Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 2. 2023,
8.08

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

3

Natisni članek

obrtniki čebelarstvo pust Kurentovanje ZDA Cleveland

Ponedeljek, 20. 2. 2023, 8.08

1 leto, 2 meseca

Kurentovanja v Clevelandu se je v živo in na spletu udeležilo 25 tisoč ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

3

Osmo tradicionalno kurentovanje v Clevelandu | Sobotno parado po ulicah Clevelanda, mesta z najštevilčnejšo slovensko skupnostjo v ZDA, si je v živo ogledalo 15 tisoč ljudi. Posnetek je z 8. kurentovanja leta 2020. | Foto STA

Sobotno parado po ulicah Clevelanda, mesta z najštevilčnejšo slovensko skupnostjo v ZDA, si je v živo ogledalo 15 tisoč ljudi. Posnetek je z 8. kurentovanja leta 2020.

Foto: STA

Konec preteklega tedna se je v Clevelandu končalo tradicionalno kurentovanje, ki se ga je v živo in na spletu od 5. do 18. februarja udeležilo okrog 25 tisoč ljudi. Samo sobotno parado po ulicah mesta z najštevilčnejšo slovensko skupnostjo v ZDA pa si je v živo ogledalo 15 tisoč ljudi, je sporočila generalna konzulka Alenka Jerak.

Vseh 11 dogodkov je bilo zasnovanih tako, da se je za vsako generacijo našlo nekaj zanimivega s področja kulture (film, različne zvrsti glasbe, ples, arhitektura in kulturna dediščina), kulinarike (tradicionalne jedi, peka in vinarstvo), čebelarstva oziroma apiturizma in športa. Letos so prvič posebej poskrbeli tudi za najmlajše s postavitvijo Slovenske otroške vasi.

Uradno se je začelo 5. februarja s praznovanjem kulturnega praznika, ki že 15. leto poteka v župnijski dvorani. Letos so k sodelovanju ob lokalnih glasbenih talentih in učencih slovenske šole povabili tudi slovensko igralko, ki deluje v New Yorku, Gajo Višnar, Isabelle Kralj in Marka Andersena iz Teatra Gigante iz Milwaukeeja, pa tudi profesorja na državni univerzi Bowling Green in prevajalca Tavčarjevih del Timothyja Pogačarja.

Kurentov skok z nastopi različnih glasbenih skupin ter slovensko kulinariko je potem 11. februarja pomenil začetek aktivnosti, posvečenih kurentovanju, ki so ga prvič organizirali leta 2013. Končalo se je v soboto s tradicionalnim kurentovim tekom na pet kilometrov in veliko parado. Letos je na paradi sodelovala tudi kraljica kurentovanja, 101-letna Eve Ozbolt Kisley.

Pestra vsebina kurentovanja

Vmes je potekala severnoameriška premiera slovenskega dokumentarnega filma Borisa Petkoviča LGBT_SLO 1984 v gledališču LaSalle, predstavitve slovenskih narodnih noš Dava Antolina iz Kanade v Slovenskem muzeju in arhivu, spletna predstavitev slovenskega čebelarstva oz. apiturizma mariborske agencije Aritours, tečaj peke orehovih potičk Marka Tomca, vinska pokušina, tečaj polke in valčka s clevelandsko folklorno skupino Kres ter odprtje razstave Muzeja za arhitekturo in oblikovanje Plečnikova Ljubljana.

Novost letošnjega kurentovanja je bila Slovenska otroška vas s postajami za ustvarjanje, kot so delavnica slovenskih otroških potnih listov, izdelovanje kurentovih ogrlic, tiskanje narodnih noš, prepevanje slovenskih otroških pesmic in druge aktivnosti.

Prireditve sta vodila prostovoljni organizacijski odbor s predsednico Nicole Kusold-Mattheu in generalni konzulat skupaj z drugimi partnerji, kot so Center za slovenščino kot tuj in drugi jezik pri Clevelandski državni univerzi, Slovenski narodni dom, Slovenski muzej in arhiv, društvo Odkrijmo Slovenijo v Clevelandu in številni drugi posamezniki.

Trendi Na Ptuju se po dveh letih začenja pravo, že 63. Kurentovanje #video
Pust Vetrinjski! Maribor pustovanje kurenti
Trendi Na Ptuju pred začetkom Kurentovanja odpirajo novo atrakcijo
Osmo tradicionalno kurentovanje v Clevelandu
Novice V ameriškem Clevelandu pripravili tradicionalno kurentovanje #foto
Novice Kurenti so se prebudili in zaplesali svoj prvi ples #video
Ne spreglejte