Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 8. 2019,
10.41

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

1

Natisni članek

aretacija pisatelj Avstralija Kitajska

Torek, 27. 8. 2019, 10.41

4 leta, 7 mesecev

Kitajska zaradi vohunjenja prijela avstralskega pisatelja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

1

Kitajska je zaradi očitkov o vohunjenju danes uradno aretirala avstralskega pisatelja Yang Hengjuna. Avstralska zunanja ministrica Marise Payne je izrazila zaskrbljenost in razočaranje nad aretacijo pisatelja, ki je bil pred tem v pridržanju osem mesecev. Kitajsko je ob tem pozvala k pošteni in transparentni rešitvi.

"Yang Hengjun je bil v pridržanju v Pekingu več kot sedem mesecev, in to v slabih razmerah in brez obtožnice. Kitajska do zdaj ni pojasnila razlogov za njegovo pridržanje," je opozorila avstralska zunanja ministrica Marise Payne.

Kitajska
Novice Trump: Kitajska nima druge izbire, kot da popusti pod ameriškim pritiskom

Pisateljev odvetnik trdi, da so Yanga aretirali zaradi prodemokratičnih aktivnosti

Predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Geng Šuang je medtem poudaril, da Yangov primer na Kitajskem obravnavajo v skladu z zakonodajo, Avstralec je po njegovih navedbah po osmih mesecih pridržanja v dobrem zdravstvenem stanju. "Kitajske oblasti bodo primer obravnavale strogo po zakonu in bodo ščitile njegove človekove pravice," je dodal.

Pisateljev odvetnik Rob Stary je presodil, da so Yanga aretirali zaradi njegovih prodemokratičnih aktivnosti. Izrazil je zaskrbljenost zaradi obtožb o vohunjenju, za katere kitajska zakonodaja predvideva smrtno kazen. Pisatelj je po poročanju medijev januarja letos izginil v mestu Guangdžov, kamor je na obisk k študentu prispel iz New Yorka. Kitajske oblasti več mesecev niso priznale, da so ga pridržale.

Peking nezadovoljen z izjavo G7 o protestih v Hongkongu

Uradni Peking je danes izrazil tudi globoko nezadovoljstvo s sklepno izjavo, ki so jo na vrhu v francoskem Biarritzu v ponedeljek sprejeli voditelji skupine držav G7. V njej so namreč izrazili podporo avtonomiji Hongkonga in po mesecih nemirov pozvali k umiritvi razmer.

"Izražamo globoko nezadovoljstvo in odločno nasprotovanje izjavi, ki so jo pripravili voditelji G7 glede zadev v Hongkongu," so sporočili s kitajskega ministrstva za zunanje zadeve. Voditelji držav G7 so v Biarritzu podprli avtonomijo Hongkonga, kot jo določa sporazum med Veliko Britanijo in Kitajsko iz leta 1984, ter pozvali k miru v mestu, ki ga že več kot dva meseca pretresajo protivladni protesti, na katerih večkrat pride tudi do spopadov med demonstranti in policisti.

Džakarta
Novice Indonezija bo prestolnico iz Džakarte preselila na Borneo

Kitajska pozvala Avstralijo, naj se ne vmešava v primer

Avstralski konzularni predstavniki so Yanga med njegovim pridržanjem večkrat obiskali. Kitajsko zunanje ministrstvo je Avstralijo ob tem pozvalo, naj se ne vmešava v primer, ob tem pa so zagotovili, da bo njihova preiskava zakonita. 53-letni Yang je nekdanji kitajski diplomat in akademik, avstralski državljan pa je postal leta 2002. Na Kitajskem so njegovi članki in blogi na temo demokracije in človekovih pravic precej brani.

Ne spreglejte