Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Torek,
9. 8. 2016,
6.50

Osveženo pred

7 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Natisni članek

republikanci volitve v ZDA 2016 Donald Trump

Torek, 9. 8. 2016, 6.50

7 let, 5 mesecev

Republikanski varnostni strokovnjaki ostro napadli Trumpa

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03
Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Seznamu napadov iz demokratskega tabora in dela republikanske stranke lahko Donald Trump doda še negativno mnenje okoli 50 republikanskih strokovnjakov za varnost, ki so zapisali, da bi bil "najbolj neodgovoren predsednik v zgodovini ZDA".

V javnem pismu, pod katerega se je podpisalo 50 strokovnjakov, so med drugim zapisali, da Trump nima "potrebnega značaja, vrednot in izkušenj", da bil predsednik. Številni podpisniki tokratnega pisma, med njimi je tudi nekdanji direktor obveščevalne agencije Cia Michael Hayden, se marca letos pod podobno pismo niso podpisali, kar kaže, da znotraj republikanske stranke vse bolj narašča nezadovoljstvo z newyorškim milijarderjem, ki pa je kljub temu vmes uradno prejel nominacijo stranke za predsednika ZDA.

K novemu pismu je po pisanju ameriških medijev podpisnike spodbudil Trumpov poziv ruskim hekerjem, naj vdrejo v server njegove demokratske tekmice Hillary Clinton. Trump je pozneje sicer pojasnjeval, da se je s pozivom le šalil.

Ne bodo glasovali za Trumpa

"Slabi ameriško moralno avtoriteto kot voditelja svobodnega sveta. Zdi se, da nima osnovnega znanja o ustavi in zaupanja v ustavo, ameriške zakone in ameriške institucije, med drugim versko toleranco, svobodo medijev in neodvisno sodstvo. Nihče od nas ne bo volil za Donalda Trumpa," so še zapisali in se tako pridružili seznamu republikancev, ki so javno oznanili, da novembra svojega glasu ne bodo oddali Trumpu. Na tem seznamu so že nekdanja prva dama Barbara Bush, njen sin in letošnji kandidat za republikansko predsedniško nominacijo Jeb Bush, republikanski predsedniški kandidat pred štirimi leti Mitt Romney in letošnji kandidat za republikansko nominacijo John Kasich.

"Vi ste krivi, da je svet tako nevaren"

Trump je prekinil republikansko tradicijo glede številnih zunanjepolitičnih vprašanj. Tako je na primer podvomil, ali bi morale ZDA spoštovati svoje zaveze Natu, podprl je mučenje in namignil, da bi se morali Južna Koreja in Japonska oborožiti z jedrskim orožjem.

V odgovor na pismo je Trump podpisnikom zabrusil, da so del "propadle washingtonske elite", ki se želi obdržati na oblasti. Dodal je, da podpisniki niso ljudje, ki imajo prave odgovore za Američane. "Zahvaljujemo se, da so se izpostavili, saj tako vsi v državi zdaj vedo, kdo je kriv, da je svet tako nevaren," je bil oster.

Ne spreglejte