SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Mandela zapustil štiri milijone dolarjev premoženja

4

termometer

Premoženje decembra lani umrlega nekdanjega južnoafriškega predsednika Nelsona Mandele je ocenjeno na 4,1 milijona ameriških dolarjev, so sporočili izvrševalci njegove oporoke.

Dva meseca po smrti ikone boja proti apartheidu so odvetniki razkrili, da je njegova vdova Graca Machel upravičena do polovice Mandelove zapuščine, a se lahko odloči za določeno premoženje, kot so na primer štiri nepremičnine v Mozambiku.

Prihodki od avtorskih pravic od knjig in drugih projektov Mandele, pa tudi njegove nepremičnine v Johannesburgu, Qunu in Mthathi romajo v družinski skrbniški sklad.

Spomnil se je tudi sodelavcev Hiša v Houghtonu v Johannesburgu, kjer je Mandela umrl 5. decembra lani, gre v roke družine njegovega pokojnega sina Makgatha. "Moja želja je, da se poleg tega uporablja kot mesto srečevanja družine Mandela, da tako ohrani svojo enotnost tudi po moji smrti," je Mandela zapisal v svoji oporoki.

Mandela se je v svoji oporoki poleg družine spomnil tudi tesnih sodelavcev, saj je vsakemu zapustil 4.500 dolarjev. Z oporoko je izkazal spoštovanje tudi do izobraževanja. Univerzama Wits in Fort Hare je zapustil po 9.000 dolarjev, enak znesek pa je zapustil še trem šolam.

Branje oporoke nabito s čustvi Del prihodkov od njegovih avtorskih pravic bo prejel tudi Afriški nacionalni kongres, ki ga je Mandela leta 1994 na prvih demokratičnih volitvah v Južni Afriki popeljal do zmage.

Mandelova oporoka je bila prvič napisana leta 2004, nazadnje pa je bila spremenjena leta 2008, so razkrili izvrševalci. Dodali so, da je bilo razpoloženje med družinskimi člani ob prebiranju oporoke "nabito s čustvi" in da je bila družina zadovoljna z vsebino oporoke. Po branju oporoke začne teči 90-dnevni rok za morebitno izpodbijanje oporoke.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin