Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 7. 2019,
12.59

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,79

1

Natisni članek

Srbija Kosovo

Četrtek, 4. 7. 2019, 12.59

4 leta, 9 mesecev

Kosovo prepovedalo vstop predstavnikom srbskih oblasti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,79

1

serbia kosovo | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Odnosi med Beogradom in Prištino se znova zaostrujejo. Kosovo je namreč danes prepovedalo vstop na svoje ozemlje vsem predstavnikom srbskih oblasti. Kot razlog za to odločitev so navedli "grožnje, propagando in lažne novice".

Svetovalec kosovskega zunanjega ministra Jetlir Zyberaj je na Facebooku sporočil, da Priština ne bo dovolila vstopa na svoje ozemlje nobenemu predstavniku Beograda. Prepoved bo po njegovih besedah veljala, dokler bo Srbija grozila Kosovu.

"Zaradi hibridnih groženj Srbije Kosovu, stalne propagande in lažnih novic o državi in naših državljanih kot tudi zaradi nedavnih prizadevanj, da bi na severu Kosova izzvali t. i. humanitarno krizo (...), kosovsko zunanje ministrstvo ne bo dovolilo nobenemu predstavniku Beograda obiskati Kosova in vse zahteve bodo zavrnjene, dokler se bo takšno ravnanje nadaljevalo," je zapisal Zyberaj.

Kosovo uvedlo 100-odstotne carine na ves uvoz iz Srbije

Prepoved obiskov je najnovejši v vrsti ukrepov, ki sta jih Beograd in Priština sprejela drug proti drugemu po propadu pogovorov o normalizaciji odnosov pod okriljem Evropske unije. Kosovo je novembra lani uvedlo 100-odstotne carine na ves uvoz iz Srbije. Beograd je po drugi strani preprečil vključitev Kosova v mednarodno policijsko organizacijo Interpol.

Srbija: Na severu Kosova je izbruhnila humanitarna kriza

Kosovo kljub pritiskom ZDA in Evropske unije vztraja pri carinah, zaradi česar Srbija zavrača nadaljevanje pogovorov o normalizaciji odnosov. Odpovedano je bilo tudi srečanje srbskega predsednika Aleksandra Vučića in kosovskega predsednika Hashima Thacija v Parizu, načrtovano za 1. julij.

Aleksandar Vučić | Foto: Reuters Foto: Reuters

Srbija trdi, da je zaradi carin na severu Kosova, kjer živijo pretežno Srbi, izbruhnila humanitarna kriza. Vučić je v sredo obljubi, da bodo tja pretihotapili hrano v slogu Robina Hooda, če bo to potrebno. V Prištini po drugi strani vztrajajo, da je kriza izmišljena, saj da je hrana in tudi vse ostalo na voljo iz drugih držav, da pa je Srbi pod grožnjo nočejo kupovati.

Kosovo in Albanija napovedala usklajevanje zunanje politike

Kosovo in Albanija sta se dogovorila, da bosta usklajevala zunanjo politiko in imela skupna veleposlaništva. Tovrstni dogovor sta v torek v Tirani podpisala kosovski in albanski zunanji minister Behgjet Pacolli in Gent Cakaj. Nekateri poznavalci dvomijo, da bo dogovor dejansko zaživel.

Srbska premierka Ana Brnabić je podpis dogovora označila kot izredno resno zadevo. Kritizirala je dejstvo, da se na dogovor niso odzvale ne ZDA niti Evropska unija.

Kosovski predsednik Hashim Thaci je minuli mesec znova začel govoriti o tem, da se bo Kosovo priključilo Albaniji, potem ko njegovo zavzemanje za "popravek meje" s Srbijo ni obrodilo sadov. V ponedeljek je šel še dlje, ko se je zavzel, da bi parlamenta držav "potrdila željo narodov, da bi živela v eni državi". S tem je obudil možnost, ki je zgodovinsko za mnoge Albance predstavljala samo sanje.

Ne spreglejte