Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 4. 2013,
7.14

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

vlada poslanec

Torek, 30. 4. 2013, 7.14

5 let, 2 meseca

Letta Merklovi: Iz te krize bomo izšli močnejši

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Enrico Letta se je, takoj potem ko je pridobil zaupnico v obeh domovih parlamenta v Rimu, odpravil v tujino, kjer skuša na svojo stran pridobiti še glavne odločevalce v Evropi.

Začel je v Berlinu, kjer mu je nemška kanclerka Angela Merkel zaželela "resnično srečno roko", nadaljeval pa bo v sredo v Parizu in nato v Bruslju.

Letta je dobil podporo Merklove. "Italija je (...) že prehodila precejšnjo pot," je poudarila in gostu zaželela veliko sreče v dobro Italiji, odnosom med njunima državama in Evropi. Obenem je kanclerka branila svoj način reševanja krize območja z evrom. Trenutno je po njenih besedah najpomembneje povrniti zaupanje in pa ustvarjati delovna mesta. Sanacija javnih financ in gospodarska rast si ne nasprotujeta, ampak morata iti z roko v roki ter skupaj voditi v zagon gospodarstva in odpiranje delovnih mest, je poudarila.

"Iz te krize bomo izšli močnejši" Letta je bil prepričljiv. "Iz te krize bomo izšli močnejši," je zatrdil in dodal, da napredovanje na poti proračunske konsolidacije ostaja trdna zaveza vlade v Rimu. Kot je dejal, bo njegova vlada široko podporo, ki jo ima v parlamentu, izkoristila, da ponovno pridobi zaupanje v italijanske institucije ter povrne upanje Italijanom in italijanskim podjetjem.

Zatrdil je še, da je usmeritev njegove vlade močno evropska. Pri reševanju problemov stare celine si želi največje možne sloge z Nemčijo. "Evropa je vedno dosegala sijajne rezultate, ko sta Nemčija in Italija hodili druga ob drugi," je poudaril.

Očitno, da sta na različnih bregovih Letta in Merklova sta bila zelo prijateljska, a obenem je bilo očitno, da sta na različnih bregovih: kanclerka vztraja na strani stroge konsolidacije javnih financ, Letta pa resda izpostavlja Nemčijo kot najpomembnejšo partnerico Italije, a obenem je jasno, da je Italija po njegovem že boleče varčevala in da zgolj sanacija javnih financ vodi v smrt.

Novo vlado, ki so jo v Italiji dobili po dvomesečnem političnem zastoju, so podprli senatorji Lettove Demokratske stranke, desno sredinskega Ljudstva svobode medijskega mogotca in bivšega premiera Silvia Berlusconija ter sredinskega bloka okoli bivšega premiera Maria Montija. Senatorji protestnega gibanja Pet zvezd, ki ga vodi znani komik Beppe Grillo, in leve stranke SEL so glasovali proti. Glasovanja so se vzdržali senatorji Severne lige.

Kritike iz vrst gibanja Pet zvezd Ob predstavitvi v senatu je bilo moč slišati kritike na račun vlade predvsem iz vrst gibanja Pet zvezd. Vodja senatne skupine Vito Crimi je dejal, da novo vlado podpirajo stranke, ki želijo državo popeljati v propad. Njegove besede so naletele na protest v vrstah Berlusconijevih senatorjev. Crimi se je tudi zavzel za celovito prenovo italijanske politike.

V poslanski zbornici je novo vlado podprlo 453 poslancev, 153 jih je bilo proti, 17 pa se jih je vzdržalo. Lettovo vlado so podprli poslanci njegove Demokratske stranke, desnosredinskega Ljudstva svobode bivšega premiera Silvia Berlusconija in sredinske Državljanske izbire prejšnjega tehničnega premiera Maria Montija. Proti so glasovali poslanci protestnega gibanja Pet zvezd Beppeja Grilla in levičarske stranke SEL. Poslanci Severne lige pa so se vzdržali.

"Italija ne more več čakati na ukrepe za rast" Pred obema glasovanjema o zaupnici je Letta predstavil program svoje vlade. Napovedal je, da bo Italija izpolnila svoje obveznosti do EU, s čimer si bo znova priborila kredibilnost. A hkrati je opozoril, da zgolj varčevalne politike ubijajo državo. Italija tako po njegovih besedah ne more več čakati na ukrepe za rast.

V zvezi z EU je novi predsednik italijanske vlade še menil, da bi morala Evropa postati federacija, saj brez politične zveze EU po njegovi oceni unija nima prihodnosti, kar je tudi dokazala sedanja kriza. "Bruselj doživlja krizo legitimnosti," je opozoril Letta.

Letta je izrazil tudi prepričanje, da ni alternative njegovi vladi. "Italija je še vedno v akutnem izrednem stanju. Težave države se s sestavo vlado niso rešile. Pot iz krize pa pelje samo prek sodelovanja in zavedanja odgovornosti," je po poročanju APA dejal novi premier. Obljubil je, da bo tretje največje gospodarsko v območju evra na pravo pot usmeril v 18 mesecih, sicer se bo službi odpovedal. "Edini možni izid je uspeh. Po 18 mesecih bom preveril, ali program reform teče po načrtih. Če načrt propade, bom sprejel posledice," je zagotovil. Med drugim je napovedal tudi boj proti brezposelnosti in zmanjšanje davčnega bremena za posameznike in podjetja, a brez dodatnega zadolževanja.

Ne spreglejte