SiolNET. Novice Svet
5,15

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ker še vedno pluje čez Atlantski ocean, bo Greta zamudila začetek podnebne konference

5,15

termometer

Greta Thunberg
Foto: Getty Images

V ponedeljek se bo z vrhom voditeljev v Madridu začela letošnja globalna podnebna konferenca, ki pa jo bo mlada švedska aktivistka Greta Thunberg rahlo zamudila, saj bo najverjetneje še plula čez Atlantski ocean. Obalo naj bi dosegla v prvi polovici prihodnjega tedna.

Leonardo DiCaprio in Greta Thunberg Novice DiCaprio: Greta Thunberg je prava voditeljica našega časa

Greta Thunberg je pot iz ZDA začela 13. novembra na krovu katamarana La Vagabonde. Na tisoče navdušencev nad jadranjem spremlja njeno pot čez Atlantski ocean, ki je v zimskih razmerah še posebej zahtevna. Plovilu La Vagabonda vreme na prvi polovici poti ni prizanašalo, med drugim se je komajda izognilo tropski nevihti Sebastien.

Do petka popoldan je posadka preplula 2885 navtičnih milj (dobrih 5300 kilometrov), čakala pa jih je še 735 navtičnih milj (slabih 1400 kilometrov) dolga pot. Ljubitelji plovbe so izračunali, da bodo zanjo potrebovali še okoli štiri dni, kar bi pomenilo, da bi Greta na Portugalskem pristala v torek zvečer.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

School strike week 65. 33°44’N 72°23’W #climatestrike #schoolstrike4climate #fridaysforfuture

A post shared by Greta Thunberg (@gretathunberg) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Day 12. This is home for a few weeks. @elayna.carausu @riley.whitelum @_nikkihenderson

A post shared by Greta Thunberg (@gretathunberg) on

Greta Thunberg Digisvet Švedska cerkev: Greta Thunberg je Kristusova naslednica

Zaradi obsega izpustov toplogrednih plinov zavrača polete z letalom

Thunbergova, ki je s svojimi protesti pred švedskim parlamentom navdihnila globalno gibanje Petki za prihodnost, zaradi obsega izpustov toplogrednih plinov zavrača polete z letalom. Zato je avgusta preplula Atlantik na regatni jadrnici, opremljeni s sončnimi celicami in podvodnimi turbinami, ki omogočajo potovanje čez ocean brez ogljičnega odtisa, da se je lahko udeležila podnebnega vrha ZN v New Yorku 23. septembra ter podnebnih protestov v tem mestu.

Nameravala se je udeležiti tudi podnebne konference ZN v Čilu, ki pa so jo zaradi protestov le mesec dni pred dogodkom odpovedali. Za gostitelja se je ponudil Madrid, Greta pa je morala najti način, kako okolju prijazno pripotovati nazaj čez lužo.

Na pomoč ji je priskočil avstralski par, ki že leta s katamaranom pluje po svetu in dogodivščine beleži na svojem kanalu na YouTubu. Riley Whitelum in Elayna Carausu sta jo sprejela na krov plovila La Vagabonde, na kateri sta še krmarka Nikki Henderson ter 11-mesečni dojenček avstralskega para.

Po pristanku bo nagovorila portugalski parlament, nato sledi pot v Španijo

Mladenka sledilce na spletnem družbenem omrežju Twitter redno obvešča o dogajanju na poti. V petek je tako objavila svojo fotografijo s plakatom z napisom Šolski protest za podnebje, ob katerem je zapisala, da se šolski protest nadaljuje 67. teden zaporedoma.

V četrtek je pozdravila novico, da je Evropski parlament razglasil podnebno krizo, preteklo nedeljo pa je objavila fotografijo, na kateri je pod odejo s knjigo v roki.

Thunbergova naj bi sicer po pristanku na Portugalskem najprej nagovorila portugalski parlament v Lizboni, nato pa se podala do Madrida, kjer bo podnebna konferenca potekala do 13. decembra.

Preberite tudi:

Greta Thunberg Planet TV Greta Thunberg: Srečanje s Trumpom bi bilo izguba časa Jane Fonda Trendi Kako je rdeč plašč Jane Fonda postal simbol protestov proti podnebnim spremembam #video #foto

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin