SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ko se je KPK lotila njegovega kroga ljudi, jo je razpustil

4

termometer

Demokratski guverner New Yorka Andrew Cuomo se je znašel v težavah zaradi razpustitve protikorupcijske komisije, ki jo je sam ustanovil julija lani.

Guverner naj bi komisijo razpustil, ko je začela preiskovati ljudi in organizacije blizu Cuoma, in zadevo zdaj preiskuje zvezno tožilstvo, poroča New York Times.

New York se je lani poleti spopadal s številnimi škandali, povezanimi z državnimi kongresniki v prestolnici Albany. Cuomo je ustanovil posebno dvostrankarsko protikorupcijsko komisijo, sestavljeno iz demokratov in republikancev, da razčisti zadeve. Lani avgusta je dejal, da ima komisija proste roke in lahko preiskuje kogarkoli želi, tudi njega.

Ko ga je komisija držala za besedo, pa je bilo šale konec. Guvernerjev urad je ustavil preiskavo podjetja Buying Time, katerega stranka je Cuomo, ustavil je preiskavo nepremičninskega odbora New Yorka, ki je financiral Cuomove kampanje in tudi druge preiskave. Na sume vpletanja v delo komisije je Cuomo aprila odvrnil, da je komisija njegova in lahko dela, kar hoče.

Zvezni tožilec z Manhattna Preet Bharara se s tem očitno ne strinja, saj je prevzel vso dokumentacijo junija razpuščene komisije in ugotavlja, ali bo kaj materiala za pregon morda tudi guvernerja. Komisija bi morala delovati najmanj 18 mesecev, guverner pa ji je stopil na rep po slabem letu dni. Cuomo se v ZDA omenja kot eden od mogočih demokratskih predsedniških kandidatov leta 2016.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin