Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 11. 2017,
7.01

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10

3

Natisni članek

jedrsko orožje Kim Jong Un Severna Koreja

Sreda, 29. 11. 2017, 7.01

6 let, 4 mesece

Kim Džong Un: Dosegli smo polno jedrsko suverenost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10

3

Kim Jong Un | Foto Reuters

Foto: Reuters

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je sporočil, da so po zadnji uspešni izstrelitvi balistične rakete, ki lahko zadene katerikoli cilj v ZDA, dosegli polno jedrsko suverenost. Poznavalci menijo, da gre za nov izziv za predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki je v preteklosti obljubljal, da se kaj takega ne bo zgodilo.

"Kim Džong Un s ponosom sporoča, da smo končno uresničili velik zgodovinski cilj z dokončno zgraditvijo državne jedrske sile, z zgraditvijo raketne sile," je na državni televiziji sporočila znana severnokorejska televizijska napovedovalka Ri Čun Hi, ki se pojavi samo takrat, ko razkrije kakšne pomembne dogodke.

Trdijo, da lahko raketa zadene katerikoli cilj v ZDA

"Velik uspeh v poskusni izstrelitvi medcelinske balistične rakete hwasong-15 je neprecenljiva zmaga, ki jo je dosegel velik in junaški severnokorejski narod," je še dejala televizijska napovedovalka. Po navedbah severnokorejske tiskovne agencije KCNA je medcelinska balistična raketa hwasong-15 sposobna zadeti katerikoli cilj na ozemlju ZDA.

Po navedbah Pjongjanga je raketa, ki so jo izstrelili danes ob 3. uri zjutraj po tamkajšnjem času, dosegla višino 4.475 kilometrov in opravila 950 kilometrov dolgo pot z izstrelišča.

Japonska televizija NHK je poročala, da je raketa preletela severni otok Hokaido in nato padla nekam v Tihi ocean.

"Rešili bomo to situacijo," je v odzivu dejal Trump, podrobnosti pa ni razkrival. Poudaril je, da ZDA za sedaj nimajo namena spremeniti svojega pristopa do Pjongjanga.

Strokovnjak za jedrsko orožje David Wright je za tuje medije izjavil, da lahko, sodeč po do sedaj znanih podatkih, raketa doseže tudi prestolnico ZDA Washington, da pa bi imela manjši doseg, če bi nanjo namestili pravo jedrsko konjico.

Panika v Tokiju in Seulu

Kljub temu so iz Pentagona sporočili, da tokratna izstrelitev ne predstavlja nevarnosti sami ZDA.

Veliko bolj zaskrbljeni so na Japonskem in v Južni Koreji, kjer so po izstrelitvi klicali nujni sestanek ožjega kabineta vlade oziroma srečanje sveta za nacionalno varnost. Tokio zahteva, da se zaradi izstrelitve zahtevali zasedanje Varnostnega sveta Združenih narodov.

Zaskrbljenost zaradi izstrelitve je izrazila tudi Kitajska, sicer zaveznica Pjongjanga, ki pa jo vse bolj mineva potrpljenje.

Ne spreglejte