Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 9. 2020,
12.23

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18

3

Natisni članek

Francija Madžarska epidemija Koronavirus

Torek, 1. 9. 2020, 12.23

3 leta, 7 mesecev

Madžarska z današnjim dnem spet zaprla meje #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18

3

Madžarska meja | Madžarska je zaradi naraščanja števila okužb z novim koronavirusom danes spet zaprla svoje meje za tuje državljane. | Foto STA

Madžarska je zaradi naraščanja števila okužb z novim koronavirusom danes spet zaprla svoje meje za tuje državljane.

Foto: STA

Madžarska je zaradi naraščanja števila okužb z novim koronavirusom danes spet zaprla svoje meje za tuje državljane, a očitno ne za vse. Madžarski premier Viktor Orban se je namreč v ponedeljek ob robu Blejskega strateškega foruma s kolegi iz držav višegrajske četverice dogovoril, da bo za njihove državljane veljala izjema.

18:57

Obvezne maske na protestih

17:21

V Izraelu rekord

15:46

Papež pozval k odpisu dolga

13:29

V Rusiji preko milijon okužb

13:28

V Avstriji preko 200 okužb

12:31

Testiranje v Hongkongu

12:30

V Franciji ostrejša pravila

12:29

Prvi šolski dan po Evropi

  • 18:57

    Obvezne maske na protestih

    Tisti, ki se bodo v Berlinu želeli udeležiti protestov z več sto udeleženci, bodo morali nositi zaščitne maske, so danes odločile oblasti v nemški prestolnici. Odločitev so sprejele v luči protestov nasprotnikov omejitvenih ukrepov proti novemu koronavirusu.

    Berlinska policija je minuli konec tedna prekinila enega od shodov nasprotnikov ukrepov proti koronavirusu, ker so udeleženci kršili epidemiološka pravila. Kot je pojasnila policija, udeleženci protesta niso vzdrževali varne medsebojne razdalje, večina jih tudi ni nosila zaščitnih mask.

    Glede na odločitev berlinskih oblasti maske ne bodo obvezne na protestih s kolesi ali z vozili, poroča STA. Do zdaj so bile maske v nemški prestolnici obvezne le na sredstvih javnega prevoza in v trgovinah ter za učence v šolah, vendar ne med poukom.

    Medtem ko je policija v soboto prekinila enega od protestov, se je na drugem shodu zbralo še precej več ljudi. V celem dnevu se je različnih protestov skupaj udeležilo okoli 38 tisoč ljudi. Več sto desničarskih skrajnežev je med protestom poskušalo vdreti v nemški parlament, kar jim je preprečila policija. Dramatični prizori iz Berlina so pretresli nemško javnost, piše STA.

  • 17:21

    V Izraelu rekord

    V Izraelu so danes, ko se je tudi v tej državi začelo novo šolsko leto, zabeležili rekordno število novih okužb s koronavirusom, je sporočilo izraelsko ministrstvo za zdravje. Potrdili so 2180 novih okužb, kar je največ od začetka pandemije, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

    Dnevna stopnja okužb v Izraelu je veliko višja od predhodno zastavljenega cilja vlade, v skladu s katerim naj bi do začetka šolskega leta število novih primerov zmanjšali na 400 dnevno.

    Vlada je v ponedeljek zvečer sprejela odločitev, da bo preložila začetek šolskega leta v tako imenovanih "rdečih mestih", kjer se virus hitro širi. Po nekaterih ocenah bo ta ukrep vplival na začetek šolskega leta za približno 140.000 otrok.

    V Izraelu so od začetka pandemije potrdili več kot 117.000 okužb z novim koronavirusom, zaradi covida-19 je umrlo 946 bolnikov. Število okužb v Izraelu je bilo na začetku pandemije razmeroma nizko, saj je vlada uvedla stroge ukrepe za zajezitev širjenja virusa. Potem ko so ukrepe maja začeli rahljati, pa se je število okužb hitro začelo povečevati, piše STA.

  • 15:46

    Papež pozval k odpisu dolga

    Papež Frančišek je danes v luči pandemije novega koronavirusa ponovil poziv k odpisu dolga najrevnejšim državam in poudaril, da je čas za obnovitev pravičnosti, poročajo tuje tiskovne agencije.

    "Ponavljam poziv, da se izbriše dolg najrevnejšim državam v luči hudih posledic zdravstvene, družbene in gospodarske krize, s katerimi se soočajo zaradi covida-19," je opozoril papež, ki bo imel v sredo na Trgu svetega Petra prvo avdienco z verniki po začetku pandemije.

    Zavzel se je za obnovitev pravičnosti in pozval k ponovni vzpostavitvi pravičnih družbenih odnosov, ki bodo vsakemu povrnili svobodo in dobrine. Ne smemo pozabiti zgodovine izkoriščanja juga planeta, ki je sprožilo ogromen ekološki dolg, predvsem zaradi ropanja naravnih virov in pretiranega izkoriščanja okolja za odlaganje odpadkov, je opozoril papež.

    Poglavar rimskokatoliške cerkve je k odpisu dolga najrevnejšim državam pozval že aprila v velikonočni poslanici, ko je v prazni baziliki svetega Petra daroval velikonočno mašo za vse, ki jih je prizadela pandemija.

    Države G20 so se aprila zavezale, da bodo do prihodnje pomladi odložile rok za plačilo dolga najrevnejšim državam, vse več pa je tudi podpore zamisli, da bi ta moratorij, ki zadeva 76 držav, zaradi pandemije podaljšali do konca leta 2021, piše STA.

  • 13:29

    V Rusiji preko milijon okužb

    Število okuženih z novim koronavirusom je v Rusiji preseglo milijon, s čimer se država po potrjenih primerih okužbe uvršča na četrto mesto na svetu. V zadnjih tednih Rusija redno poroča o več tisoč novih okužbah dnevno, v zadnjem dnevu so našteli 4700 potrjenih primerov.

    Čeprav se tako Rusija po številu okuženih uvršča med države z največ primeri na svetu, je število smrtnih žrtev covida-19 tam relativno nizko. Do danes je skupno umrlo 17.300 ljudi, pri čemer pa država v statistiko vključuje zgolj smrti, neposredno povezane z boleznijo.

    Torpedo Belorusija | Foto: Reuters Foto: Reuters

    Število okuženih je neslavni mejnik preseglo na dan, ko se z novim šolskim letom v šole po državi znova vračajo učenci. Tem sicer ne bo treba nositi mask, jim pa bodo ob prihodu merili temperaturo.

    V Moskvi, ki je središče epidemije v državi, so medtem za učitelje maske obvezne, za učence pa priporočene. Mestne oblasti tudi zagotavljajo, da so vse šolsko osebje v prestolnici testirali na koronavirus.

    Ruski predsednik Vladimir Putin je minuli mesec naznanil, da je Rusija kot prva država na svetu registrirala cepivo za covid-19, a znanstveniki in Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) menijo, da je še vedno treba natančno preučiti njegovo varnost, navaja STA.

     

  • 13:28

    V Avstriji preko 200 okužb

    V Avstriji bi lahko prve ljudi proti covidu-19 cepili že januarja prihodnje leto. Kot je danes ocenil zdravstveni minister Rudolf Anschober, bi lahko država do novega leta pridobila 600.000 odmerkov cepiva za 300.000 ljudi. "Trenutno je videti prav dobro," je dejal. V državi so v zadnjem dnevu potrdili več kot 200 novih okužb s koronavirusom.

    Vsega skupaj naj bi imeli na razpolago pet cepiv različnih proizvajalcev, pri čemer pa je pogoj za začetek cepljenja, da bodo obljubljeni odmerki sploh prispeli in da bodo pravočasno odobreni. S prvimi odmerki naj bi cepili zaposlene v zdravstvu in negi, cilj cepljenja pa je v prvi vrsti razbremenitev zdravstvenega sistema, ministrove besede povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

    V Avstriji so v zadnjih 24 urah potrdili 204 nove okužbe s koronavirusom, doslej skupno že 27.642. Največ okužb še naprej beležijo na Dunaju. Vsega skupaj je doslej zaradi covida-19 umrlo 734 ljudi. Zaradi okužbe se trenutno zdravi 149 ljudi, od tega 30 na intenzivni negi, piše STA.

