SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Li Keqiang postal novi kitajski premier

4

termometer

Kitajska je dan po imenovanju novega predsednika države dobila še novega premiera. To je postal Li Keqiang, ki je na položaju nasledil Wen Jiabaa.

Li Keqiang, ki bo po pričakovanjih vlado vodil dva petletna mandata, bo moral drugo največje gospodarstvo popeljati v smeri bolj uravnoteženega gospodarstva, v katerem bo pomembno vlogo igrala domača potrošnja vse močnejšega srednjega razreda. "Objavljam, da je bil tovariš Li Keqiang izbran za premiera Ljudske republike Kitajske," je sporočila podpredsednica kitajskega ljudskega kongresa Yan Junqi.

Prejel 2940 od 2949 oddanih glasov Li je ob aplavzu delegatov, zbranih v veliki dvorani ljudstva v Pekingu, vstal, se priklonil in se rokoval s Ši Jinpingom, ki je v četrtek postal novi kitajski predsednik, in svojim predhodnikom Wen Jiabaom. Li je prejel 2940 od 2949 oddanih glasov. Trije so bili proti, šest pa vzdržanih. Tako kot izvolitev Xija tudi rezultat glasovanja o novem premieru nikoli ni bil vprašljiv. S tem se je končal prenos oblasti na novo generacijo voditeljev.

Kitajsko gospodarstvo se ohlaja Li, Xi in drugi najvišji voditelji so pred štirimi meseci prevzeli vodenje kitajske komunistične partije, ki ima v rokah dejansko oblast. Zrežirana izvolitev na najvišje položaje v vladi in državi na zasedanju parlamenta ta teden je bila zgolj formalnost. 57-letni Li prevzema vodenje vlade v času, ko se kitajsko gospodarstvo počasi ohlaja in se bo moralo preusmeriti z vlaganj in izvoza na domačo potrošnjo.

Pomagal pri krmarjenju Kitajske skozi svetovno finančno krizo Ko je bil Li še Wenov namestnik, je bilo iz ust opazovalcev slišati hvale, da je pomagal pri krmarjenju Kitajske skozi svetovno finančno krizo in prizadevanjih za prestrukturiranje gospodarstva.

Li je sin partijskega uradnika iz revne province Anhui, med kulturno revolucijo v letih 1966-76 pa je bil podobno kot številni drugi mladi Kitajci poslan na prevzgojo na podeželje. V 90. letih je vodil provinco Henan. Li bo imel v nedeljo ob zaključku zasedanja ljudskega kongres novinarsko konferenco.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin