Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Nedelja,
16. 8. 2015,
12.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Kim Džong Un ZDA grožnja vojaške vaje

Nedelja, 16. 8. 2015, 12.03

8 let

Kim Džong Un (spet) grozi z napadom na ZDA

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Če ZDA ne bodo odpovedale večnacionalnih vojaških vaj, ki naj bi se začele v ponedeljek, bomo napadli ameriško ozemlje, je zagrozila Severna Koreja.

Južna Koreja vsako leto z ZDA in drugimi zaveznicami vodi vojaške vaje z namenom izboljšanja svoje vojaške pripravljenosti. Vaje so vsakoletne, tako kot tudi grožnje Severne Koreje z napadom. Pjongjang vaje namreč vidi kot provokacijo.

"Bolj kot so intenzivne vojaške vaje, tem bolj silovit mora biti naš vojaški odgovor," je dejal predstavnik za medije severnokorejske Nacionalne komisije za obrambo. Ameriško zunanje ministrstvo je sporočilo, da se zaveda grožnje, ter dodal, da so vaje pregledne, osredotočene na obrambo ter namenjene povečanju vojaške pripravljenosti Južne Koreje in regije, poroča CNN.

"Severna Koreja je nepremagljiva sila" Grožnje severnokorejskega režima pod vodstvom Kima Džonga Una niso nič novega, tokrat pa naj bi bile resnejše. "Vojska in narod niso več, kar so bili v preteklosti, ko so se s puškami borili proti ameriškim jedrskim bombam. Severna Koreja je nepremagljiva sila, ki ima v svojih rokah orožje, do zdaj nepoznano preostalemu svetu," so sporočili iz najbolj izolirane države na svetu.

"Če ZDA želijo, da je njihovo ozemlje varno, se morajo odpovedati vojaškim vajam," so še dodali severnokorejski predstavniki. Severna Koreja v primerjavi z Iranom ni pripravljena sesti za pogajalsko mizo o svojem jedrskem programu. Ali lahko Pjongjang uresniči svoje grožnje, ni znano, številni pa menijo, da Kim Džong Un z grožnjami le zbuja pozornost.

Zgolj zbujanje pozornosti? "Eden od glavnih ciljev propagande mladega voditelja je pritegniti pozornost ZDA. Glede na to, da smo osredotočeni na Islamsko državo, Al Kaido, Rusijo in Ukrajino, bi Kim naredil vse, da pozornost preusmeri nase," je prepričan ameriški general Mark Hertling, zdaj varnostni analitik za CNN.

Ne spreglejte