Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 3. 2018,
6.38

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

2

Natisni članek

Severna Koreja jedrsko orožje Kim Džong Un Donald Trump

Petek, 9. 3. 2018, 6.38

6 let, 1 mesec

Trump napovedal, da se bo sestal s Kim Džong Unom #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

2

Svetovalec za nacionalno varnost Južne Koreje Čung Eui Jong je po srečanju s predsednikom ZDA Donaldom Trumpom v Beli hiši dejal, da je predsednik Severne Koreje Kim Džong Un izrazil pripravljenost za jedrsko razorožitev svoje države in povabil Trumpa na pogovor. Ameriški predsednik je povabilo sprejel.

Video: Planet TV


Ameriški predsednik Donald Trump in severnokorejski voditelj Kim Džong Un naj bi se tako srečala do maja letos, ni pa še znano, kje.

Poznavalci sicer trdijo, da Trump ne bo šel v Pjongjang, Kima pa verjetno ne bo v Washington, tako da bo za srečanje treba najti nevtralen teren.

Pred srečanjem s Trumpom še vrh obeh Korej

Države, kot je Slovenija, so se do zdaj ponujale kot mogoč kraj srečanja med Donaldom Trumpom in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, o možnosti severnokorejsko-ameriškega vrha pa do zdaj ni nihče razmišljal.

Pred vrhom ZDA – Severna Koreja bo predvidoma aprila potekal vrh med Južno in Severno Korejo. Svetovalec za nacionalno varnost Čung Eui Jong je v Washingtonu poudaril, da Kim Džong Un sprejema nadaljevanje rednih vojaških vaj ZDA in Južne Koreje ter da se bo Severna Koreja vzdržala novih jedrskih in raketnih poskusov.

Kim Džong Un | Foto: Reuters Foto: Reuters

Kim ne nasprotuje vojaškim vajam med ZDA in Južno Korejo

Sporočila iz Pjongjanga po mnenju poznavalcev veljajo za veliko presenečenje, saj sta Rusija in Kitajska do zdaj pozivali ZDA, naj se odpovedo vojaškim vajam, ker bodo morda Kima na ta način prepričale o pogajanjih.

Kim Džong Un je delegaciji Južne Koreje na nedavnem obisku v Pjongjangu povedal, da je zavezan k denuklearizaciji, in obljubil, da se bo Severna Koreja vzdržala nadaljnjih jedrskih ali raketnih poskusov. Izrazil je razumevanje za to, da se morajo rutinske skupne vojaške vaje med Južno Korejo in ZDA nadaljevati.

Severnokorejski voditelj je izrazil tudi željo, da se čim prej sestane s Trumpom. "Predsednik Trump je bil hvaležen za poročilo in dejal, da se bo sestal s Kim Džong Unom do maja, da se doseže trajna denuklearizacija," je dejal Čung in izrazil optimizem glede nadaljevanja diplomatskega procesa za možnost mirne rešitve.

Ameriški predsednik Donald Trump kljub spravljivim tonom iz Pjongjanga vztraja pri sankcijah in pritisku na Severno Korejo. | Foto: Reuters Ameriški predsednik Donald Trump kljub spravljivim tonom iz Pjongjanga vztraja pri sankcijah in pritisku na Severno Korejo. Foto: Reuters

ZDA za ohranitev sankcij proti Pjongjangu

ZDA so se leta 1994 s Severno Korejo dogovorile o zaustavitvi jedrskega programa v zameno za okoli štiri milijarde dolarjev pomoči v energiji. ZDA so med drugim obljubile pomoč pri gradnji jedrskega reaktorja na lahko vodo, vendar so projekti zaostajali, Severna Koreja pa je jedrski program nadaljevala.

Ameriški predsednik George Bush mlajši je nato leta 2002 Severno Korejo poleg Irana in Iraka uvrstil med tako imenovane države osi zla, diplomatska prizadevanja pa so dokončno propadla leta 2006 s prvim jedrskim poskusom Pjongjanga.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders je sporočila, da Trump zelo ceni prijazne besede delegacije Južne Koreje in predsednika Mun Džae Ina.

"Povabilo za srečanje s Kim Džong Unom na še nedoločenem kraju in ob nedoločenem času bo predsednik Trump sprejel. Veselimo se Severne Koreje brez jedrskega orožja, medtem pa morajo sankcije in maksimalni pritisk veljati naprej," je sporočila Sandersova.

Medtem se je Trump na srečanje odzval na Twitterju: "Kim Džong Un je govoril o jedrski razorožitvi z južnokorejskimi predstavniki, ne samo o zamrznitvi. Prav tako ne načrtuje nobenih raketnih poskusov Severne Koreje v tem času. Velik napredek je bil narejen, vendar sankcije ostajajo, dokler ne bo dosežen dogovor. Srečanje je na vidiku!"

Za Trumpa ključna tudi podpora Kitajske

Če se bo srečanje med Trumpom in Kimom res zgodilo, bo to sploh prvo srečanje v zgodovini med ameriškim in severnokorejskim predsednikom oziroma med državama, ki sta od leta 1953 formalno še vedno v vojni.

Napoved srečanja med Trumpom in Kimom ter izraz pripravljenosti Severne Koreje, da se jedrsko razoroži, sta dobrodošla novica po več kot letu dni napetosti in medsebojnega zbadanja obeh voditeljev.

Trump je Kima med drugim zmerjal z raketnim možicljem in mu zabrusil, da ima večji jedrski gumb, ZDA pa so v Varnostnem svetu ZN ob nadaljevanju jedrskih in raketnih poskusov Severne Koreje uspevale dobivati podporo Kitajske za vedno nove sankcije.

Peking je za podporo pri Severni Koreji od Trumpa prejemal odpustke glede velikega trgovinskega primanjkljaja, kar se bo zdaj verjetno zaradi povišanja carin na uvoz jekla in aluminija malce zapletlo.

V svetu pozitivni odzivi na napoved srečanja

Kitajska, ki si že dlje časa prizadeva za neposreden dialog Washingtona in Pjongjanga, je kot pozitiven znak pozdravila napoved neposrednega dialoga Trumpa in Kima. Vse strani je pozvala k političnemu pogumu v prizadevanjih za denuklearizacijo Korejskega polotoka.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je prav tako pozdravil napovedano srečanje kot "korak v pravo smer". "Upamo, da bo do tega srečanja prišlo," je dejal in menil, da je potrebno za normalizacijo razmer na Korejskem polotoku. Pozdravil je tudi napoved vrha Korej konec aprila, ki bo tretje doslej.

Pozdravom se pridružuje tudi Evropska unija. Pripravljenost predsednika Trumpa, da sprejme vabilo Kim Jong-una na srečanje, predstavlja pozitiven razvoj, je izjavila tiskovna predstavnica Evropske komisije Maja Kocijančič.

Nemška kanclerka Angela Merkel je v odzivu na današnjo napoved srečanja dejala, da "enotno mednarodno stališče, vključno s sankcijami, zagotovo ponuja žarek upanja". "Seveda bi bilo čudovito, če bi prišlo do popuščanja napetosti (...), saj je jedrsko oboroževanje Severne Koreje vzbujalo veliko zaskrbljenost pri vseh nas," je dodala.

Odzvali pa so se tudi v Mednarodni agenciji za jedrsko energijo (IAEA). "Upamo, da bo ta razvoj dogodkov vodil v konkreten napredek pri vprašanju jedrskega programa Severne Koreje," so zapisali. "Ko bo med vpletenimi državami dosežen politični dogovor, je IAEA pripravljena s ponovno uvedbo nadzora prispevati k mirni rešitvi," so sporočili.

Pence vidi dokaz delovanja izolacije

Odločitev severnokorejskega voditelja Kim Jong-una, da ameriškega predsednika Donalda Trumpa povabi na zgodovinski vrh, je dokaz, da so Trumpovi napori za izolacijo Pjongjanga obrodili sadove, je danes dejal ameriški podpredsednik Mike Pence.

Poudaril je še, da ohranjajo "vse sankcije in kampanjo maksimalnega pritiska, dokler Severna Koreja ne sprejme konkretnih, stalnih in preverljivih ukrepov za konec svojega jedrskega programa".

 

Ne spreglejte