     

     

  • 12:31

    Testiranje v Hongkongu

    Hongkong je danes začel množično testiranje na novi koronavirus, a so pozivi k udeležbi deležni globokega nezaupanja med številnimi prebivalci, kritičnimi do kitajskega zatiranja gibanja za demokracijo. Prisoten je tudi strah pred zbiranjem podatkov in nadzorom.

    Brezplačno prostovoljno testiranje je del prizadevanj za zajezitev tretjega vala okužb, ki se je začel konec junija in je vodil v ponovno uvedbo številnih omejitev. Zaznamuje ga omejen odziv prebivalcev, saj v testiranju sodelujejo podjetja in zdravniki iz celinske Kitajske, v javnosti pa zaradi vladnega zatiranja prodemokratičnega gibanja vlada strah pred zbiranjem podatkov in DNK.

    Od začetka registracije v soboto se je na testiranje prijavilo 510 tisoč ljudi, kar je približno sedem odstotkov od 7,5 milijona prebivalcev Hongkonga. Danes zjutraj so že testirali približno 10 tisoč ljudi, vključno z vladnimi ministri. "To bo Hongkongu pomagalo, da se iz pandemije izmaže nepoškodovan, in vodi v obnovo dnevnih aktivnosti," je novinarjem dejala voditeljica Hongkonga Carrie Lam.

    Zdravstveni strokovnjaki sicer opozarjajo, da bi bilo za zadostno odkritje skritih prenosov in končanje novega vala epidemije potrebno testiranje vsaj petih milijonov ljudi. V Hongkongu so od konca januarja zabeležili nekaj več kot 4.800 okužb, a okoli 75 odstotkov teh so odkrili od začetka julija, navaja STA.

     

  • 12:30

    V Franciji ostrejša pravila

    V Franciji so danes začela veljati nova pravila glede nošenja mask na delovnem mestu, te so po novem postale pravilo, a podrobna navodila vlade vsebujejo različna navodila za različne dele države in pogoje dela.

    Že v začetku avgusta je ministrstvo za delo napovedalo, da bo nošenje mask postalo "sistematsko" za vse uslužbence v skupnih delovnih prostorih, vključno s hodniki, sejnimi sobami in garderobami.

    Najnovejše smernice ob današnji dejanski uveljavitvi novih pravil zelo podrobno navajajo, kdaj lahko uslužbenci masko odstranijo, poleg tega v različnih delih države glede na razširjenost novega koronavirusa veljajo različne ureditve.

    zaščitna maska | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

    Na manj prizadetih območjih je tako na primer mogoče za nekaj časa odstraniti masko, če je v prostoru zadostno prezračevanje, so mize mize ločene s pregradami ali pa osebje nosi zaščitne vizirje. Na tako imenovanih rdečih območjih, kot je Pariz, pa mora imeti zaposleni okrog sebe na voljo štiri kvadratne metre prostora, če želi sneti masko.

    Kot je danes sporočila ministrica za delo Elisabeth Borne, imajo podjetja na voljo nekaj dni, da vpeljejo nova pravila, poroča časnik Le Figaro.

    Francoska vlada je bila sicer doslej že večkrat tarča kritik zaradi zmedenih sporočil o nošenju mask. Britanski BBC ob tem navaja oceno v medijih, da so pravila o nošenju mask na delovnih mestih bolj zapletena kot francoska slovnica.

    Država se spopada z veliko preizkušnjo v boju proti koronavirusu od konca karantene, saj se po poletnih počitnicah spet odpirajo šole, ljudje pa se vračajo v službe. Število novih primerov okužbe je v državi naraslo na približno 30 tisoč na teden, kar je štirikrat toliko kot v začetku poletja, poroča STA.

  • 12:29

    Prvi šolski dan po Evropi

    Novo šolsko leto so danes začeli tudi osnovno- in srednješolci po številnih drugih evropskih državah, med drugim v Franciji, Belgiji in Srbiji. V večini so obvezne zaščitne maske, predvsem za starejše otroke. Ponekod so razredi manjši, šolske ure pa krajše. Na Madžarskem medtem v šolah niso uvedli posebnih ukrepov zaradi bolezni covid-19.

    V šole se je danes med drugim vrnilo 12,4 milijona učencev in dijakov v Franciji, pri čemer morajo upoštevati navodila zdravstvenih oblasti. Starejši od 11 let in učitelji morajo v šolah, tudi v učilnicah, nositi zaščitne maske. Med otroki mora biti en meter razdalje.

    Medtem ko je francoski minister za izobraževanje Jean-Michel Blanquer navodila ocenil kot jasna in preprosta, imajo nekateri učitelji težave z njihovim uresničevanjem. Med drugim v jedilnicah in pri športnih aktivnostih.

    "Pogrešamo jasna pravila glede vsega, kar se dogaja zunaj učilnic," je povedala Sophie Venetitay iz glavnega sindikata francoskih srednješolskih profesorjev. "Na primer, ali si lahko učenec v knjižnici izposodi knjigo, ki jo je nekdo drug pravkar vrnil?" se je vprašala.

    šola pešec | Foto:

    Zaskrbljeni starši pa si želijo predvsem, da ne bi znova uvedli karantene za vso Francijo, kot so to oblasti storile marca. "Obdobje karantene je bilo peklensko, ne bi ga radi prestali še enkrat," je povedala 42-letna Florence, mati treh otrok iz Nice.

    Novo šolsko leto pa se je danes začelo tudi za belgijske otroke. Tamkajšnja premierka Sophie Wilmes je ob tem menila, da je "ključno, da lahko otroci kar najbolj običajno obiskujejo šolo in imajo kar najbolj običajno življenje".

    Tako kot v Franciji bodo morali maske nositi tudi učitelji in otroci, stari 12 let in več, v Belgiji. Nošenje je obvezno tudi med poukom. Če se bodo epidemiološke razmere v določenem kraju poslabšale, bodo srednješolci v šolo hodili samo vsak drugi teden.

    Maske pa so medtem v Srbiji, kjer so v šolske klopi po poletnih počitnicah prav tako sedli danes, obvezne za vse otroke. Snamejo jih lahko samo, ko so od drugih otrok oddaljeni dva metra. Šolske ure bodo trajale samo po 15 ali 20 minut, v učilnici pa je lahko samo 15 učencev naenkrat.

    Šola, koronavirus, covid-19 | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

    Srbski epidemiolog Predrag Kon je ob začetku šolskega leta dejal, da ni mogoče reči, da so šole povsem varne, vendar pa je pomembno, da se spoštuje vse ukrepe. Staršem je svetoval, da otrokom zjutraj vsakič izmerijo telesno temperaturo in preverijo, ali imajo kakšne zdravstvene težave. Maske lahko otroci po njegovih besedah v šolski klopi tudi odložijo, če je zagotovljena ustrezna razdalja.

    Brez posebnih pravil v povezavi z epidemijo bolezni covid-19 pa so v novo šolsko leto zakorakali madžarski otroci. Morajo pa biti šole pripravljene na uvedbo zaščitnih ukrepov. V ta namen so prejele smernice, ki med drugim vključujejo nasvete, kako se izogniti gneči pri šolskih vratih ob začetku in koncu pouka. Vse šole so pred začetkom šolskega leta temeljito razkužili. Razkuževanje bodo izvedli tudi vsak dan med letom.

    Zaščitnih mask prav tako ni treba nositi učencem in učiteljem na Poljskem. Se pa lahko ravnatelji odločijo, da uvedejo obvezno nošenje mask na hodnikih in pri garderobah. Otrokom ne bodo merili telesne temperature.

    Vrata so danes odprle tudi šole v Italiji, a le za pripravo na popravne izpite. Redni pouk se bo šest mesecev po prekinitvi zaradi epidemije novega koronavirusa znova začel 14. septembra, na Južnem Tirolskem že 7., piše STA.

Državljani treh srednjeevropskih sosed Madžarske, Češke, Slovaške in Poljske, bodo lahko na Madžarsko še naprej vstopali, če bodo imeli negativen test na novi koronavirus, je v ponedeljek zvečer oziroma tik pred siceršnjim zaprtjem meja sporočilo madžarsko zunanje ministrstvo.

