Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 8. 2016,
13.28

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,53

1

Natisni članek

Donald Trump Hillary Clinton volitve v ZDA 2016 Peter Verovšek

Torek, 9. 8. 2016, 13.28

6 let, 7 mesecev

"Ko ljudje vidijo, da Trumpove ideje podpirajo rasisti, se ustrašijo"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,53

1

Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Republikanskega kandidata Donalda Trumpa in demokratsko kandidatko Hillary Clinton do volilnega obračuna ločijo še trije meseci. Trump je v zadnjih tednih tudi sam poskrbel, da se je njegov zaostanek še povečal.

Ameriški spletni medij Huffington Post v spodnji grafiki prikazuje gibanje podpore Clintonovi in Trumpu od lanskega maja do danes. Grafika vključuje 268 različnih javnomnenjskih anket.

Ankete se sicer med seboj precej razlikujejo. Po sobotni anketi agencije Reuters Trump za Clintonovo zaostaja le za manj kot tri odstotne točke, medtem ko je še prejšnji ponedeljek razlika znašala osem odstotnih točk. Nasprotno pa anketa ameriške televizijske hiše CNN, izvedena med 29. julijem in 4. avgustom, kaže, da razlika med kandidatoma znaša deset odstotnih točk.

Upoštevati je treba, da ima vsaka anketa statistično mejo napake – običajno od tri do pet odstotkov. Če so razlike med anketami znotraj te napake, lahko rečemo, da je rezultat izenačen, če je zunaj, lahko trdimo, da nekdo vodi, pravi politolog in predavatelj na harvardski univerzi Peter Verovšek.

Trump je dejal, da bi, če bi od Rusije zahtevali vrnitev Krima, lahko povzročili tretjo svetovno vojno. | Foto: Reuters Trump je dejal, da bi, če bi od Rusije zahtevali vrnitev Krima, lahko povzročili tretjo svetovno vojno. Foto: Reuters

Streli v lastno koleno

Za padec podpore v zadnjih tednih je Trump kriv tudi sam:

- spustil se je v besedno vojno s starši padlega ameriškega vojaka Humayuna Khana. Njegov oče je v svojem govoru na demokratski konvenciji opozoril, da ljudem, kot je bil njegov sin, ki je dal življenje za ZDA, Trump ne bi dovolil vstopa v državo. Republikanski kandidat se je obregnil ob Khanovo ženo, ki je stala ob možu, češ da je morala biti tiho in da je taka pač muslimanska kultura.

- Zapletel se je s polemičnimi izjavami o ruski okupaciji Krima. Ni izključil možnosti, da bi okupacijo priznal, dejal pa je tudi, da je tamkajšnje prebivalstvo po njegovih informacijah raje pod rusko oblastjo.

- Nastopa na republikanski konvenciji ni izkoristil, saj je podpora po obeh konvencijah Clintonovi narasla, Trumpu pa padla. Njegova žena Melania pa je bila obtožena, da je dele svojega govora na konvenciji prepisala iz govora trenutne prve dame ZDA Michelle Obama iz leta 2008.

Poleg mnogih očitkov iz demokratske stranke se Trumpu v zadnjem času zoperstavljajo tudi nekateri republikanci, ki so zapisali, da bi bil "najbolj neodgovoren predsednik v zgodovini ZDA". Med republikanci v predsedniški bitki dobiva celo konkurenta Evana McMullina, ki pa bo nastopil kot neodvisni kandidat.

"S svojimi izjavami se velikokrat sam ustreli v koleno, ker nima dovolj samodiscipline," o Trumpu pravi Verovšek. | Foto: Reuters "S svojimi izjavami se velikokrat sam ustreli v koleno, ker nima dovolj samodiscipline," o Trumpu pravi Verovšek. Foto: Reuters

Disciplina vs. resničnostni šov

"Po republikanski konvenciji je kazalo, da se je Trump izenačil s Clintonovo, a je po konvenciji demokratov postalo jasno, da je bilo to lažno, saj je podpora Clintonovi po demokratski konvenciji še bolj narasla. Trump se je nato spustil v spor z družino, ki je izgubila sina v vojni v Iraku. Take družine v ZDA uživajo vse spoštovanje, zato Trumpov odnos za večino ameriške družbe ni bil sprejemljiv. Vso podporo, ki si jo je morda pridobil po konvenciji, je s tem ravnanjem zapravil," je prepričan Verovšek.

