Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 9. 2019,
14.43

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

1

Natisni članek

Sebastian Kurz Avstrija vlada Zeleni

Ponedeljek, 30. 9. 2019, 14.43

4 leta, 6 mesecev

Kurz v ospredje koalicijskih pogovorov postavlja gospodarstvo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

1

Sebastian Kurz | Sebastian Kurz je napovedal, da se bo po volilni zmagi o oblikovanju koalicije pogovarjal z vsemi strankami, ki so se prebile v parlament. | Foto Reuters

Sebastian Kurz je napovedal, da se bo po volilni zmagi o oblikovanju koalicije pogovarjal z vsemi strankami, ki so se prebile v parlament.

Foto: Reuters

V ospredju koalicijskih pogovorov po včerajšnjih avstrijskih parlamentarnih volitvah, na katerih je prepričljivo slavila Ljudska stranka (ÖVP), bo uspešna gospodarska politika, je danes dejal vodja ÖVP Sebastian Kurz. Kot je pojasnil, se namerava o morebitnem oblikovanju koalicije pogovoriti z vsemi strankami, njegov cilj pa je oblikovati stabilno vlado.

Glede na negativen gospodarski razvoj v Nemčiji, grožnjo brexita in globalne trgovinske spore bo osrednja točka koalicijskih pogovorov, kako zagotoviti uspešno gospodarsko rast in manjšo stopnjo brezposelnosti, je dejal 33-letni nekdanji kancler Sebastian Kurz. S kom bi oblikoval koalicijo, Kurz ni hotel povedati. Poudaril je zgolj, da se bodo poskušali srečati in pogovoriti z vsemi strankami, ki so se prebile v parlament.

Sebastian Kurz
Novice Na parlamentarnih volitvah v Avstriji slavila stranka pod vodstvom Kurza

Kurz si bo za oblikovanje koalicije vzel nekoliko več časa

Po volitvah leta 2017 je ÖVP po dveh mesecih oblikovala koalicijo s svobodnjaki (FPÖ). Tokrat bo verjetno proces pogajanj nekoliko dolgotrajnejši, je priznal Kurz: "Bojim se, da bo tokrat to večji izziv." Za zmagovalce nedeljskih predčasnih parlamentarnih volitev pri naših severnih sosedih poleg ÖVP velja tudi stranka Zeleni. Ugibanja o morebitnem sodelovanju med strankama se že pojavljajo, vendar bi tovrstno koalicijo glede na nekatere ankete podprlo le okoli 20 odstotkov podpornikov ÖVP.

Po volitvah leta 2017 je ÖVP po dveh mesecih oblikovala koalicijo s svobodnjaki (FPÖ). Tokrat poznavalci napovedujejo, da se to najverjetneje ne bo zgodilo. | Foto: Reuters Po volitvah leta 2017 je ÖVP po dveh mesecih oblikovala koalicijo s svobodnjaki (FPÖ). Tokrat poznavalci napovedujejo, da se to najverjetneje ne bo zgodilo. Foto: Reuters

Vodja Zelenih Werner Kogler je danes dejal, da so v stranki pripravljeni na pogovore. Na prvi pogled morda niso ravno vidne skupne točke z Ljudsko stranko, a bi lahko na pogovorih odkrili, ali bi se izplačalo začeti prava pogajanja, je dodal Kogler.

Avstrija poplave
Novice Avstrija razglasila podnebne izredne razmere

Največji poraz utrpeli socialdemokrati in svobodnjaki

Glede na začasne rezultate je ÖVP osvojila 38,2 odstotka glasov, Zeleni pa slavijo ponovni vstop v parlament z 12,7-odstotno podporo. Največji poraz so utrpeli socialdemokrati (SPÖ) in svobodnjaki (FPÖ). SPÖ je podprlo 21,5 odstotka volivcev, FPÖ pa 17 odstotkov. Pred dvema letoma je SPÖ dobila okoli 27 odstotkov glasov, FPÖ pa okoli 26. Vstop v parlament je uspel še liberalni stranki Neos s 7,5 odstotka glasov.

Vodstvo socialdemokratov bo danes popoldne razpravljajo o rezultatih volitev, a ena od točk naj ne bi bila menjava predsednice stranke Pamele Rendi-Wagner. Vodstvo svobodnjakov se bo predvidoma sestalo šele v torek. Po izgubi okoli desetih odstotnih točk se bodo glede na napovedi najverjetneje preselili v opozicijske klopi.

Ne spreglejte