SiolNET. Novice Svet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ko se v vojski bojuje več kot štiri tisoč otrok

1

termometer

 | Foto:
Leta 2013 je bilo v spopadih po svetu v vojski zaposlenih več kot štiri tisoč otrok, kažejo podatki, ki so jih predstavili Združeni narodi.

V letnem poročilu generalnega sekretarja Združenih narodov Bana Ki Muna o otrocih v oboroženih spopadih se je na t. i. seznamu sramote znašla tudi zloglasna nigerijska islamistična uporniška organizacija Boko Haram. Ta je aprila iz šole ugrabila več kot 200 deklet, pa tudi sicer redno nekaznovano napada vasi po državi, njihove prebivalce pa pobija in ugrablja.

Na seznamu je tako osem vlad in 51 nevladnih organizacij ali skupin, kjer so otrokom kršene človekove pravice, saj jih prisilijo, da se pridružijo vojski, jih ubijejo ali spolno zlorabljajo.

Kršitelji pogosto nekaznovani Kot kažejo podatki, je po svetu več kot štiri tisoč otrok, ki so bili prisiljeni, da se pridružijo vojski, ocenjujejo pa, da to število iz dneva v dan narašča in da je še več tisoč takšnih, ki so se pridružili vojski ali uporniškim skupinam.

Glavna težava pri tem je, kot opozarja poročilo, da so kršitelji otrokovih pravic pogosto nekaznovani.

Za otroke nevarne predvsem afriške države Leila Zerrougui, predstavnica ZN za otroke vojake, je na novinarski konferenci povedala, da predvsem islamski ekstremisti v Iraku ustvarjajo izjemno nasilno in nevarno okolje za otroke.

Prav tako nevarne države so Nigerija, kjer deluje uporniška skupina Boko Haram, in še nekatere druge afriške države, kot so Južni Sudan, Srednjeafriška republika, Somalija, Kongo, ter azijska država Afganistan.

Je pa Zerrouguijeva izpostavila tudi pozitivno zgodbo. Čad so namreč umaknili s t. i. seznama sramote, saj je nacionalna vojska izvedla vse potrebne ukrepe za zaščito otrok, ki so bili predvideni v načrtu ZN.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin