Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 9. 2013,
17.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Alenka Bratušek Zoran Milanović

Četrtek, 12. 9. 2013, 17.45

8 let

Letta, Milanović in Bratuškova za sodelovanje v energetiki in infrastrukturi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Premierji Slovenije, Italije in Hrvaške so se v Benetkah zavzeli za okrepljeno gospodarsko sodelovanje pri energetskih in infrastrukturnih projektih v severnem Jadranu.

Kot je na skupni novinarski konferenci s slovensko premierko Alenko Bratušek in hrvaškim kolegom Zoranom Milanovićem povedal gostitelj, italijanski premier Enrico Letta, vidijo veliko možnosti za sodelovanje treh držav. Kot konkreten primer je navedel, da si severnojadranska pristanišča v vseh treh državah ne bi smela medsebojno konkurirati, ampak se lahko razvijajo le v sodelovanju in tako skupaj konkurirajo velikim pristaniščem v svetu.

Bratuškova je v Benetkah iskala partnerja za ljubljansko letališče Letta je tudi povedal, da se je slovenska premierka sestala z vodstvom letališča v Benetkah in se pogovarjala o sodelovanju z ljubljanskim letališčem. Ponovil je tudi, da so Italija in italijanska podjetja zelo zainteresirana za sodelovanje v procesu privatizacije v Sloveniji.

O spornem terminalu ni bilo govora O spornem plinskem terminalu, ki ga Italija načrtuje v Žavljah, Slovenija pa mu nasprotuje, se niso pogovarjali, ker je vprašanje dvostransko, je povedala Bratuškova. Kot sta pojasnila z Letto, sta se pred desetimi dnevi na Bledu dogovorila, da bosta zadevo poverila pristojnima ministroma. "Ministra sta zjutraj govorila in se dogovorila, da bosta pogovore nadaljevala," je pojasnila Bratuškova. Letta pa je zagotovil, da "bomo poskušali vprašanje rešiti v duhu prijateljstva".

Trikrat za vzpostavitev bančne unije Trije premieri so se dogovorili tudi za usklajevanje stališč na evropski ravni. V tej luči so podprli čimprejšnjo vzpostavitev bančne unije, ki se mora, kot je dejala Bratuškova, "čim prej udejanjiti, ne le ostati mrtva črka na papirju".

Srečanje kot "znamenje zmage skupne Evrope" Sicer pa je Bratuškova izrazila tudi prepričanje, da bodo Slovenija, Italija in Hrvaška zagnano okrepljeno sodelovanje tudi dobro izkoristile. "Smo države, ki lahko udejanjimo zelo pozitivno sodelovanje (...) glede prihodnosti Evrope in za boljšo Evropo," pa je dejal Letta in dodal, da je srečanje ob vse močnejšem evroskepticizmu v Evropi "znamenje zmage skupne Evrope".

Premierji podpirajo evropsko pot držav zahodnega Balkana Premieri so poleg tega izrekli podporo državam zahodnega Balkana pri njihovih prizadevanjih na evropski poti. Kot je dejal Milanović, jim bodo na tej poti pomagali, ne pa metali polen pod noge. Letta pa je poudaril, da je regija zahodnega Balkana, predvsem pa območje, kamor je "nekdaj segala italijanska država", strateškega pomena za Italijo. Današnje srečanje v Benetkah naj bi bilo tudi znamenje italijanskima deželama Furlaniji - Julijski krajini in Benečiji, kam naj usmerjata svoj interes, je še dejal predsednik italijanske vlade.

Premierji Slovenije, Italije in Hrvaške so s srečanjem v Benetkah začeli tudi prvo srečanje "foruma za dialog in sodelovanje", ki so ga poimenovali Obale (oziroma Sponde po italijansko). Cilj pobude je krepitev dialoga in sodelovanja med tremi državami po vstopu Hrvaške v EU.

"Ta forum je priložnost, da se pogovarjamo in da se skupaj pripravimo na sodelovanje v okviru EU, v kateri želi biti Hrvaška aktivna članica, ne le opazovalka," je dejal hrvaški premier. Poudaril je, da je bilo današnje prvo srečanje te nove pobude ravno v Benetkah, mestu, ki je v okviru srednjeveške Beneške republike dalo pomembno identiteto hrvaškemu morju in tudi vsej Hrvaški.

Marca naj bi se sestali v Sloveniji Tri države načrtujejo, da bi tovrstni vrh priredili enkrat na leto; kot je napovedal Letta, se bodo predvidoma marca dobili v Sloveniji, kar Italija že vidi kot priložnost za tesnejše usklajevanje pred prevzemom predsedovanja EU v drugi polovici prihodnjega leta.

Premierji so se sicer dotaknili tudi aktualnih težav v svetu, predvsem spora v Siriji. Kot je povedal Letta, je Bratuškovo in Milanovića seznanil s pogovori z vrha držav G20 v ruskem Sankt Peterburgu, podprli pa so tudi stališče iz Vilniusa. Obsodili so uporabo kemičnega orožja v Siriji, a hkrati podprli pot reševanja krize predvsem v okviru Združenih narodov. "Na tem mora sloneti Evropa," je še poudaril Letta.

Ne spreglejte