med 700 tisoč in enim milijonom ljudi. 

Forbes se pri tem sklicuje na dobro obveščena vira blizu Kremlja. Šlo naj bi za uradne številke, s katerimi razpolaga tudi ruska administracija. 

Ruski državljani prejšnji teden med vstopom v Gruzijo, ki je ob Kazahstanu priljubljeno zatočišče pred vojaško mobilizacijo.  | Foto: Reuters Ruski državljani prejšnji teden med vstopom v Gruzijo, ki je ob Kazahstanu priljubljeno zatočišče pred vojaško mobilizacijo. Foto: Reuters

Samo v Kazahstan je po podatkih virov, ki sta bila v stiku s Forbsom, od začetka mobilizacije vstopilo 200 tisoč Rusov. To se sklada z navedbo kazahstanskega ministrstva za notranje zadeve, ki je danes poročalo o prav takšni številki

Forbes sicer opozarja, da je delež Rusov, ki so od 21. septembra zapustili domovino, tudi turistov, a da je nemogoče natančno določiti, kolikšen. 

Zanimiv je podatek, da je Rusijo v prvi polovici leta 2022 zapustilo nekaj več kot 400 tisoč ljudi, kar je uraden podatek Kremlja. To je skoraj dvakrat manj kot v samo dveh tednih od razglasitve delne vojaške mobilizacije. 

17.27 Zelenski: Ukrajina se ne bo pogajala s Putinom. Rusija: Mi pa ne z Zelenskim. 

Odlok Zelenskega o uradni prepovedi pogajanj z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom je pred tem sprejel ukrajinski svet za varnost in obrambo, z njim pa se je odzval na rusko priključitev štirih ukrajinskih regij na jugu in vzhodu države.

Po ruski invaziji 24. februarja so sicer potekali številni pogovori med predstavniki obeh strani, a je Kremelj za vsa pogajanja na predsedniški ravni postavil stroge pogoje, ki so bili za Ukrajino nesprejemljivi. Kijev pa je zdaj v luči vojaških uspehov praktično izključil možnost za pogovore, dokler se ruske sile ne umaknejo z njihovega ozemlja.

Ruski predsednik Vladimir Putin je minuli petek na slovesnosti v Kremlju podpisal dokumente o priključitvi ukrajinskih regij Herson, Zaporožje, Doneck in Lugansk. Pred tem so proruske oblasti v štirih regijah izvedle referendume, na katerih se je po njihovih navedbah prebivalstvo z veliko večino odločilo za priključitev k Rusiji. Priključitev je v ponedeljek ratificiral spodnji dom parlamenta v Moskvi, danes pa jo je soglasno sprejel še zgornji dom. Dokumente bo zdaj ponovno podpisal še predsednik Putin, s tem pa bo formalni postopek priključitve končan. | Foto: Reuters Ruski predsednik Vladimir Putin je minuli petek na slovesnosti v Kremlju podpisal dokumente o priključitvi ukrajinskih regij Herson, Zaporožje, Doneck in Lugansk. Pred tem so proruske oblasti v štirih regijah izvedle referendume, na katerih se je po njihovih navedbah prebivalstvo z veliko večino odločilo za priključitev k Rusiji. Priključitev je v ponedeljek ratificiral spodnji dom parlamenta v Moskvi, danes pa jo je soglasno sprejel še zgornji dom. Dokumente bo zdaj ponovno podpisal še predsednik Putin, s tem pa bo formalni postopek priključitve končan. Foto: Reuters

Dmitri Peskov, uradni govorec Kremlja, je v odzivu na odlok ukrajinskega predsednika danes sporočil uradno stališče Rusije: mirovna pogajanja z Ukrajino se ne bodo nadaljevala, dokler si Volodimir Zelenski ne premisli oziroma dokler Zelenski ne dobi naslednika, ki bo "sprejemal odločitve v dobro ukrajinskega ljudstva".

16.06 Ruski glasbenik namesto mobilizacije izbral smrt

27-letnega ruskega raperja Ivana Petunina, ki je nastopal z umetniškim imenom Walkie, so v petek našli mrtvega na ulici pod stanovanjsko stolpnico v ruskem mestu Krasnodar. O njegovi smrti in razlogih zanjo so poročali tudi ruski spletni portali.

Petunin je, tako je v dvominutnem videoposnetku, ki ga je objavil sam na družbenem omrežju Telegram in v katerem je dejal, da bo takrat, ko bodo ljudje videli videoposnetek, že mrtev, najverjetneje storil samomor.

Razlog za to je bila po njegovih lastnih besedah vojaška mobilizacija za vojno v Ukrajini. Petunin je v videoposnetku izrazil pričakovanje, da bo delna mobilizacija slej ko prej postala popolna in da bo moral tudi on na fronto, saj "imam dve roki in dve nogi ter kazalec za pritiskanje sprožilca". Petunin je zatrdil, da ne bo pobijal v imenu ideologij nekoga drugega in da raje umre, kot da vzame življenje sočloveka.

"Oprostite mi dragi, a včasih je treba za svoje principe tudi umreti," je še dejal Petunin.  

13.29 V Donbas prispeli prvi vpoklicani ruski vojaki

Rusko obrambno ministrstvo je na Telegramu zapisalo, da se prvi mobilizirani vojaki že usposabljajo v regiji Doneck, še pred tem pa je poveljstvo ruske vojske napovedalo prihod rezervistov v Lugansk. Po navedbah ministrstva bodo rezervisti po usposabljanju varovali oskrbovalne poti v zaledju fronte, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V obeh regijah so ruske sile v zadnjem času v defenzivi. Pred kratkim so morale zapustiti strateško pomembno mesto Liman, ukrajinske sile pa trenutno napadajo ceste, ki povezujejo kraje Svatove, Kremina in Rubižne, da bi obkolile tam nameščene ruske vojake oz. jih prisilile k umiku.

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je medtem sporočil, da je bilo v okviru delne mobilizacije vpoklicanih že več kot 200 tisoč ljudi, njihovo usposabljanje pa poteka na 80 poligonih in v šestih centrih za usposabljanje. Pri tem je poudaril, da se je prijavilo tudi veliko prostovoljcev, in centre za mobilizacijo pozval, naj jih ne zavračajo, če za to ni resnih razlogov. Prav tako je ponovil, da so pristojne agencije dobile navodila, naj nabornike opremijo s potrebno opremo in jih usposobijo.

Britansko obrambno ministrstvo pa je danes objavilo poročilo, v katerem opozarja, da Rusija ne bo mogla zagotoviti zadostne količine opreme in potrebnega vojaškega usposabljanja za tako veliko število vpoklicanih. Kot enega od pokazateljev so izpostavili letošnji naborni cikel, ki naj bi se začel mesec dni pozneje kot običajno.

"Izzivi, povezani z nastanitvijo, usposabljanjem, opremljanjem ter razporeditvijo mobiliziranega in vpoklicanega osebja, so ogromni," je zapisano v poročilu, ki med drugim opozarja na pomanjkljivosti v ruskih upravnih in logističnih sistemih.

Ruski predsednik Vladimir Putin je 21. septembra izdal ukaz o mobilizaciji več sto tisoč rezervistov, a so bile kmalu ugotovljene številne nepravilnosti, saj so pozive prejeli tudi ljudje, ki ne izpolnjujejo pogojev za to.

V luči tega je Moskva v ponedeljek suspendirala in premestila častnika v regiji Habarovsk Jurija Lajko, saj je bilo tam pomotoma vpoklicanih več tisoč ljudi za boje v Ukrajini, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Od več tisoč rojakov, ki so v zadnjih desetih dneh prejeli poziv in prišli v naborne urade, so jih približno polovico poslali domov, ker niso izpolnjevali meril za vpoklic," je dejal guverner regije Mihail Degtarjev. Poudaril je, da to ne bo vplivalo na izpolnjevanje nalog, ki jim jih je naložil ruski predsednik.

Medtem so po poročanju ruske tiskovne agencije Tass tudi lokalne oblasti v regiji Jakutija okoli 300 moških poslale domov, ker so bili neupravičeno vpoklicani.

Strah pred delno mobilizacijo je množico Rusov spodbudil k umiku v večino okoliških držav, kot so baltske države, Finska, Gruzija, Kazahstan in Mongolija. Samo v Kazahstan je od razglasitve mobilizacije vstopilo že več kot 200 tisoč ruskih državljanov, državo pa naj bi zapustilo približno 147 tisoč Rusov, je danes dejal kazahstanski notranji minister Marat Ahmetjanov. Hkrati je poudaril, da za ruske državljane ne bodo omejili vstopa, in dodal, da je bilo do zdaj vloženih že 68 prošenj za pridobitev kazahstanskega državljanstva.

10.39 Srhljiv posnetek: v Rusiji opazili "jedrski vlak"

Posnetek ruskega vlaka, ki prevaža opremo za jedrsko orožje, je sprožil paniko. Vojni analitiki ob tem mirijo, da mogoče vendarle še ni čas za apokaliptične napovedi. Vlak so posneli nekje v osrednji Rusiji, peljal naj bi se proti Ukrajini, posneta oprema pa pripada oddelku ruskega obrambnega ministrstva, ki se ukvarja s skladiščenjem, vzdrževanjem, prevozom in varovanjem jedrskega orožja, je pojasnil vojaški strokovnjak Konrad Muzika

Po mnenju analitikov v Rusiji nič ni naključno in tudi ta posnetek ni po naključju pricurljal v javnost ravno v času, ko Rusija izgublja na bojiščih v Ukrajini. Muzika je tako izpostavil mogoča scenarija. "Prvi razlog je, da želi Putin Zahodu pokazati, da so razmere v Ukrajini eskalirale. Drugi in verjetnejši razlog so vaje ruskih vojaških čet, ki potekajo v jesenskem času," je pojasnil Muzika.

Tuji mediji poročajo, da je zveza Nato državam članicam in drugim zaveznicam pretekli konec tedna poslala poročilo in jih opozorila, da je Putin začel premike torpedov Poseidon, znanih kot "orožje apokalipse", saj lahko nosijo tudi jedrsko konico. Poseidon naj bi bil na poti iz arktičnega kroga proti Karskemu morju. Ob tem so zapisali tudi, da ruske jedrske podmornice K-329 Belgorod ni več v bazi v arktičnem krogu in da obstaja možnost, da bi torpede Poseidon namestili na omenjeno podmornico. 

7.15 ZDA Ukrajini obljubljajo dodatne raketne sisteme himars

ZDA bodo v Ukrajino poslale še štiri sodobne raketne sisteme himars, ki imajo ključno vlogo v boju proti ruski vojski, je v ponedeljek v Washingtonu dejal neimenovani ameriški vojaški predstavnik. To bo del novega, 625 milijonov dolarjev vrednega svežnja pomoči, ki ga bodo uradno napovedali danes.

Artilerijski raketni sistemi visoke mobilnosti (himars) Ukrajincem omogočajo obstreljevanje ruskih sil od daleč, z njimi uničujejo mostove in drugo infrastrukturo ter ovirajo oskrbo ruskih enot na fronti. ZDA so Ukrajini dostavile že 16 takih sistemov. Najnovejši sveženj pomoči vključuje tudi strelivo in drugo opremo za ukrajinske enote. 

22.01 Tako bi Musk končal vojno v Ukrajini

Mirovniški načrt Elona Muska je tak:

- Znova se izvedejo referendumi v ukrajinskih regijah, ki si jih je priključila Rusija. Tokrat pod nadzorom Organizacije združenih narodov. Rusija zapusti Ukrajino, če se prebivalci regij na referendumu izrečejo proti priključitvi Rusiji.

