SiolNET. Novice Svet
0,13

termometer

  • Messenger
  • Messenger
ob 75. obletnici konca druge svetovne vojne

Kraljica Britancem: Nikoli ne obupajte

0,13

termometer

Kraljica Elizabeta II.
"Nikoli se ne predajte, nikoli ne obupajte," je ob 75. obletnici konca druge svetovne vojne dejala kraljica Elizabeta II, Foto: Reuters

Britanska kraljica Elizabeta II. je v nagovoru ob 75. obletnici konca druge svetovne vojne pozvala državljane in državljanke, naj ne obupajo. "Nikoli se ne predajte, nikoli ne obupajte," je dejala v sporočilu, ki so ga predvajali v petek zvečer, piše STA.

Borut Pahor Janez Janša Novice Janša: EU je naša zavestna izbira v želji po miru, svobodi in blaginji

Vnaprej posneto sporočilo so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa predvajali točno 75 let potem, ko je njen oče, kralj Jurij VI. nagovoril Britance ob koncu vojne 8. maja 1945. Druga svetovna vojna se je po šestih letih uradno končala 9. maja 1945 minuto čez polnoč.

"Na začetku ni kazalo dobro, konec se je zdel daleč, izid negotov," je dejala 94-letna monarhinja. "A obdržali smo vero, da je namen pravi - in to prepričanje, kot je izpostavil moj oče v svojem nagovoru, nas je peljalo naprej," njene besede navaja STA.

"Vojne generacije so tvegale vse"

Spomnila se je vojnih generacij, ki so "tvegale vse, da so lahko bile naše družine in soseske varne". "S svojim žrtvovanjem so dosegle, da so države, ki so bile nekoč zaprisežene sovražnice, zdaj prijateljice, ki si skupaj prizadevajo za mir, zdravje in blaginjo za vse nas," je dejala.

Letošnje slovesnosti ob obletnici konca druge svetovne vojne so omejene zaradi epidemije novega koronavirusa, a kraljica opaža, da ulice niso prazne. "Polne so ljubezni in skrbi drug za drugega," je ocenila.

Po pisanju STA sta z možem, princem Filipom prejšnji mesec iz previdnosti zaradi covida-19 zapustila London in se preselila v grad Windsor. V Veliki Britaniji so zabeležili več kot 31.000 smrtnih žrtev novega koronavirusa, kar je drugo najvišje število smrtnih žrtev na svetu, za ZDA. 

Putin: Ko smo enotni, smo nepremagljivi

Ruski predsednik Vladimir Putin je ob 75. obletnici konca druge svetovne vojne pozval državljane, naj ostanejo enotni. "Vemo in trdno verjamemo, da smo nepremagljivi, ko stojimo skupaj," je po poročanju STA dejal v današnjem televizijskem nagovoru.

V Moskvi naj bi danes, ko v Rusiji obeležujejo dan zmage, potekala velika vojaška parada s številnimi visokimi gosti, a so ruske oblasti dogodek zaradi pandemije novega koronavirusa in posledičnih strogih zaščitnih ukrepov preložile.

"Naši veterani so se borili za življenje, proti smrti. Njihova enotnost in vzdržljivost bosta vedno naš vzor," je v nagovoru dejal Putin. "Naši veterani so se borili za življenje, proti smrti. Njihova enotnost in vzdržljivost bosta vedno naš vzor," je v nagovoru dejal Putin. Foto: Reuters

Posredno se ruski predsednik temu vendarle ni mogel izogniti. V delih nagovora je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP namignil na stiske ob soočanju s pandemijo. "Naši veterani so se borili za življenje, proti smrti. Njihova enotnost in vzdržljivost bosta vedno naš vzor," je dejal.

Namesto ogleda vojaške parade na Rdečem trgu, ki so jo bili primorani odpovedati, je Putin samo položil cvetje ob večnem ognju pri grobu neznanemu vojaku zunaj rdečega obzidja Kremlja. Tam je imel govor, v katerem je izpostavil žrtve in dosežke Sovjetske zveze in njene Rdeče armade v drugi svetovni vojni. "Rešili so domovino in obvarovali življenje prihodnjih generacij. Osvobodili so Evropo in zaščitili svet," je dejal, kot navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Zatem je mimo njega odkorakala častna straža, posnetki ruskih televizij pa so ob tem kazali prazen bližnji Rdeči trg. Mesto so preleteli vojaški helikopterji in letala, kar je bil po navedbah AFP edini prikaz ruske vojaške moči v prestolnici ob letošnjem prazniku, dodaja STA:

Preberite še:

Brač Novice Hrvaška odpira meje tudi za državljane EU, otok Brač v karanteni

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin