Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 4. 2013,
9.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Severna Koreja Južna Koreja vojna

Ponedeljek, 1. 4. 2013, 9.09

8 let

Korejski polotok tik pred vojno? ZDA aktivirale lovce F-22.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Medtem, ko je Seul ostro zagrozil Pjongjangu, so se odzvale tudi ZDA, ki so v Južni Koreji namestile lovska letala F-22, kar bo zagotovo še podžgalo jezo Severne Koreje.

Kot je na srečanju z visokimi predstavniki vojske in obrambnim ministrom Kim Kvan Jinom v Seulu zatrdila nova konservativna južnokorejska predsednica, jemlje vrsto nedavnih groženj severne sosede zelo resno.

"Če bo Severna Koreja kakorkoli izzvala Južno Korejo in njen narod …" "Če bo (Severna Koreja) kakorkoli izzvala Južno Korejo in njen narod, se moramo odzvati odločno in nemudoma, brez vsakih političnih pomislekov," je bila jasna predsednica. Varovati svoje ljudi je eksistencialna pravica vojske, je poudarila.

Medtem so ZDA sporočile, da so v okviru skupnih vojaških vaj, ki bodo trajale še vse do konca meseca, v Južno Korejo poslale lovski letali F-22 raptor. Lovca sta na Korejski otok priletela iz ameriškega oporišča na Japonskem.

Razkazovanje ameriške vojaške moči Očitno gre za nadaljnje razkazovanje ameriške vojaške moči in pripravljenosti Washingtona, da brani svojo zaveznico Južno Korejo, ob tem ocenjujejo tuje tiskovne agencije. Kot spominjajo, so ZDA nedavno že razburile Pjongjang, ko so v okviru omenjenih vojaških vaj uporabile za radarje nevidne bombnike B-2 in B-52.

Severna Koreja je v soboto sporočila, da stopa v vojno z Južno Korejo. Hkrati je Pjongjang tako Seul kot Washington opozoril, da bi kakršnakoli provokacija lahko povzročila vseobsegajoči jedrski spopad.

Severna Koreja se jedrskemu orožju ne namerava odpovedati V nedeljo so visoki predstavniki severnokorejske komunistične partije ponovili, da jedrsko orožje, njihov zaklad, ni predmet pogajanj in se mu ne bi odpovedali za milijarde dolarjev. Tako so po poročanju severnokorejske državne tiskovne agencije KCNA poudarili člani centralnega komiteja vladajoče Delavske stranke.

V skladu z ukazom voditelja Kim Džong Una so posedovanje jedrskega orožja "zapisali v zakonodajo", saj to predstavlja "življenje naroda in ga ni mogoče opustiti, dokler na Zemlji obstajajo imperialisti in jedrske grožnje", je še sklenil centralni komite. Napovedal je tudi nadaljnji razvoj jedrskih zmogljivosti.

Severna Koreja z novim starim premierom Parlament je tako sprejel odlok, s katerim je formaliziral stališče države do jedrskega orožja. Odlok o "utrditvi pozicije stanja jedrskega orožja za samoobrambo" je bil sprejet soglasno, skupaj z zakonom o raziskovanju vesolja in ustanovitvi državne vesoljske pisarne, je poročala severnokorejska tiskovna agencija KCNA.

Severnokorejski parlament je med drugim potrdil tudi imenovanje novega predsednika vlade. To je postal 74-letni Pak Pong Ju, ki je to funkcijo opravljal že do leta 2007, a so ga zaradi njegove naklonjenosti ekonomskim reformam nato razrešili s položaja.

Ne spreglejte