Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 5. 2013,
9.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Irak napad

Ponedeljek, 20. 5. 2013, 9.56

8 let

Krvavi niz napadov v Iraku: najmanj 60 mrtvih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Več kot 60 ljudi je bilo ubitih, prek 170 pa ranjenih v več napadih na šiitske cilje v osrednjem in južnem delu Iraka.

Najhuje je bilo v Bagdadu, kjer je bilo v eksplozijah avtomobilov bomb v štirih šiitskih četrtih ubitih skoraj 30 ljudi.

V prvem napadu sta eksplodirala dva avtomobila bombi na avtobusni postaji in ob restavraciji v Basri na jugu Iraka. Kmalu zatem je najmanj pet eksplozij odjeknilo v več, predvsem šiitskih, delih iraške prestolnice Bagdad. Avtomobil bombo je poleg tega razneslo v bližini avtobusa z iranskimi romarji severno od Bagdada. Po navedbah lokalnih oblasti je bilo ubitih osem ljudi, 18 pa ranjenih. Napad se je zgodil blizu Balada, 80 kilometrov severno od prestolnice. Romarji so bili na poti v Samaro, kjer je znano šiitsko svetišče. Med žrtvami napada je šest Irancev in dva Iračana.

Število napadov v pretežno šiitski Basri, ki je bila do zdaj relativno mirna, se je v zadnjem času povečalo. Marca je avtomobil bomba v mestu ubil deset ljudi, več je bilo ranjenih. Pred dnevi je napadalec s strelnim orožjem ubil sunitskega klerika.

Tokratni napadi sledijo porastu nasilja v zadnjih tednih, ki je povezano z naraščajočimi političnimi in sektaškimi napetostmi med sunitskimi in šiitskimi skupnostmi.

V osrednjem delu države v provinci Anbar pa je bilo v spopadih ubitih 24 iraških policistov. Med drugim je bilo ubitih 12 policistov, ki so jih na avtocesti med Bagdadom in Jordanijo ugrabili med koncem tedna. Ostali policisti so bili ubiti v napadih na policijske postaje.

Iraški premier Nuri al Maliki je v luči stopnjevanja nasilja napovedal prenovo varnostne strategije in menjave odgovornih za varnost. Vlada bo o tem razpravljala v torek, je še dejal. "Zagotavljam iraškemu narodu, da nas skrajneži ne bodo znova zapletli v sektaški konflikt," je poudaril iraški premier.

Ne spreglejte