Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
15. 3. 2014,
10.08

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Malezija letalo iskalna akcija

Sobota, 15. 3. 2014, 10.08

4 leta, 4 mesece

Malezijski premier: Nekdo na letalu je deloval z določenim namenom (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Komunikacijski sistemi na letalu boeing 777 malezijske letalske družbe z 239 osebami na krovu, ki ga pogrešajo od prejšnje sobote, so bili najverjetneje onemogočeni.

Kot je na novinarski konferenci dejal malezijski premier Najib Razak, bi onemogočenje komunikacijskih sistemov lahko nakazovalo na to, da je bilo letalo ugrabljeno.

Ugrabitev ni potrjena Letalo, ki je bilo iz Kuala Lumpurja namenjeno v Peking, je spremenilo smer letenja in se usmerilo proti zahodu. Zadnjo satelitsko komunikacijo z njim so zaznali več kot šest ur in pol po tistem, ko je boeing prejšnjo soboto izginil z radarskih zaslonov.

Gibanje letala v vmesnem času, ko je spremenilo smer in se usmerilo proti Indijskemu oceanu, nakazuje, da je nekdo na letalu "deloval z določenim namenom", je še povedal Najib, ki sicer ni mogel potrditi, da je bilo letalo ugrabljeno.

"Kljub medijskim poročilom, da je bilo letalo ugrabljeno, moram biti jasen: še vedno preiskujemo vse možnosti, zakaj je letalo skrenilo z začrtane poti," je dejal premier.

Nove informacije pridobili s pomočjo satelitov Pojasnil je, da njegove izjave temeljijo na novih informacijah, pridobljenih s pomočjo satelitov, in podatkih z vojaških radarjev.

Omenjeni podatki "s precejšnjo gotovostjo" kažejo, da sta bila oba avtomatska komunikacijska sistema na letalu – sistem Acars in njegov transponder – drug za drugim izključena, preden je letalo doseglo točko nad Južnokitajskim morjem, kjer je izgubilo stik s civilnim radarjem.

Boeing je nato obrnil in začel leteti proti zahodu čez Malajski polotok, nato pa se je usmeril proti severozahodu.

Iskalna akcija usmerjena na Indijski ocean Iskalna akcija se bo zdaj usmerila na Indijski ocean, v Južnokitajskem morju pa jo bodo prekinili, je še povedal malezijski premier.

Osredotočili se bodo na dva mogoča koridorja, in sicer od meje s Kazahstanom in Turkmenistanom prek severne Tajske ter južno od Indonezije v južnem Indijskem oceanu. Iskanje v oceanu pa bo težko, saj gre za ogromno površino, povprečna globina morja pa je skoraj 4000 metrov. Poleg tega bi morski tokovi morebitne ostanke letala v tednu dni raznesli daleč naokoli.

Preiskali tudi stanovanji pilota in kopilota letala Ob najnovejših razkritjih se pojavljajo številne špekulacije, od tega, da je bilo letalo ugrabljeno, da je nenadoma prišlo do padca tlaka v kabini pa do samomora pilota ali napada katerega od članov posadke. Malezijske oblasti so zato preiskale tudi stanovanji pilota in kopilota letala, 53-letnega Zaharia Ahmada Shaha ter 27-letnega Fraiqa Abdula Hamida.

Ne spreglejte