Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
9. 6. 2013,
21.29

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

ločitev poroka politik

Nedelja, 9. 6. 2013, 21.29

4 leta, 11 mesecev

Ljubezenski križi in težave politikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Svetovni politiki se na položaju ne ukvarjajo le z državniškimi posli, pogosto medije zaposlujejo tudi s svojimi ljubezenskimi prigodami in težavami. Vladimir Putin pa je eden redkih, ki se ločuje.

Ruski predsednik in njegova žena Ljudmila Putin sta kljub govoricam o težavah v zakonu presenetila s priznanjem, da se po skoraj 30 letih zakona ločujeta. Da v zakonu ruskega voditelja škripa, se je namigovalo že dolgo, pred leti so se celo pojavile govorice, da sta se s soprogo že ločila in da se namerava poročiti z nekdanjo rusko gimnastičarko, kasneje pa poslanko Alino Kabajevo. Govorice niso nikoli zamrle, še posebej ker sta se zakonca Putin zelo redko kazala skupaj v javnosti.

Ruski predsednik pa ni edini vodja kake države, ki se je med mandatom ločil. Precej burno ljubezensko življenje je imel nekdanji francoski predsednik Nicolas Sarkozy. Preden se je podal v boj za predsednika, je bila javna skrivnost, da sta z drugo ženo Cecilio Ciganer-Albeniz poročena le še na papirju. V času predsedniške kampanje sta bila ponovno skupaj in po Sarkozyjevi zmagi maja 2007 je bila uradno celo nekaj mesecev prva dama Francije. Do ločitve oktobra 2007, s čimer je Sarkozy postal prvi med mandatom ločeni francoski predsednik. Zanimivo, spoznala sta se, ko jo je Sarkozy še kot župan Neuilly-sur-Seina leta 1984 poročil z njenim prvim možem. Štiri leta kasneje ga je zapustila zaradi Sarkozyja, s katerim sta se leta 1996 poročila. Leta 2005 je švicarski časopis poročal, da je Sarkozyja zapustila za Richarda Attiasa, ki je sedaj njen tretji mož.

Manj kot mesec dni po ločitvi od Cecilie je Sarkozy spoznal italijansko-francosko pevko in nekdanjo manekenko Carlo Bruni. Po dvorjenju pred objektivi kamer sta se februarja 2008 poročila v Elizejski palači. Oktobra 2011 se je paru rodila hči Giulia in tako se je prvič zgodilo, da je kak francoski predsednik v času mandata dobil otroka.

Nič kaj manj razgibane ljubezenske zgodovine nima niti Sarkozyjev naslednik Francois Hollande, ki sicer ni bil nikoli poročen. Več kot 30 let je bila njegova življenjska sopotnica kolegica iz vrst socialistov Segolene Royal, ki mu je rodila štiri otroke. Le nekaj mesecev po porazu na predsedniških volitvah proti Sarkozyju je v javnost pricurljale podrobnosti o njegovi "srčni zvezi" z novinarko Valerie Trierweiler, ki sedaj igra vlogo prve dame. Veliko prahu je dvignila knjiga o njenem burnem ljubezenskem življenju, v kateri sta avtorja trdila, da je bila na začetku tega tisočletja več let ljubica ne le Hollanda, temveč tudi njegovega političnega tekmeca Patricka Devedijana, ministra v Sarkozyjevi vladi. V tem času je bila Trielweilerova poročena z direktorjem Paris Matcha Denisom Trierweilerom.

Nemalo črnila je bilo prelitega zaradi Silvia Berlusconija in njegove ljubezni do (mladih) lepotic. Drugi ženi nekdanjega italijanskega premierja Veronici Lario, ki se je izogibala javnim nastopom in se redko pojavljala ob možu, je dokončno prekipelo in leta 2010 je po 20 letih zakona sledila ločitev. Pred tem je leta 2007 dejala, da je bilo oškodovano njeno dostojanstvo zaradi Berlusconijevih besed nekemu dekletu, da če ne bi bil že poročen, da bi se takoj poročil z njo. V javnem pismu, objavljenem v časopisu La Repubblica je od moža zaradi javnega žaljenja zahtevala javno opravičilo. Dve leti kasneje je objavila še eno pismo, tokrat se je obregnila ob moževo javno druženje z mladimi damami. Decembra lani je sodišče v Milanu odločilo, da mora medijski mogotec, ki se je med drugim znašel na sodišču zaradi (domnevnih) spolnih odnosov z mladoletno maroško plesalko Ruby, nekdanji ženi plačati po tri milijone evrov na mesec.

Od vseh ameriških predsednikov je bil le eden ločen, dva ovdovela predsednika pa sta se vnovič poročila med mandatom. Ronald Reagan je bil edini predsednik, ki je bil ločenec, a sta se s prvo ženo, igralko Jane Wyman ločila leta 1948, veliko preden se je potegoval za mesto predsednika, tako da volivcem to ni bilo mar, še posebej ker je njegov zakon z drugo ženo Nancy Davis veljal za eno največjih ljubezenskih zgodb ameriške zgodovine.

Noben predsednik ZDA se ni ločil med svojim mandatom, se pa je Grover Cleveland poročil, ko je bil predsednik leta 1886 z Frances Folsom, ki je tako pri 21 letih postala najmlajša ameriška prva dama. Woodrow Wilson je v času svojega mandata ovdovel in se nato tudi ponovno poročil, prav tako se je v času predsedniškega mandata v drugo poročil John Tyler, katerega prva žena je umrla. Le eden predsednik, James Buchanan, je celo življenje ostal samec, menda zato, ker je bil istospolno usmerjen.

Nekateri predsedniki, med njimi Franklin Roosevelt in Bill Clinton, so bili soočeni z možnostjo ločitve, ko so njihove soproge izvedele za zunajzakonske "aktivnosti", a so se zakoni zaradi političnih karier ohranili. Politična cena ločitve, tudi danes, bi bila (pre)visoka.

Ne spreglejte