"Demokratična konvencija je tekla zelo gladko, veliko je bilo zvezdnikov, bivših predsednikov, medtem ko je bila konvencija republikancev s Trumpom na čelu kot resničnostni šov ali profesionalna rokoborba," komentira Verovšek. "Zelo nenavadno je tudi, da na konvenciji ni bilo nekdanjih republikanskih predsednikov. To kaže, da ima Clintonova veliko bolj tradicionalno, disciplinirano kampanjo. Zna se fokusirati na zadeve, ki so njej v prid, Trump pa se ne zna zadržati. S svojimi izjavami se velikokrat sam ustreli v koleno, ker nima dovolj samodiscipline," je še dejal.

V fenomenu Donalda Trumpa je marsikdo našel prostor, kjer ne vlada politična korektnost, ampak lahko govori, kot je vedno mislil, pravi predavatelj politologije na harvardski univerzi Peter Verovšek. | Foto: Osebni arhiv V fenomenu Donalda Trumpa je marsikdo našel prostor, kjer ne vlada politična korektnost, ampak lahko govori, kot je vedno mislil, pravi predavatelj politologije na harvardski univerzi Peter Verovšek. Foto: Osebni arhiv

Ker ga podpirajo tudi skrajneži, se ljudje ustrašijo

"Veliko zmernih desničarjev ne mara Hillary in bi radi podpirali republikanca, a jih je malo sram, da bi podpirali Trumpa. Po drugi strani pa je verjetno večji odstotek prebivalstva, kot bi si morda mislili, takih, ki je v fenomenu Donalda Trumpa našel prostor, kjer ni vladala politična korektnost, ampak je lahko govoril, kot je vedno mislil," pravi Verovšek. Fenomen primerja z brexitom, ki je sprožil veliko ksenofobije, ki je verjetno sicer že bila v družbi, a so jo politiki še spodbudili, da so jo ljudje začeli odkrito izražati.

Verovšek poudarja, da se je veliko ljudi, ki bi Trumpa sicer podprli, ustrašilo, ker ga podpirajo skrajneži. "Marsikdo podpira večji nadzor na mejah, a ko slišijo, da Trumpove ideje podpirajo rasisti in voditelj ameriške nacistične stranke, se ustrašijo."

Kaj o Donaldu Trumpu meni Slovenka iz Arizone Veronika Drab Corcoran?
Osebno vidim, da Trumpa ljudje podpirajo zato, ker je podjetnik, šel je čez marsikakšne vzpone in padce. Takšno je pač življenje. Vedno je delal etično, no, morda je našel kakšne luknje v zakonu in jih izkoristil, a to počnejo vsi. Sledil je tistim principom, ki so v državi veljali. Menim, da ga imajo ljudje tudi zato radi. On je populist, ki se zna prilagoditi množicam, vsekakor pa zna biti zelo zrel in odgovoren, ko se predstavi v bolj intimnemu okolju. Nikoli ni bil morilec in ima zdrav in zelo preprost pogled na življenje.

To, da nikoli ni kadil, ne pije in zdravo živi, se mi zdi dober začetek za dobrega predsednika. Če se naši voditelji ne vrnejo k zdravim osnovnim načelom, kako pa nas bodo lahko vodili? Zmotil me je zdajšnji predsednik Obama, ko se je med mladimi širokoustil glede kajenja marihuane, da bi jih zabaval. Zdi se mi prav, da se zgled človeka kaže po njegovih rezultatih, kajti mladi ljudje potrebujejo zgled uspešnih ljudi, ki se ne zatekajo k drogam, razen v primeru bolezni. Trump je zelo pameten človek z zelo poneumljenimi govori (smeh, op. p.). A očitno je to to, kar Amerika ta hip potrebuje.

Celoten intervju lahko preberete tule.

Ne spreglejte