Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Sreda,
18. 12. 2013,
13.20

Osveženo pred

3 leta, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

SPD Manuela Schwesig Nemčija

Sreda, 18. 12. 2013, 13.20

3 leta, 12 mesecev

Lepa socialdemokratinja, ki jo varuje božja roka

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Lepi obraz velike koalicije. Skrivno orožje socialdemokratov. S temi besedami nemški mediji označujejo novo nemško ministrico za družino, vzpenjajočo politično zvezdo Manuelo Schwesig.

Še pred meseci je bila največji up nemških socialdemokratov Hannelore Kraft, ministrska predsednica nemške dežele z največ prebivalci Severno Porenje - Vestfalija, trdnjave SPD. Še nekaj tednov pred letošnjimi nemškimi zveznimi volitvami so tako nemški mediji napovedovali, da bo v primeru poraza socialdemokratov osrednjo vlogo na nemški levici dobila prav 52-letna Kraftova.

Kraftova brez moči, zmagovalni Gabriel Socialdemokratom oziroma njihovemu kanclerskemu kandidatu Peeru Steinbrücku je 22. septembra v spopadu s krščansko demokratinjo Angelo Merkel pričakovano spodletelo, toda poznejši dogodki se niso razpletali v korist Kraftove. Še več, vse kaže, da bo ena od največjih osmoljenk ustanovitve velike koalicije.

Z odločitvijo o vstopu v veliko koalicijo, ki ji je Kraftova nasprotovala, se je namreč je okrepila vloga predsednika SPD Sigmarja Gabriela, ki se že vidi v kanclerskem sedežu po naslednjih zveznih volitvah. Vse bolj se vzpenja tudi novi up socialdemokratov, podpredsednica stranke Manuela Schwesig, ki v veliki rdeče-črni koaliciji prevzema položaj ministrice za družino.

Najmlajša nemška ministrica Tako kot Merklova in nemški zvezni predsednik Joachim Gauck je tudi generacijo mlajša Schwesigova odraščala v nekdanji komunistični Vzhodni Nemčiji. Rodila se je namreč maja 1974 v Brandenburgu. Leta 1995 je končala študij finančnih ved in začela svojo poklicno kariero kot finančna uradnica.

Leta 2000 se je iz Frankfurta na Odri preselila v Schwerin v deželi Mecklenburg - Predpomorjanska, kjer se je januarja 2003 včlanila v SPD in začela svojo bliskovito politično kariero. Oktobra 2008 je že postala deželna ministrica za socialne zadeve in družino ter bila takrat najmlajša nemška ministrica.

Bliskovit vzpon do zvezne politike Njen politični vzpon in videz sta pritegnila pozornost nemških medijev, ki so začeli pisati o mladi in lepi Manueli. Opazili so jo tudi kolegi v stranki, ki so jo novembra 2009 izvolili za svojo podpredsednico, pred volitvami v bundestag leta 2009 pa jo je tedanji socialdemokratski kanclerski kandidat Frank-Walter Steinmeier vključil v svoj t. i. kompetentni tim. Enako je pred letošnjimi volitvami storil Steinbrück.

Ministrski položaj v tretji in verjetno zadnji vladi, ki jo vodi Merklova, je še en pomemben skok v karieri Schwesigove. Glede na to, da bo verjetno naslednji kanclerski kandidat stranke Gabriel, ki se bo po pričakovanjih na naslednjih volitvah spopadel z desno roko železne kanclerke Ursulo von der Leyen, bo morala za naskok na sam vrh nemške politike še počakati.

Vsak dan začne z jutranjo molitvijo Poleg videza nova nemška ministrica za družino izstopa tudi zaradi svoje trdne vere. Čeprav je bila v komunistični Vzhodni Nemčiji vzgojena kot ateistka v družini, ki ni imela nobenih stikov s Cerkvijo, se je pred tremi leti skupaj s svojim možem Stefanom in sinom Julianom krstila ter postala članica Evangeličanske cerkve. Kot je pojasnila, se je za ta korak odločila prav zaradi rojstva svojega sina. "Ko je prišel na svet, je bil zame majhen čudež in vedela sem, da sem odgovorna zanj. Toda prav tako je dobro, da je zaščitniška božja roka nad mojim sinom, mojim možem in mano." Schwesigova, ki vsak dan začne z jutranjo molitvijo, tudi poudarja, da v Svetem pismu najde moč in spodbudo za svoj boj za socialno pravičnost.

Ne spreglejte