Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 6. 2020,
19.51

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

3

Natisni članek

begunci migranti Malta

Nedelja, 7. 6. 2020, 19.51

3 leta, 10 mesecev

Malta popustila po več tednih: po nemirih 425 migrantov na kopnem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

3

Policija Malta | Foto Reuters

Foto: Reuters

Okoli 425 migrantov se je lahko v soboto zvečer izkrcalo iz več ladij pred obalo Malte, potem ko so tam čakali tudi več tednov. Dostop v pristanišče so jim omogočili, potem ko so na eni od ladij izbruhnili nemiri.

Malteške oblasti so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa priznale, da je položaj pred njihovo obalo postal "zelo težek" in da je na krovu ladij prišlo do "nemira", poroča STA.

Premier Robert Abela je danes sporočil, da so migranti na krovu ladje Europa II z noži iz ladijske kuhinje zagrozili, da bodo razstrelili plinsko jeklenko. "Dali so nam pol ure časa, da ukrepamo, ter napovedali, da bodo sicer vzeli posadko za talce," je dodal.

Begunci in migranti v BiH
Novice Policija BiH na meji s Srbijo zavrnila prebežnike

Na ladji od 30. aprila

Malta | Foto: Reuters Foto: Reuters Člani posadke so sprožili alarm in zaprosili za pomoč vojsko, je še povedal premier. Ob tem je kritiziral druge članice Evropske unije, ker se ne uspejo dogovoriti glede prevzema migrantov, poroča STA.

Migranti so tičali na krovu ladje Europa II od 30. aprila. Sredi maja je nevladna organizacija Alarm Phone sporočila, da nekateri potniki na ladji gladovno stavkajo.

"Vlada ni pripravljena ogrožati življenj članov posadke in drugih ljudi, tudi Maltežanov, ki delajo z migranti, zaradi neukrepanja in nesolidarnosti drugih članic unije," je sporočila malteška vlada.

Koronavirus v Braziliji
Novice Novo žarišče: število žrtev koronavirusa še naprej narašča #video

Najprej so jih rešili, nato jih niso pustili na kopno

Migrante so malteške oblasti nameščale na štiri turistične ladje, potem ko so jih rešile iz morja na poti iz Afrike v Evropo. A jim nato niso dovolile pristati na obali z razlago, da so pristanišča zaradi epidemije novega koronavirusa zaprta in ker so begunski centri na otoku že polni. Nekateri migranti so preživeli na morju več kot mesec dni, poroča STA.

Komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović je takšno početje ostro kritizirala in zahtevala, da ljudem dovolijo na kopno in tam z njimi začnejo uradne postopke.

Ne spreglejte