Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 6. 2011,
8.57

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

pokojninska reforma

Nedelja, 12. 6. 2011, 8.57

7 let, 12 mesecev

Litva bo upokojitveno starost postopno dvignila na 65 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Litovski parlament je z udobno večino podprl spremembo pokojninske zakonodaje, s katero bodo upokojitveno starost do leta 2026 postopno dvignili na 65 let in jo ob tem izenačili za moške in ženske.

Trenutno se Litovke lahko upokojujejo pri 60 letih, Litovci pa pri 62 letih in pol. V skladu s sprejetimi spremembami zakonodaje se bo upokojitvena starost za ženske do 2026 zviševala za štiri mesece na leto, za moške pa za dva meseca na leto, tako da se bosta na koncu izenačili. Kot je dejal litovski premier Andrius Kubilius, je odločitev ključna za zagotovitev ustreznih pokojnin prihodnjim upokojencem. "Zagotovitev dolgoročne vzdržnosti pokojninskega sistema je bilo eno najpomembnejših vprašanj na dnevnem redu države," je dodal.

Veliko Litovcev odhaja v tujino

Litovsko prebivalstvo se je od neodvisnosti, še posebej od vstopa države v EU leta 2004, skrčilo za več kot desetino, saj se je veliko Litovcev odločilo boljše življenje iskati v tujini. Litva ima trenutno okoli 3,3 milijona prebivalcev, medtem ko jih je imela leta 1989 še 3,7 milijona. Zadnje ocene evropskega statističnega urada Eurostat kažejo, da jih bo imela leta 2060 le še 2,7 milijona.

Ob spremljajočem staranju prebivalstva se bo razmerje med aktivno in upokojeno populacijo po teh projekcijah znižalo s 4,4:1 na 1,5:1.

Litva pristopila k paktu za evro plus Litva je sicer ena od nečlanic območja evra, ki so pristopile k paktu za evro plus. Poleg nje so to storile še Poljska, Bolgarija, Danska, Romunija in Latvija. Pakt, ki velja za omehčano različico nemško-francoskega pakta za konkurenčnost, določa cilje za krepitev konkurenčnosti, zaposlovanja, vzdržnosti javnih financ in finančne stabilnosti. Med cilji je tudi zagotovitev vzdržnosti pokojninskih sistemov.

Ne spreglejte