- Krim postane uradni del Rusije, kar je bil že od leta 1783, nato pa ga je po napaki Hruščova dobila Ukrajina, trdi Musk (Sovjetska zveza je vladanje Krimskemu polotoku leta 1954 uradno prenesla na Ukrajinsko ljudsko republiko, ki je bila takrat del SZ, op. p.).

- Zagotovljeni so stabilni vodni viri za Krim.

- Ukrajina ostane nevtralna.

Musk je na Twitterju še zapisal, da bi v totalni vojni, torej ob mobilizaciji vseh razpoložljivih mož Ukrajine in Rusije, najverjetneje zmagala druga. Dejal je tudi, da takšnih stvari ne objavlja zato, da bi bil priljubljen, temveč zato, ker ga skrbi umiranje milijonov ljudi. | Foto: Reuters Musk je na Twitterju še zapisal, da bi v totalni vojni, torej ob mobilizaciji vseh razpoložljivih mož Ukrajine in Rusije, najverjetneje zmagala druga. Dejal je tudi, da takšnih stvari ne objavlja zato, da bi bil priljubljen, temveč zato, ker ga skrbi umiranje milijonov ljudi. Foto: Reuters

Musk je v dveh dodatnih komentarjih nadaljeval, da bo končni rezultat tako ali tako najverjetneje enak, vprašanje je le, koliko ljudi bo do takrat še umrlo, in da je ena od alternativ takšni razrešitvi, pa čeprav je malo verjetna, jedrska vojna. 

V anketi, ki jo je Musk priložil svojim predlogom, je precej več uporabnikov izrazilo nestrinjanje z njimi kot strinjanje (63 odstotkov proti 37 odstotkom). Musk rezultata ni sprejel, temveč je izrazil prepričanje, da so anketo sabotirali "boti", torej lažni profili na Twitterju. 

Predlogi Elona Muska so bili, če sklepamo po komentarjih, večinoma izrazito nepriljubljeni, še posebej pa so mu jih zamerili (vidnejši) Ukrajinci. Sergij Kislica, ukrajinski predstavnik pri Organizaciji združenih narodov, je Muska obtožil vmešavanja v stvari, na katere se ne spozna. "Naslednjič, ko bom potreboval vodovodarja, bom poklical Elona Muska," je na Twitterju zapisal Kislica. 

Ukrajinski diplomat Oleksander Šerba je Muska opozoril, da ni težava samo v ozemlju, temveč v ljudeh in genocidu nad rusko kulturo. "Elon, kar je zate mir, so na drugi strani uničena življenja za Ukrajince. To je tako, kot da bi Hitlerju dovolil, da počne, kar želi!"

Slavni šahist Gari Kasparov je predlog Elona Muska medtem označil za moralno idiotsko ponavljanje kremeljske propagande ter izdajo ukrajinskega poguma in žrtve. Kasparov je pikro namignil, da je Musk očitno na Wikipediji nekaj minut prebiral članek o Krimu in zdaj ve vse o Putinovi krvavi vojni. "Kdo si ti, da boš leta Putinovih vojnih zločinov zdaj nagradil z ukrajinsko zemljo?" se je razhudil Kasparov in Muska pozval, naj prizna, da je bil v času pisanja predlogov za konec vojne pod vplivom drog. 

Ben Collins, novinar ameriškega medija CNBC, je Muska medtem vprašal, ali misli, da je mogoče, da se ljudje, ki so sodelovali v njegovi anketi, z njim tokrat pač ne strinjajo in da je do pred kratkim živel v varnem mehurčku, polnem grabežljivih kimavcev, ki so pritrjevali vsaki njegovi besedi. 

Ukrajinski diplomat in veleposlanik Ukrajine v Nemčiji je Elonu Musku na Twitterju medtem javil: "Je*** se, Elon Musk, to je moj diplomatski odziv na tvoj predlog."

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je svoje sledilce na Twitterju v nekoliko bolj mirnem tonu medtem vprašal, kakšen Elon Musk jim je bolj všeč: tak, ki podpira Rusijo, ali tak, ki podpira Ukrajino? Velika večina jih je izbrala drugo možnost.

Ne spreglejte