Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 2. 2019,
12.10

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

Natisni članek

Velika Britanija brexit laburistična stranka

Ponedeljek, 18. 2. 2019, 12.10

5 let, 2 meseca

Laburistično stranko zapustilo sedem poslancev britanskega parlamenta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36
Luciana Berger | "Zjutraj smo vsi izstopili iz laburistične stranke. To je bila zelo težka in boleča, a potrebna odločitev," je pojasnila Bergerjeva. | Foto Reuters

"Zjutraj smo vsi izstopili iz laburistične stranke. To je bila zelo težka in boleča, a potrebna odločitev," je pojasnila Bergerjeva.

Foto: Reuters

Laburistično stranko je danes zapustilo sedem poslancev v britanskem parlamentu. Kot razlog so navedli nestrinjanje s politiko vodje laburistov Jeremyja Corbyna glede brexita in antisemitizma. Laburisti so na volitvah maja 2017 osvojili 262 mandatov, zdaj jih imajo 248. Nekaj poslancev je iz stranke izstopilo že pred današnjim dnem.

Iz največje opozicijske stranke so izstopili Chuka Umunna, Luciana Berger, Chris Leslie, Angela Smith, Mike Gapes, Gavin Shuker in Ann Coffey. Umunna, ki je eden vodilnih zagovornikov drugega referenduma o brexitu, je povedal, da so s tem storili prvi korak.

Druge laburistične poslance in člane drugih strank je pozval k oblikovanju nove politike. "Čas je, da zavržemo staromodno politiko te države in ustvarimo alternativo, ki bo v skladu s tistim, kar smo danes, in ki bo državi prinesla politiko, primerno 21. stoletju," je povedal.

Avtomoto Porsche opozarja: Brexit brez dogovora prinaša višje cene

"To je bila zelo težka, boleča, a potrebna odločitev"

Luciana Berger je na novinarski konferenci povedala, da je laburistična stranka postala institucionalno antisemitska in da jo je sram, da bi ostala v njej. "Zjutraj smo izstopili iz laburistične stranke. To je bila zelo težka in boleča, a potrebna odločitev," je dejala Bergerjeva.

"Predstavljamo različne dele države, prihajamo iz različnih okolij, rodili smo se v različnih generacijah, a vsi delimo iste vrednote," je poudarila poslanka in dodala, da ne bodo ustanovili nove politične stranke, temveč bodo v parlamentu delovali kot neodvisna skupina poslancev.

Theresa May
Novice Nov poraz v britanskem parlamentu glede brexita oslabil položaj premierke

Vodja laburistov Jeremy Corbyn je v odzivu izrazil razočaranje, ker omenjeni poslanci ne morejo več delovati za politiko, ki je na volitvah maja 2017 "navdihnila milijone". "Zdaj je bolj kot kdajkoli čas za združevanje ljudi za ustvarjanje boljše prihodnosti za vse," je povedal Corbyn.

borzna hiša brexit
Novice Brexit brez dogovora bi ogrozil več kot 600.000 služb
Ne spreglejte