Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 5. 2024,
15.00

Osveženo pred

3 tedne, 2 dneva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52

Natisni članek

volitve soočenje Evropski parlament

Četrtek, 23. 5. 2024, 15.00

3 tedne, 2 dneva

Kdo bo vodil Evropsko komisijo? Soočenje petih kandidatov. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52

V Evropskem parlamentu v Bruslju je potekalo soočenje petih kandidatov in kandidatk za predsednika oziroma predsednico naslednje Evropske komisije. Sodelujejo Walter Baier (Avstrija), Evropska levica, Sandro Gozi (Italija), Renew Europe Now, Ursula von der Leyen (Nemčija), Evropska ljudska stranka (EPP), Terry Reintke (Nemčija), Evropski zeleni, in Nicolas Schmit (Luksemburg), Stranka evropskih socialistov (PES)

Pet kandidatk in kandidatov je razpravljalo o naslednjih temah:

- gospodarstvo in delovna mesta,
- obramba in varnost,
- podnebje in okolje,
- demokracija in vodenje,
- migracije in meje ter
- inovacije in tehnologija.

Odgovarjali so na vprašanja, ki so jih postavljali gledalci v plenarni dvorani in gledalci iz izbranih držav članic, na vprašanja, postavljena prek družbenih medijev, kot tudi na vprašanja obeh povezovalcev dogodka. Kandidatke in kandidati so odgovarjali tudi na individualna vprašanja povezovalcev v tako imenovanih segmentih V središču pozornosti, kar je bila novost letošnje razprave.

Vodilni kandidati proevropskih strank različno o sodelovanju s skrajno desnico

Vodilni kandidati evropskih socialistov, liberalcev, zelenih in levice so se na današnjem soočenju v Evropskem parlamentu jasno izrekli proti povolilnemu sodelovanju z skrajno desnico. Vodilna kandidatka Evropske ljudske stranke (EPP) pa je dejala, da je pripravljena sodelovati z vsemi, ki podpirajo EU, Ukrajino in se zavzemajo za vladavino prava.

"Pripravljen sem sodelovati z vsemi demokratičnimi silami," je povedal vodilni kandidat evropskih socialistov (PES) za predsednika Evropske komisije na junijskih volitvah Nicolas Schmit. Pri tem je zaradi drugačne vizije Evrope kot nedemokratični označil skrajno desni stranki Evropskih konservativcev in reformistov (ECR) ter Identiteta in demokracija (ID), ki na soočenju v organizaciji parlamenta in Evropske radiodifuzne zveze (EBU) nista imeli predstavnikov.

Proti sodelovanju s skrajno desnico se je izrekla tudi vodilna kandidatka Evropskih zelenih Terry Reintke, ki je poudarila, da skušajo skrajno desni politiki "destabilizirati unijo".

Podobno je menil Walter Baier iz Evropske levice, ki je tako kot Reintke opozoril na odločitev nizozemske liberalne stranke VVD odhajajočega premierja Marka Rutteja, da vstopi v vlado s skrajno desno stranko PVV Geerta Wildersa.

Oba sta na to opozorila vodilnega kandidata evropskih liberalcev (Renew) Sandra Gozija, ki je poudaril, da vlada na Nizozemskem še ni oblikovana, a obenem morebitno sodelovanje VVD s PVV označil za napako. Pojasnil je, da bodo v Renew o tem razpravljali po evropskih volitvah.

Vodilna kandidatka desnosredinske EPP Ursula von der Leyen, ki se bo na volitvah potegovala za drugi mandat na čelu Evropske komisije, pa je medtem poudarila, da je treba počakati na izid volitev.

"Želim videti, kako se bodo evropski poslanci razdelili v skupine. Sodelovali bomo s tistimi, ki so jasno proevropski, podpirajo Ukrajino oziroma so proti Putinu ter zagovarjajo vladavino prava," je poudarila.

Kandidatka Zelenih je v luči razprave o skrajni desnici in populizmu opozorila, da "populistične politike zagotovo ne bodo prispevale k rešitvi vprašanja migracij". Pri tem je poudarila pomen spoštovanja človekovih pravic, k čemur je pozval tudi kandidat Evropske levice. "Evropa danes beguncem zavrača pravico do individualne obravnave prošnje za azil. To je sramotno," je dejal Baier.

Pomen človečnosti v azilni in migracijski politiki je izpostavil tudi vodilni kandidat liberalne politične družine. Kandidata socialistov je vprašal, ali podpira nedavno sprejeti migracijski pakt, saj sta italijanska in francoska delegacija v njegovi politični skupini glasovali proti.

Schmit mu je zagotovil, da podpira pakt, čeprav ni idealen. Je pa izrazil nasprotovanje sporazumom s tretjimi državami, kakršnega je predsednica komisije podpisala s Tunizijo, ki jo je označil za diktaturo.

Von der Leyen je odvrnila, da je treba sodelovati z državami izvora in tranzita ter vlagati vanje, da bodo ljudje ostali tam, oziroma jim zagotoviti zakonite poti v EU. "Tako moramo ravnati s temi državami, ne pa jih zgolj izključevati in zapirati vrata," je poudarila.

Kandidati EPP, socialistov, liberalcev in zelenih so se strinjali o nadaljnji vojaški pomoči Ukrajini in okrepitvi evropske obrambe, imajo pa različne poglede, kako to financirati. Von der Leyen se je na primer zavzela za povečanje lastnih virov financiranja EU, Gozi za skupno zadolževanje, Reintke pa je poudarila pomen sodelovanja članic pri vlaganju v obrambo.

Baier je na drugi strani izrazil nasprotovanje nadaljnjemu oboroževanju in se zavzel za politično rešitev vojne v Ukrajini.

Žreb za razporeditev 

Evropska zveza za radiodifuzijo je 16. maja v Evropskem parlamentu v Bruslju z žrebom določila razporeditev kandidatk in kandidatov na odru za razpravo, prvega govorca za vsako temo in vrstni red v segmentu V središču pozornosti.

Kandidati so bili na odru razporejeni (od leve proti desni) v naslednjem vrstnem redu: Ursula von der Leyen, Nicolas Schmit, Terry Reintke, Sandro Gozi in Walter Baier.

Prvi govorec v vsakem posameznem tematskem sklopu je bil: Nicolas Schmit, Sandro Gozi, Ursula von der Leyen, Walter Baier in Terry Reintke.

Intervjuji segmenta V središču pozornosti so potekali po naslednjem vrstnem redu: Nicolas Schmit, Sandro Gozi, Terry Reintke, Ursula von der Leyen in Walter Baier.

Evropske volitve
Novice Do volitev v Evropski parlament je le še nekaj tednov
Ne spreglejte