Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 11. 2014,
8.28

Osveženo pred

6 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

bogataši internet

Četrtek, 6. 11. 2014, 8.28

6 mesecev, 1 teden

Kdo so najpremožnejši i-milijonarji?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Sveže lestvice najbogatejših ne pokažejo vse slike. Na teh kraljujejo kralji starih panog, medtem ko je število milijonarjev nove elektronske ekonomije eksplodiralo. Kdo so i-milijonarji?

Seznam tistih, ki so tako ali drugače obogateli z internetom, je precej dolg in zelo raznolik. Tudi na domačem jih imamo nekaj – Nejc Kodrič in Damjan Merlak s podjetjem Bitstamp in zakonca Login s podjetjem Outfit7. Novi imilijonarji so precej drugačni od "starih mogotcev", so pogosto precej mlajši in nimajo prav nič posebnih ozadij. Pogosto se za njihovo čudežno obogatitev zdi, kot da jo je bolj povzročila sreča kot pamet. Še bolj pogosto pa se odgovor na vprašanje, kako je to, kar so naredili/počnejo, toliko vredno, upira zdravemu razumu.

Marina Orlova Marina Orlova, sila privlačna ruska jezikoslovka, ki je kariero začela za trgovinskim pultom, je v klub i-milijonarjev vstopila prek videoomrežja YouTube. Tam namreč upravlja kanal, poimenovan HotForWords, kjer objavlja posnetke, v katerih razlaga pomen in izvor angleških besed. Kanal ima 400 tisoč naročnikov. Samo z oglasi v svojih posnetkih zasluži več kot 80 tisoč evrov.

Felix Kjellerg A kot poroča Atlantic, je to pravzaprav drobiž, saj 24-letni Šved Felix Kjellerg pravzaprav počne zelo podobno, le da ob tem igra še videoigre. Posnetke lastnega igranja s sočnimi komentarji deli s kar 23 milijoni naročnikov svojega kanala na YouTubu. Njegov mesečni prihodek po mnenju strokovnjakov seže tudi do milijona evrov, odvisen pa je od števila ogledov. Medtem ko se igranje iger pred kamero morda zdi osamljeno početje, je očitno lahko zelo dobičkonosno.

Markus Frind Prav osamljenost pa je poslovna priložnost, ki je bogastvo prinesla Markusu Frindu. Ta je štiri leta po končanem študiju, leta 2003, ustanovil spletno platformo za zmenkarije, imenovano PlentyOfFish.com (v prevodu velikorib.com). To je do leta 2008 upravljal povsem samostojno in že leta 2008 ustvaril okoli osem milijonov evrov prihodkov. Danes ima "samo" 66 zaposlenih, a posel še vedno cveti.

Allen Wong Precej težje si je racionalno razložiti spektakularni uspeh v svetu aplikacij za pametne telefone. Allen Wong je pred 25. letom vstopil v svet milijonarjev z aplikacijo 5–0 Radio, ki uporabnikom omogoča poslušanje pogovorov policistov (prek njihovih radiosistemov) povsod po svetu. Aplikacijo so doslej prenesli približno 20-milijonkrat, Wong, ki sicer "svoje" vrednosti ne želi razkriti, pravi, da uživa v sedemmestnih letnih prihodkih.

Oliver Samwer Tisoč milijonov je milijarda. In kar dobrih šest evrske sorte je uspelo ob borzni premieri zbrati Oliverju Samwerju, ki vodi nemško podjetje Rocket. To je precej posebno – specializirajo se namreč za kloniranje dokazano uspešnih internetnih storitev oziroma poslovnih modelov. To počno z brutalno nemško učinkovitostjo, saj kar 80 odstotkov njihovih klonov luč trga uzre v manj kot 100 dneh od začetka projekta.

Tony Hsieh Tudi spletna trgovina je številne povzdignila v klub šestštevilčnežev. Med njimi je Tony Hsieh, ki je s kolegom ob začetku tisočletja ustanovil Zappos, spletnega trgovca za čevlje in preostalo konfekcijo. Ta je zgolj v nekaj letih postal tako uspešen, da se (še vedno prvi) spletni trgovec Amazon ni mogel upreti prevzemu. Cena – 800 milijonov evrov. Veliko denarja je Hsieh vložil v druge projekte.

Klasična zasedba Seveda v klubu imilijonarjev ne moremo spregledati stalnih imen, ki jih poznajo pravzaprav vsi. Zagotovo prednjači Mark Zuckerberg (Facebook), njegova vrednost je ocenjena na 26 milijard evrov, sledita mu Larry Page in Sergey Brin (oba iz Googla) s 24 oziroma 23 milijardami evrov. Tako rekoč čez noč je bogastvo doletelo Jana Kouma (Whatsapp), ta je pred meseci klepetalni servis Whatsapp prodal Facebooku, zdaj pa ima okoli šest milijard premoženja. Tudi spletna trgovca Ali Baba in Amazon, ki ju vodita Jack Ma – njegovo premoženje je ocenjeno na 17 milijard evrov – in Jeff Bezos z 22 milijardami evrov, sta zasluženo v klubu najbogatejših zaradi medija, za katerega pred 20 leti marsikdo še slišal ni.

Ne spreglejte