Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 11. 2023,
9.02

Osveženo pred

5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

premier Nova Zelandija

Ponedeljek, 27. 11. 2023, 9.02

5 mesecev

Konservativec Christopher Luxon prisegel kot novi novozelandski premier

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Novozelandski premier Christopher Luxon | Luxon, nekdanji izvršni direktor letalske družbe Air New Zealand, bo vodil tričlansko desno vlado, s katero se je po šestih letih končala vladavina levosredinske laburistične vlade. | Foto Reuters

Luxon, nekdanji izvršni direktor letalske družbe Air New Zealand, bo vodil tričlansko desno vlado, s katero se je po šestih letih končala vladavina levosredinske laburistične vlade.

Foto: Reuters

Vodja desnosredinske Nacionalne stranke Christopher Luxon je danes prisegel kot novi novozelandski premier, so sporočili iz Wellingtona. Kot prednostne naloge svojega mandata na čelu tričlanske koalicije je navedel izboljšanje gospodarskih razmer v državi, ukrotitev inflacije in znižanje življenjskih stroškov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Luxon, nekdanji izvršni direktor letalske družbe Air New Zealand, bo vodil tričlansko desno vlado, s katero se je po šestih letih končala vladavina levosredinske laburistične vlade. V njej sta poleg njegove Nacionalne stranke, ki je na volitvah sredi oktobra slavila in si zagotovila 48 sedežev v 120-članskem parlamentu, še desna libertarna stranka ACT in populistično-nacionalistična stranka NZ First.

Njegova glavna naloga popraviti gospodarsko stanje v državi

"To je čast, privilegij in velika odgovornost," je na slovesnosti v prestolnici dejal novopečeni predsednik vlade. Podaril je, da bo njegova "naloga številka ena" popraviti gospodarsko stanje v državi. "Znižati moramo življenjske stroške in obvladati inflacijo, da bomo lahko znižali obrestne mere in poskrbeli, da bo hrana bolj dostopna," je pojasnil 53-letnik, ki je postal 42. premier Nove Zelandije.

Poleg omenjenih ukrepov naj bi si nova vlada prizadevala zajeziti kriminal, prepovedati uporabo mobilnih telefonov v šolah in opustiti načrtovano zvišanje davka na gorivo. Odpravila naj bi tudi protikadilsko zakonodajo, ki jo je predstavila vlada nekdanje laburistične premierke Jacinde Ardern. Ta je med drugim predvidevala prepoved prodaje tobačnih izdelkov vsem, ki so se rodili po letu 2008.

Podnebni aktivisti Avstralija
Novice Avstralska policija aretirala več kot sto podnebnih aktivistov #video
Robert Golob
Novice Vlade prvič ne podpira več kot polovica vprašanih
Ne spreglejte