Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 4. 2023,
6.52

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

1

Natisni članek

kmetijstvo Slovenija med žito Irena Šinko

Torek, 25. 4. 2023, 6.52

12 mesecev

Kmetijski ministri o težavah zaradi ukrajinskega žita in označevanju medu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

1

Irena Šinko | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Kmetijski ministri članic EU, med njimi slovenska ministrica Irena Šinko, se bodo danes med drugim posvetili težavam, s katerimi se kmetje v nekaterih članicah srečujejo zaradi presežkov cenejšega žita iz Ukrajine. Pričakovati je tudi razpravo o predlogih Evropske komisije glede označevanja medu.

Evropska komisija si namreč prizadeva za evropsko rešitev težav, s katerimi se kmetje zaradi poplave žita iz Ukrajine srečujejo predvsem na Poljskem, Madžarskem, Slovaškem, v Romuniji in Bolgariji. V tej luči predlaga več ukrepov ter za kmete v teh državah sto milijonov evrov dodatne finančne pomoči.

EU ima namreč z Ukrajino, ki zgodovinsko velja za žitnico Evrope, sklenjen prostotrgovinski sporazum, na podlagi katerega so začasno odpravljene carine za uvoz ukrajinskega žita. Obenem pa je v luči posledic ruskega napada na državo in blokade ukrajinskih pristanišč za žito iz te države omogočila tranzitne koridorje do pristanišč v Uniji.

A ker na obstoječi infrastrukturi vseh količin žita ni mogoče obdelati, se kopičijo zaloge, zaradi česar je na trgu pristalo veliko žita po tako nizkih cenah, da izkrivljajo tržne razmere. Omenjene članice so zaradi tega mimo skupne trgovinske politike EU že sprejele enostranske prepovedi uvoza žita in nekaterih drugih kmetijskih pridelkov.

Ministri tudi o označevanja porekla medu

Poleg te pereče tematike preteklih dni bi lahko ministri danes opravili še prvo razpravo o predlogih prenove tržnih standardov, ki se uporabljajo za agroživilske proizvode. Med temi je tudi jasnejše označevanje porekla medu.

To je področje, pri katerem se je močno angažirala Slovenija. A če Komisija predlaga, da bi bilo treba na embalažo mešanic medu zapisati vse države, iz katerih je med, si Slovenija prizadeva, da bi bil zapisan tudi delež medu iz posamezne države.

Slovenski med
Novice Bruselj predlaga jasnejša pravila označevanja porekla medu
Ne spreglejte