Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 12. 2011,
7.49

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

ZDA proračun

Sobota, 17. 12. 2011, 7.49

7 let, 12 mesecev

Kongres in Bela hiša tik pred dogovorom o proračunu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ameriški kongres je uspel najti rešitev, ki bo začasno preprečila zaprtje dela vladnih agencij in za dva meseca podaljšala veljavnost davčnih olajšav na plače in izplačevanje podpore za brezposelne.

Predsednik Barack Obama je podpisal zakon, po katerem se za 24 ur podaljša financiranje dela desetih vladnih agencij, dokler senat ne bo potrdil proračunskih zakonov, vrednih tisoč milijard dolarjev. Predstavniški dom kongresa je te zakone potrdil v petek z 296 glasovi proti 121. Od proračunskih zakonov za leto 2012, ki se je začelo s 1. oktobrom, je kongres doslej potrdil le 662 milijard dolarjev vreden zakon o porabi Pentagona.

Demokrati so se odpovedali varčnejšim žarnicam, republikanci pa strožji politiki do Kube Pogajanja med republikanci in demokrati so prinesla nekaj kompromisov. Demokrati so se tako odpovedali zahtevi, da bi v ZDA uvedli nove, varčnejše žarnice, in uveljavili strožja pravila glede onesnaževanja v rudnikih premoga, republikanci pa so se odpovedali zahtevi, da Obama prekliče dovoljenje za pogostejše obiske Kube ljudem, ki živijo v ZDA in imajo na otoku sorodnike.

Dogovor naj bi veljal tudi za senat, ki naj bi ga potrdil še danes. Poleg tega so se pogajalci demokratov in republikancev dogovorili o začasnem podaljšanju veljavnosti davčnih olajšav na plače in izplačevanju podpore za brezposelne. Oboje bi se izteklo 31. decembra in Obama se je odločno zavzemal za podaljšanje.

Republikanci bi gradili naftovod, okoljevarstvene organizacije so proti Vendar pa so republikanci v predlog zakona vključili naftovod od Kanade do Teksasa, zato je Obama napovedal veto na predlog, ki bo od njega zahteval takojšnjo potrditev začetka del na naftovodu. Republikanci trdijo, da bo naftovod odprl do 100.000 delovnih mest, na njihovi strani so tudi sindikati. Okoljevarstvene organizacije pa opozarjajo, da je naftovod tvegan in dolgoročno ne prinaša nobenih posebnih koristi v smeri zmanjševanja odvisnosti od uvožene nafte. Obama je zato vztrajal, da je potrebno najprej opraviti analize vpliva na okolje, odločitev o naftovodu pa je želel preložiti na čas po volitvah novembra 2012.

Zdaj so dosegli dogovor, da se mora Obama v 60 dneh po novem letu odločiti, ali bo izdal dovoljenje za naftovod ali pa bo menil, da zadeva ni v nacionalnem interesu ZDA. Za Obamo je trenutno najpomembnejše to, da se po 1. januarju 2012 davki na plače ne bodo zvišali, republikanci pa so dobili v roke sredstvo za nanj, če naftovoda ne bo potrdil.

Ne spreglejte