SiolNET. Novice Svet
0,32

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Legalizacija marihuane rešuje brezposelnost v Kanadi

0,32

termometer

Marihuana, kanabis, džojnt, droge, THC |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

V Kanadi, kjer je sredi oktobra začel veljati zakon, ki dovoljuje in regulira uporabo marihuane tudi v rekreativne namene, so novembra zaznali znatno povečanje števila delovnih mest. Stopnja brezposelnosti pa je upadla za 0,2 odstotne točke na 5,6 odstotka, kar je najmanj od leta 1976.

Kot je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP objavil kanadski statistični urad, je bilo novembra ustvarjenih 94.000 novih delovnih mest, med drugim v storitvenem sektorju, zdravstvu in socialnem varstvu, gradbeništvu, transportu in kmetijstvu.

Število zaposlenih na delovnih mestih, povezanih z marihuano - med njimi za obrezovanje vršičkov konoplje -, se je novembra na letni ravni povečalo za 266 odstotkov na 10.400.

Legalizacija rekreativne uporabe marihuane, ki je začela veljati 17. oktobra, je po navedbah AFP ustvarila popolnoma novo panogo. Več kot polovica teh delovnih mest je v provinci Ontario, kjer je največ licenciranih pridelovalcev marihuane. Ti delavci so plačani rahlo več od državnega povprečja, in sicer dobijo 29,58 kanadskega dolarja (19,43 ameriškega dolarja) na uro, povprečje pa je 27,03 kanadskega dolarja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 171
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin