Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 12. 2014,
13.29

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

predsednik Hrvaška premoženje plača Borut Pahor

Četrtek, 11. 12. 2014, 13.29

7 let, 12 mesecev

Koliko imajo pod palcem hrvaški predsedniški kandidati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V decembrski tekmi za hrvaškega predsednika se bodo pomerili štirje kandidati. Največ premoženja ima aktualni predsednik Ivo Josipović, najvišjo plačo protikandidatka Kolinda Grabar Kitarović.

Hrvaška bo 28. decembra volila predsednika. Za predsedniški stolček se bodo potegovali dozdajšnji predsednik Ivo Josipović, Kolinda Grabar Kitarović, Milan Kujundžić in Ivan Vilibor Sinčić.

Hrvaški Jutarnji list je pod drobnogled vzel njihovo premoženje. Trije kandidati glede razkritja niso imeli zadržkov, četrti kandidat Sinčić pa podatkov o premoženju ni posredoval.

V najboljšem položaju aktualni predsednik Aktualni predsednik Josipović je v najboljšem materialnem položaju, saj ima skupaj z ženo v lasti kar štiri nepremičnine, ki so vredne 5,5 milijona kun oziroma 720 tisoč evrov. Ima pa tudi največ prihrankov. Na začetku mandata je namreč prijavil 250 tisoč evrov in 90 tisoč kun, kar je slabih 12 tisoč evrov.

Protikandidatka Grabar Kitarovićeva ima sicer višjo plačo kot Josipović, a se to ne odraža v njenih prihrankih. Štiri leta je prejemala 20 tisoč evrov bruto, kar je plačni razred namestnika generalnega sekretarja v Natu. V lasti ima eno stanovanje, dva avtomobila in osmino hiše na otoku Lošinj. Njeni prihranki znašajo 170 tisoč evrov.

Predsednik dolžan razkriti podatke o premoženju Tretji kandidat ima v lasti več nepremičnin kot protikandidatka, in sicer poleg stanovanja v Zagrebu še apartma na morju in hišo v rojstnem kraju Ivanbegovini, so pa njegovi prihranki izrazito manjši in znašajo okoli 150 tisoč kun oziroma slabih 20 tisoč evrov.

Kandidati za predsednika sicer niso dolžni posredovati podatkov o premoženju, mora pa to storiti izvoljeni predsednik.

Borut Pahor med najrevnejšimi voditelji Kar zadeva samo predsedniško plačo, je naš predsednik Borut Pahor v podobnem položaju kot hrvaški predsednik. Zadnji podatki za avgust 2014 kažejo, da je njegova povprečna bruto plača znašala 5.598 evrov, kar je okoli tri tisoč evrov neto.

S svojimi okoli 61 tisoč evri bruto letne plače se je uvrstil tudi na lestvico najrevnejših svetovnih voditeljev, in sicer na peto mesto.

Med predsedniško kampanjo leta 2012 je tudi Pahor predstavil svoje premoženje. Takrat je, kot je poročal časnik Finance, dejal, da ima v lasti tri četrtine stanovanja na Cesti v Mestni log (vrednost po Gursu 176 tisoč evrov), renault 4, nekaj malega vrednostnih papirjev in nekaj tisočakov gotovine.

Je pa zato toliko bolj izstopala njegova partnerica Tanja Pečar, ki je imela 370 tisoč evrov prihrankov, četrtino skupnega stanovanja, tretjino hiše na drugem koncu prestolnice in tri leta starega volva. Je tudi lastnica svoje odvetniške pisarne.

Ne spreglejte