Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 11. 2015,
9.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Pariz napad Francija Belgija

Ponedeljek, 16. 11. 2015, 9.27

8 let

Kdo so bili napadalci v Parizu?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Večina napadalcev se je vrnila s sirskih bojišč.

Čeprav francoske oblasti še niso potrdile identitete vseh napadalcev v Parizu, je nekaj podrobnosti že znanih. Trenutno intenzivno preiskujejo več različnih možnosti. Med drugim je Interpol za podatke o nekaj osebah, ki bi lahko sodelovale v napadu, prosil tudi bosansko policijo. Do zdaj je znanih nekaj podatkov o šestih napadalcih, od katerih je eden na begu.

Ahmad Al Mohammad, 25 let, mrtev Ni znano, ali je to pravo ime napadalca, ki se je razstrelil pred štadionom Stade de France. Pri njem so našli sirski potni list, katerega lastnika so 3. oktobra na grškem otoku Leros registrirali kot begunca. Štiri dni pozneje so ga registrirali še na srbski meji v Preševu.

Srbski Blic je včeraj objavil fotografijo potnega lista napadalca, ki so ga skenirali srbski policisti. Al Mohammad naj bi nato prek Hrvaške in Madžarske odpotoval v Avstrijo in naprej v Francijo. Ni znano, ali je potni list pravi ali je bil kupljen na črnem trgu. Včeraj je francoski minister za pravosodje izjavil, da je velika verjetnost, da je potni list ponarejen. Grški varnostni organi menijo, da je potni list uporabljal alžirski državljan, ki se je na ta način želel vrniti iz Sirije v Francijo.

Ismael Omar Mostefai, 29 let, mrtev Mostefai je umrl med napadom na koncertno dvorano Bataclan. Po poročanju Le Monda je živel v francoskem Chartesu, lani pozimi pa je bil nekaj mesecev v Siriji. Policiji je bil znan, v letih od 2008 do 2010 je bil osemkrat obsojen zaradi prekrškov, recimo zaradi vožnje brez vozniškega dovoljenja, nikoli pa ni bil v zaporu.

Rojen je bil v Alžiriji, njegova mama je Portugalka. Washington Post poroča, da se je njegova družina morala izseliti iz stanovanja zaradi kriminalne aktivnosti 13-letnega Ismaela. Od takrat so živeli v Chartesu, kjer je delal v pekarni. Radikaliziral naj bi se leta 2010. Francoski obveščevalci so na njegovo kartoteko dodali oznako S, kar pomeni, da oseba predstavlja varnostno grožnjo.

Potem ko se je v koncertni dvorani razstrelil, ga je policija identificirala s pomočjo prsta, ki mu ga je utrgalo med eksplozijo. Sedem njegovih sorodnikov je trenutno v priporu.

Ibrahim Salah, 31 let, mrtev Salah je bil napadalec na restavracijo Comptoir Voltaire. Umrl je, ko je aktiviral samomorilski pas. Po navedbah Liberationa je bil znan belgijskim obveščevalcem. Skupaj z bratom je v Belgiji najel avtomobile, ki so jih uporabili v napadih. Črnega seata leona so policisti našli v predmestju Pariza, v njem pa tri kalašnikovke. Drug avtomobil, črni polo, so našli prazen pred koncertno dvorano Bataclan.

Abdeslam Salah, 26 let, živ, na begu Brat Ibrahima Salaha je prav tako živel v Molenbeeku, predmestju Bruslja. New York Times poroča, da je Amedy Coulibaly, ki je januarja streljal v judovski trgovini v Parizu, prav v tem predmestju kupil orožje. Prav tako naj bi v tem predmestju živel moški, ki je napadel judovski muzej v Bruslju leta 2014, in napadalec, ki je skušal letos izvesti napad na vlaku med Parizom in Amsterdamom.

Prometne kamere so ujele Salaha, ki se je še z dvema moškima v soboto zjutraj vračal iz Francije v Belgijo. Njegova sopotnika so pozneje v Belgiji aretirali, Abdeslam pa je pobegnil. Za njim je razpisana mednarodna tiralica z opozorilom, da gre za nevarnega človeka in da naj ljudje, če bi ga opazili, nikakor ne ukrepajo sami.

Mohamed Salah, priprt Tretji brat Salah je trenutno v priporu v Belgiji. Ni znano, kakšna je bila njegova vloga v napadih.

Bilal Hadfi, 20 let, mrtev Tudi Bilal Hadfi, rojen leta 1995, je živel v Belgiji in je sodeloval v napadu na Stade de France. Razstrelil se je s samomorilskim pasom. Washington Post navaja, da se je Hadafi boril v Siriji, a ni znano, kdaj.

Adbelhamid Abaaoud, 27 let, na begu Francoski radio RTL je danes objavil novico, da je bil organizator napada Abdelhamid Abaaoud, ki velja za najaktivnejšega ekstremista IS. Njegovo ime povezujejo tudi z načrtovanjem terorističnih napadov v Belgiji, od začetka letošnjega leta pa je tudi najbolj iskani terorist v Grčiji. Je belgijski državljan, živi v bruseljskem predmestju Molenbek.

Mediji poročajo, da je bil v neposrednem stiku z enim od pariških napadalcev. Znan je tudi pod psevdonimom Abu Omar Al Baljiki in se je pojavil na nekaj posnetkih islamističnih borcev v Siriji.

Francoski preiskovalci še niso potrdili tega podatka.

Ne spreglejte