Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 6. 2023,
22.27

Osveženo pred

10 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43

Natisni članek

vročina

Četrtek, 8. 6. 2023, 22.27

10 mesecev, 3 tedne

Letošnje leto verjetno najbolj vroče v zgodovini sveta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43
poletje, vročina | "Nov svetovni temperaturni rekord v naslednjem letu je vsekakor verjeten. Odvisno od tega, kako velik bo vpliv El Nina," je pojasnil predstavnik britanskega meteorološkega urada Adam Scaife. | Foto Matjaž Tavčar

"Nov svetovni temperaturni rekord v naslednjem letu je vsekakor verjeten. Odvisno od tega, kako velik bo vpliv El Nina," je pojasnil predstavnik britanskega meteorološkega urada Adam Scaife.

Foto: Matjaž Tavčar

V Tihem oceanu se je začel naravni vremenski pojav, poznan kot El Niño, ki bo po pričakovanjih še dodatno segrel planet, poročajo ameriški meteorologi. Dodajajo, da bo letošnje leto verjetno najbolj vroče v zgodovini sveta. To bi med drugim lahko prineslo nove suše in požare v Avstraliji, poplave na jugu ZDA in šibkejše monsune v Indiji.

Vpliv vremenskega pojava El Niño naj bi se nadaljeval vse do pomladi leta 2025, ko bo njegov popustil, v tem obdobju pa lahko podre prizadevanja sveta za omejitev segrevanja ozračja za 1,5 stopinje Celzija.

"Zdaj se stopnjuje. Znamenja so bila v naših napovedih prisotna že več mesecev, vendar je resnično videti, da bo njegova intenzivnost dosegla vrh konec letošnjega leta," je po poročanju britanskega BBC dejal predstavnik britanskega meteorološkega urada Adam Scaife.

"Nov svetovni temperaturni rekord v naslednjem letu je vsekakor verjeten. Odvisno od tega, kako velik bo vpliv El Niña," je dodal. 

Doslej najtoplejše leto 2016 

Naravni pojav El Niño je najmočnejše nihanje v podnebnem sistemu planeta Zemlje. Južna oscilacija El Niño (ENSO) ima tri različne faze: vroče, hladno ali nevtralno.

Vroča faza, imenovana El Niño, se pojavi na dve do sedem let, ko se ob obali Južne Amerike na površje dvignejo tople vode, ki se razširijo po oceanu in v ozračje potisnejo velike količine toplote.

Rekordno topla leta, vključno z letom 2016, ki je bilo doslej najtoplejše na svetu, se običajno zgodijo leto po močnem vplivu dogodka El Niño.

Vremenske agencije po vsem svetu uporabljajo različna merila za odločitev, kdaj nastopi vroča faza. Znanstveniki v ZDA to določijo, če je ocean en mesec za pol stopinje Celzija toplejši od običajne temperature, da se ozračje odziva na to toploto in da obstajajo dokazi, da se dogodek nadaljuje.

Ti pogoji so bili izpolnjeni v mesecu maju. Ameriška nacionalna uprava za oceane in ozračje (NOAA) je v izjavi navedla, da so pogoji za začetek vpliva El Niña že prisotni.

Se letos obeta super El Niño? 

Raziskovalci menijo, da obstaja 84-odstotna verjetnost, da bo El Niño do konca letošnjega leta presegel zmerno moč. Prav tako pravijo, da bi lahko ta dogodek na vrhuncu morda celo presegel dve stopinji Celzija, kar ga uvršča v tako imenovano kategorijo super El Niño.

Raziskovalci pričakujejo, da se v Avstraliji in nekaterih delih Azije obeta bolj suho vreme, napovedujejo tudi morebitno oslabitev monsunov v Indiji. Južne zvezne države ZDA pa bodo v prihajajoči zimi verjetno bolj vlažne. Pojav običajno okrepi sušne razmere tudi v Afriki.

Močan El Niño v letih 1997 in 1998 je povzročil za več milijard dolarjev škode, zaradi neviht in poplav pa je umrlo približno 23 tisoč ljudi.

Obstaja tudi velika verjetnost, da bo letošnje leto preseglo leto 2016 kot najbolj vroče leto na svetu. Globalne temperature so trenutno za približno 1,1 stopinje Celzija višje od povprečja v obdobju od 1850 do 1900.

El Niño bi lahko k tej vrednosti dodal do 0,2 stopinje Celzija, kar bi svet potisnilo v doslej nedoživeto vročino in skoraj preseglo mejo 1,5 stopinje Celzija, ki je ključni element pariškega podnebnega sporazuma.

Ne spreglejte