Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 2. 2013,
19.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Kitajska Ciper Evropska unija

Ponedeljek, 25. 2. 2013, 19.48

8 let

Kitajci so okupirali Ciper

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ker z nakupom nepremičnine dobijo tudi vizum za stalno bivanje v Evropski uniji, se vse več Kitajcev odloči za nakup hiše na Cipru.

Na letališču v Larnaci je vse več oglasov za prodajo nepremičnin v kitajščini. Na Cipru je vse več Kitajcev, celo toliko, da je bil letošnji pustni karneval v Pafosu posvečen prav Kitajski.

Odkar se je začela evropska kriza, ki je prizadela tudi Ciper, so cene nepremičnin upadle za okoli 15 odstotkov. Toda po uradnih podatkih so med avgustom in oktobrom lani prodali več kot 600 nepremičnin Kitajcem, 90 odstotkov vseh v Pafosu.

"Pravi razcvet se je zgodil avgusta lani, ko se je vlada odločila, da kupcem nepremičnin iz tretjih držav odobri vizum za stalno prebivanje," je za Guardian potrdil Giorgios Leptos, direktor nepremičninske družbe. Možnost, da pridobijo vizum za stalno prebivanje v državi Evropske unije, je velik magnet za Kitajce, saj jim omogoča prosto potovanje po vsej Evropi.

"Hiša na Cipru pomeni prosto pot v Evropo, kar je super za mlade," je v Pekingu razložila Lisha Tang, ki jo zanima nakup nepremičnine. Med kupci nepremičnin pa niso le mladi. Tudi starejši Kitajci se odločijo za to, da bi stalni vizum zagotovili svojim otrokom in jih poslali v evropske šole. Več kot osemdeset odstotkov kitajskih milijonarjev želi svoje otroke šolati v tujini.

Seveda pa morajo za pridobitev vizuma za stalno prebivanje izpolnjevati nekaj pogojev. Nepremičnina mora biti vredna najmanj 300.000 evrov, ne smejo biti kaznovani in v banko morajo za vsaj tri leta položiti depozit v vrednosti 30.000 evrov. Če izpolnjujejo vse te pogoje, vizum dobijo v 45 dneh.

Vizumi tudi na Portugalskem in Irskem

Ciper ni edina evropska država, ki za nakup nepremičnine ponuja vizum za stalno prebivanje. Lani so podobno odločitev sprejeli tudi na Irskem in Portugalskem, v kratkem pa bo tako tudi v Španiji, ki se želi na ta način rešiti ogromnega števila neprodanih novogradenj. S takimi odločitvami se strinja tudi Evropska komisija, saj je podelitev vizuma za stalno bivanje v domeni posameznih držav. Prav tako niso poenoteni pogoji za vstop vlagateljev v Evropsko skupnost.

Priseljevanje mladih, izobraženih in bogatih Kitajcev je v Evropi celo dobrodošlo. Toda težava nastane, ko gre za njihovo gibanje znotraj schengenskih meja. "Težava je, če jim je stalno bivanje zagotovljeno v državi, ki je del schengenskega območja,“ opozarja François Godement, vodja kitajskega programa pri Evropskem svetu: "Ciper ni del schengenskega območja, toda Portugalska in Španija sta. Tu bi lahko Bruselj videl nekatere težave."

V primeru Cipra lahko člani družine kupca nepremičnine takoj zaprosijo za rezidenčni vizum, toda vsak mora na banko položiti 30.000 evrov. To je vsota, ki jo lahko kitajski državljan enkrat na leto odnese iz Kitajske.

Vizum pa ni edini razlog za selitev Kitajcev v tujino. V državi s politiko enega otroka je drugi otrok dovoljen, če je rojen v tujini. Zato se jih veliko odloči tudi, da se preselijo na Ciper, dobijo še enega otroka, nato pa se vrnejo na Kitajsko.

Med razlogi, zakaj so si izbrali Pafos, navajajo, da je miren, z nizko stopnjo kriminala, v bližini so gore. "Je zelo drugačen kot kitajska mesta, zato jih privlači," meni nepremičninski agent. "Prepričani so, da je v Pafosu prihodnost. V desetih letih naj bi zgradili novo marino, novo pristanišče in nove cestne povezave. Leta 2017 bo to kulturna prestolnica Evrope. Prepričani so, da je nakup nepremičnine tu dobra naložba."

Ne spreglejte