Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 4. 2013,
14.59

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ameriška centralna banka ponarejanje

Petek, 26. 4. 2013, 14.59

7 let, 12 mesecev

Konec ponarejanja? Američani predstavili nov bankovec za 100 dolarjev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
ZDA bodo oktobra v obtok poslale nov bankovec za sto dolarjev, ki bo vseboval nekatere nove oziroma izboljšanje zaščitne elemente, oblikovno in funkcionalno pa bo spominjal na evrskega stotaka.

Ameriška centralna banka je sporočila, da bo nov bankovec za sto dolarjev še vedno nosil portret Benjamina Franklina, enega očetov ameriške države, hkrati pa so bankovcu dodali številne zaščitne elemente, ki naj bi preprečevali ponarejanje.

Najpogostejša tarča ponarejevalcev Med temi je tako mogoče najti nov moder tridimenzionalni trak in izginjajoč Zvon svobode (Liberty Bell), bankovec pa bo ob nagibu spreminjal barvo iz bakrene v zeleno. Hkrati se ponaša z veliko številko 100, ki prav tako spreminja barvo. Prenovljen bankovec bi sicer v obtok moral stopiti že februarja 2011, vendar so pristojni njegovo splavitev preložili za nedoločen čas. Bankovec za sto dolarjev je največji bankovec v obtoku v ZDA, obenem pa je tudi najpogostejša tarča ponarejevalcev. Nazadnje je bil posodobljen leta 1996.

Američani so sicer zelo konservativni pri spreminjanju svojih bankovcev, nova oblika pa bo v javnosti nedvomno sprožila veliko razburjenja tako zaradi oblikovnih posebnosti kot tudi zaradi dejstva, da spominja na bankovec za sto evrov.

Superbankovci iz Severne Koreje Ameriški bankovci namreč že leta ohranjajo prepoznavno barvo in obliko, celotna serija od enega do stotih dolarjev pa si je izredno podobna. Nekateri mediji namigujejo, da želi ameriška centralna banka z zadnjimi spremembami zajeziti predvsem produkcijo t.i. superbankovcev, ki naj bi izvirali iz Severne Koreje, pri katerih je mogoče govoriti o tako sofisticiranih ponaredkih, da jih lahko prepoznajo le največji strokovnjaki.

Stare bankovce za sto dolarjev bo Ameriška centralna banka postopoma začela umikati, vendar bodo ostali zakonito plačilno sredstvo, dokler bodo v obtoku.

Ne spreglejte