Novi koronavirus: WHO poziva države, naj ohranijo zaščitne ukrepe. Novinar: Domen Anderle/Video: Planet.


koronavirus, laboratorij
Novice V Sloveniji 41 novih okužb, v čakalnici UKC oseba s covid-19 #video

Vstop na Madžarsko za slovenske državljane mogoč v izjemnih primerih

Vstop na Madžarsko bo za slovenske državljane mogoč tudi v določenih izjemnih primerih, poleg tega bodo mejo pod določenimi pogoji smeli prečkati dnevni migranti, so za STA pojasnili na zunanjem ministrstvu v Ljubljani.

Utemeljeni izjemni razlogi so po navedbah MZZ sodelovanje v sodnih postopkih, poslovni obiski, zdravljenje, študijske obveznosti, izvajanje storitev v potniškem prometu, udeležba na pomembnih družinskih dogodkih, kot so poroka, krst in pogreb, skrb za ožjega družinskega člana ter udeležba na uradnih športnih, kulturnih ali verskih dogodkih mednarodnega pomena.

A tudi v primeru odobritve izjeme je lahko tuji državljan podvržen zdravniškemu pregledu in v primeru suma na okužbo ne sme vstopiti na Madžarsko, pri čemer je - tudi če sum na okužbo ne obstaja - možno odrediti 14-dnevno uradno ali domačo karanteno, opozarjajo na MZZ. V primeru odrejene karantene ima tuji državljan možnost predlagati izvedbo dveh testiranj v petih dneh z vsaj 48-urnim razmikom in če sta oba testa negativna, se mu prizna izjema od odrejene karantene.

Dnevni migranti lahko iz sosednjih držav na Madžarsko medtem vstopijo pod pogojem, da državo nato zapustijo najkasneje v 24 urah in se gibljejo v največ 30-kilometrskem pasu od meje. Dodatno morajo ob vstopu predložiti potrdilo o zaposlitvi pri madžarskem delodajalcu.

Tujcem dovoljen vstop z utemeljenim razlogom

Oblasti v Budimpešti so sicer pretekli teden sporočile, da bodo smeli od 1. septembra na Madžarsko vstopati le še madžarski državljani, tujci pa bodo za vstop morali navesti utemeljen razlog. Meja naj bi bila zaprta en mesec. Državljani Madžarske morajo sicer po vrnitvi v 14-dnevno samoizolacijo, ki jo smejo predčasno zapustiti le po dveh negativnih testih na koronavirus.

Madžarska meja | Foto: STA , Foto: STA , Tik pred zdajci pa so nova pravila omilili za državljane Češke, Slovaške in Poljske. Kot je na Facebooku v ponedeljek pojasnil madžarski zunanji minister Peter Szijjarto, se je Orban najprej s češkim kolegom Andrejem Babišem na Bledu dogovoril, da dovoli prihod češkim turistom, ki so že rezervirali septembrske počitnice na Madžarskem, če predložijo negativen test na koronavirus, ki ni starejši od petih dni. To izjemo so nato razširili še na Slovake in Poljake.

Obenem so Madžarom, ki se vračajo domov s počitnic v omenjenih treh višegrajskih državah, dovolili, da karanteno predčasno zapustijo že po enem negativnem testu na koronavirus, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

Doslej je država z 10 milijoni prebivalcev poročala o razmeroma nizkem številu okužb, v petek pa so oblasti v Budimpešti prvič potrdile več kot sto novih okužb v enem dnevu. Porast je še posebej skrb vzbujajoč, ker se prav zdaj tudi na Madžarskem začenja novo šolsko leto. Skupaj so doslej sicer potrdili okoli 6.150 okužb in več kot 600 smrti zaradi bolezni covid-19, še navaja STA.

Bruselj s pismom Budimpešti zaradi diskriminacijskih ukrepov

Evropska komisija je danes napovedala pismo madžarski vladi zaradi diskriminacijskih omejevalnih ukrepov pri vstopu v državi. Glavni pomislek Bruslja se nanaša na diskriminacijo na podlagi državljanstva, saj Madžarska dopušča izjemo za Poljake, Slovake in Čehe.

V pismu, ki ga nameravata madžarski vladi poslati komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson in komisar za pravosodje Didier Reynders, komisija spomni na pomen integritete schengenskega prostora ter nediskriminacije državljanov in rezidentov EU pri uveljavljanju ukrepov na meji. Komisarja bosta madžarske oblasti pozvala k dodatnim pojasnilom, poroča STA.

Ne spreglejte